Hur att sova en varm sommarnatt kan orsaka dödsfall

För att hålla dig mentalt klar och frisk måste du sova gott. Och för att få en god sömn måste du sova i ett mörkt och välventilerat rum. År 2023 fann forskare att för en bekväm sömn bör lufttemperaturen i rummet vara mellan 20-25 grader Celsius. Annars kan en person uppleva sömnlöshet och relaterade problem. Nyligen genomförde forskare en annan studie och fann att sova i ett varmt rum kan leda till stroke. Detta är namnet på en akut cerebrovaskulär olycka, varefter en person kan förbli förlamad eller till och med dö. Så hur påverkar hög lufttemperatur människors hälsa så mycket? Forskare har en förklaring till detta.

Hur att sova en varm sommarnatt kan orsaka dödsfall. Forskare har funnit att sova i varmt väder ökar sannolikheten för stroke. Bildkälla: aif.ru. Foto.

Forskare har funnit att sova i varmt väder ökar sannolikheten för stroke. Bildkälla: aif.ru

Farorna med att sova i varmt väder

Författarna till den vetenskapliga upplagan av Science Alert sa att vid höga natttemperaturer har människor en ökad risk för stroke. Enligt dem har tyska forskare nyligen studerat data om strokefall bland invånare i staden Augsburg under de senaste 15 åren. Det visade sig att på nätter med höga temperaturer var det mer sannolikt att människor hamnade på sjukhus på grund av en stroke. Enligt statistik är kvinnor och äldre särskilt utsatta för värme.

Enligt statistik lider kvinnor och äldre mest av höga temperaturer på natten. Bildkälla: health.com

Enligt European Heart Journal tittade forskarna på 11 037 fall av stroke mellan 2006 och 2020. Det visade sig att risken för stroke ökade avsevärt om den nattliga lufttemperaturen blev “tropisk”. I studien ansågs en temperatur över +14,6 grader Celsius detta. Det är värt att notera att forskare hade vädret utanför fönstret i åtanke, och inne i hus sov folk vid ännu högre temperaturer.

Om det är över +14 grader Celsius ute på natten måste du seriöst fundera på att kyla din lägenhet. Bildkälla: businessinsider.com

Forskning har visat att antalet slag på varma nätter ökar varje år. Till exempel, mellan 2006 och 2012, var varma nätter förknippade med två extra stroke per år. Och från 2013 till 2020 förknippades varma nätter med ytterligare 33 fall per år. Forskare tror att detta är bevis på en gradvis ökning av lufttemperaturen.

Läs också:Vilken bör vara den ideala temperaturen på jorden för att alla ska må bra

Oväntad orsak till stroke

Högst troligt orsakar hög lufttemperatur en stroke av olika anledningar. Till exempel är cerebrovaskulära olyckor högst sannolikt förknippade med uttorkning. Under 2016 fann forskare ett tydligt samband mellan vattenbrist och risken för ischemisk stroke. Dessutom kan stroke vara förknippat med det faktum att vissa människor inte har råd att köpa en luftkonditionering – detta är redan en socioekonomisk faktor.

Det kan finnas andra faktorer som ökar risken för stroke under varma nätter. Men för att identifiera dem måste forskare bedriva ytterligare forskning. Enligt studiens författare kan även de aktuella resultaten uppmuntra någon att vidta förebyggande åtgärder och rädda deras liv. Vanliga människor kan seriöst fundera på att köpa en luftkonditionering för att kyla luften. Och stadens myndigheter kan fundera på hur man räddar invånarna från höga temperaturer. Dessutom kunde sjukhus övervaka vädret och hålla mer personal i tjänst under varma nätter. Statistiken visar trots allt att i tider som dessa är det särskilt många som behöver hjälp.

En oväntad orsak till stroke. På sommaren kan antalet fall av stroke öka. Bildkälla: kp.ru. Foto.

Under sommaren kan antalet strokefall öka. Bildkälla: kp.ru

Det är nödvändigt att vidta åtgärder för att rädda människor från höga temperaturer, eftersom situationen kommer att förvärras varje år. Det råder ingen tvekan om att jorden blir varmare – det kan ses även av att vädret varje sommar slår temperaturrekord.

Även om en person inte är i riskzonen är det bättre att kyla ner rummet innan du går och lägger dig. Du kan till exempel öppna fönstret en timme innan du går och lägger dig och ventilera rummet – på kvällen är det kallare ute, och du kommer definitivt att sova bekvämare. Du kan också sova med fönstret helt öppet, huvudsaken är att undvika drag.

Hur slipper du sommarvärmen?Skriv i vår Telegram-chatt!

Om du är intresserad så finns det artiklar på vår hemsida om hur du klarar sommarvärmen. Se till exempel till att läsa materialet av min kollega Andrey Zhukov “Vilka alternativ har luftkonditioneringsapparater för att överleva i värmen?” Han har också en artikel om vilken mat du bör äta på sommaren för att bättre klara värmen.


Date:

by