En ny art av liten metallisk blåmyra har upptäckts i Indien.

För närvarande känner forskare till mer än 14 tusen arter av myror, men än i dag fortsätter forskare att upptäcka nya arter. Den här gången upptäckte forskare en tidigare okänd myra under en expedition för att studera den biologiska mångfalden i Siangdalen, som ligger i nordöstra Indien. Entomologer hittade en ovanlig insekt helt av en slump — När de utforskade skogsområdet lade de märke till något glänsande. Det visade sig att de fick upp ögonen för en liten art av myror med en sällsynt färg — mörkblå metallic, som skimrar i olika nyanser i ljuset. Mest troligt, om det inte vore för en så ljus och glänsande färg, skulle ingen ha vetat om existensen av denna art på länge.

En ny art av liten metallisk blå myra har upptäckts i Indien. Den nya arten av myra har en ovanlig färg - den skimrar i en metallisk blå färg. Fotokälla: iflscience.com. Foto.

En ny art av myror har en ovanlig färg — den skimrar med en metallisk blå färg. Bildkälla: iflscience.com

Ovanlig metallisk blåmyra

Vetenskapliga upptäckter relaterade till myror är alltid intressanta, eftersom dessa insekter aldrig slutar att förvåna forskare. Till exempel fann forskare för inte så länge sedan att de kan ändra storleken på sina hjärnor, förvandla andra arter till sina slavar och deras puppor ger mjölk.

Upptäckt av en ny art av myror — en lika intressant upptäckt, särskilt när det gäller en så ovanlig insekt som gnistrar i blått. Som forskarna själva rapporterar, när de studerade ett hål på en boskapsstig i byn Inku, märkte de redan i skymningen att något lyste. Med hjälp av en speciell anordning placerade forskare försiktigt två insekter i en behållare och till sin förvåning hittade de myror där.

Vid närmare undersökning av insekterna fastställde forskarna att detta var en tidigare okänd art som tillhörde släktet Paraparatrechina. Den fick namnet Paraparatrechina neela efter dess färg. Ordet “neela” betyder “blå” på många indiska språk. För första gången sedan 1902 upptäcktes således en ny art av myror som tillhör släktet Paraparatrechina i Indien.

Storleken på Paraparatrechina-myror överstiger inte 1-2 millimeter. Bildkälla: wikimedia.org

Släktet Paraparatrechina är relativt litet. Det inkluderar mindre än 40 arter av olika myror som lever i de tropiska regionerna i Afrika, Australien och även Eurasien. Det måste sägas att före upptäckten av Paraparatrechina neela var endast en art av myror av detta släkte känd på den indiska subkontinenten – P.aseta. Den lever i flera delstater i Indien.

En karakteristisk egenskap hos alla myror av detta släkte är deras lilla storlek, och P.neela, som nämnts ovan, är inget undantag — storleken på insekten är mindre än 2 millimeter. Följaktligen är dessa myror ganska ofarliga, till skillnad från vissa av deras andra kusiner, som bulldogmyror eller kulmyror. Paraparatrechina lever i en mängd olika tropiska miljöer, från skogar till gläntor. De finns både bland nedfallna löv på marken och högt uppe i trädkronorna.

Som rapporterats i en studie publicerad i ZooKeys är nästan hela myrans kropp blå, med undantag för antennerna, käkarna för att fånga mat och skydd och benen. Myrans huvud är avlångt. Dess intressanta egenskap, förutom sin ljusa färg, är dess stora ögon, som inte är proportionella mot storleken på huvudet. Underkäken är triangulär med fem tänder.

Paraparatrechina neela är den enda i sitt slag som har en så ovanlig färg. Bildkälla: zookeys.pensoft.net

Varför är den nya arten av myr blå

Just det faktum att forskare i en stor skog lyckades upptäcka en extremt liten myra är förvånande. Ännu mer överraskande är dock färgen på insekten. Faktum är att blå färg är ganska sällsynt i djurvärlden, särskilt bland myror, och «metallic blue» framförallt. Som regel är alla representanter för släktet Paraparatrechina gulbruna i färgen. Men vad är orsaken till insektens ovanliga färg?

För nu kan vi bara med tillförsikt säga att det hjälper insekten att överleva i miljön. Kanske är detta en funktion av kamouflage eller någon annan interaktion med miljön. Tyvärr vet forskarna ännu inte det exakta svaret på denna fråga, men de arbetar för att få det.

Forskare vet ännu inte vad som orsakar denna färg. Bildkälla: zookeys.pensoft.net

Det är sant, det finns en risk att det inte går att ta reda på orsaken till färgen, eftersom ekosystemet där insekten upptäcktes för närvarande hotas av förstörelse . Faktum är att storskaliga infrastrukturprojekt pågår i regionen – byggandet av dammar, motorvägar, militära anläggningar etc. Dessutom ger klimatförändringarna sitt destruktiva bidrag.

Glöm inte att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler för att inte missa de mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckterna!

Men om dessa hot ändå kan undvikas, och ekosystemet bevaras, hoppas forskarna kunna hitta orsaken till myrans unika färgning, samt få annan information om den. Under tiden finns det fler frågor om denna art än svar.


Date:

by