Hvad er Seahenge, og hvorfor blev det bygget for mere end 4.000 år siden?

Alle kender til eksistensen af ​​den gamle megalitiske struktur Stonehenge i det sydvestlige England, da det er et af de mest berømte arkæologiske steder i verden. Men de færreste ved, at der på landets østkyst er et andet lige så interessant forhistorisk monument kendt som Seahenge. Den blev opdaget relativt nylig – i 1998 og blev navngivet i analogi med Stonehenge. Strukturen er også en cirkel, men består ikke af sten, men af ​​55 høje egetræssøjler. Inde i «cirklen» der var en stor egestub. Søjlerne er dateret til det 21. århundrede f.Kr., det vil sige, at deres alder er omkring 4000 år.

Hvad er Seahenge, og hvorfor blev det bygget for mere end 4.000 år siden. Seahenge, eller Hill I, blev opdaget i 1998. Fotokilde: iflscience.com. Foto.

Seahenge, eller Hill I, blev opdaget i 1998. Fotokilde: iflscience.com

Den gamle struktur i Seahenge

Seahenge, også kendt som Hill I, blev opdaget ved et uheld, takket være tidevandserosion, der blottede monumentet på en af strande i det engelske amt Norfolk. Egetræspillerne dannede en oval på 6 gange 7 meter. I midten var der som nævnt ovenfor en stor stub, og den var på hovedet.

Strukturen blev oprindeligt bygget på strandenge langt fra havet på et område med klitter og vadehavet. Efterhånden dannede der sig et lag tørv på stedet for Seahenge, som til sidst fuldstændig absorberede søjlerne og derved tillod dem at blive perfekt bevaret i tusinder af år.

Det skal siges, at blot 100 meter fra Seahenge opdagede arkæologer en anden lignende struktur, kaldet Hill II. Efter at have studeret ringene på bjælkerne af begge strukturer, kom forskerne til den konklusion, at de blev bygget på samme tid – omkring 2049 f.Kr., det vil sige flere hundrede år efter Stonehenge blev skabt.

Seahenges træsøjler. Fotokilde: iflscience.com

Hvorfor blev Seahenge bygget

Der er mange versioner om formålet med Seahenge. Den vigtigste er, at de to designs blev brugt til begravelse af fremtrædende personer, såsom lokale høvdinge eller krigere. Ifølge en anden version blev strukturerne brugt til såkaldte “sky begravelser”. Det vil sige, at de dødes kroppe blev placeret inde i cirklen, så fugle ville hakke dem og bære dem væk.

Men i en nylig undersøgelse offentliggjort i GeoJournal fremlagde Dr. David Nance, en stipendiat ved University of Aberdeen, en anden teori. For at finde ud af formålet med strukturen brugte han en kombination af klimatiske, miljømæssige, astronomiske og biologiske data og henvendte sig også til regional folklore.

Som et resultat kom forskeren til den konklusion, at Seahenge var bygget i en meget kold klimaperiode. Vintrene var meget hårde dengang, og foråret kom meget senere end nu. Desuden varede denne periode ret lang tid. Derfor blev strukturerne højst sandsynligt brugt til ritualer med det formål at returnere varmt vejr.

Hvorfor blev Seahenge bygget? Seahenge blev opdaget i den nordlige del af Norfolk. Fotokilde: link.springer.com. Foto.

Seahenge blev opdaget i det nordlige Norfolk. Billedkilde: link.springer.com

Ritualer og ofre i det gamle Storbritannien og Irland

David Nance bemærkede, at alle søjlerne blev skåret ned i foråret og placeret således, at “stammerne var på linje med solopgangen på sommersolhverv.” Ifølge lokal folklore var sommersolhverv den dato, hvor gøgen, et symbol på frugtbarhed, holdt op med at synge og vendte tilbage til den anden verden. Efter gøgens afgang kom sommeren og det varme vejr.

Dermed skulle begge monumenter afspejle klimatruslen. Disse strukturer havde imidlertid forskellige roller. Hill I lignede fuglens hjem beskrevet i folkemunde. Hans job var at holde den uudviklede gøg syngende. Dette gjorde det ifølge oldtidens legende muligt at forlænge sommeren.

Den omvendte egetræsstub i midten lignede hulen af ​​en gøg i den anden verden. “Myten om den låste gøg” beskriver et ritual, hvor gøgeungen blev placeret i en tornebusk, og den voksne fugl blev “muret op” for at forlænge sommeren.

Seahenge byggeplan. Billedkilde: link.springer.com

Den anden struktur, det vil sige Holmes II, blev skabt som en høj. Forfatteren af ​​undersøgelsen peger på beviser for, at de “hellige konger” i Irland og Storbritannien i denne tidsperiode blev ofret, hvis samfundet stod over for ulykke. På denne måde ønskede de at formilde gudinden Venus. Mest sandsynligt blev kongen ofret på dette sted.

Glem ikke at abonnere på vores Zen- og Telegram-kanaler, så du ikke går glip af de mest interessante og utrolige videnskabelige opdagelser!

David Nance rapporterer også, at herskere blev ofret hvert ottende år på Samhain (nu Halloween). Denne dag falder sammen med Venus' otteårige cyklus. “Lamperne i Hill II, som man troede holdt kisten, er orienteret mod solopgangen på Samhain i 2049, hvor Venus stadig var synlig,” rapporterer forskeren. Det er meget muligt, at teorien faktisk er korrekt, men efter 4 tusinde år er det ikke længere muligt at finde ud af det med sikkerhed.

Lad os endelig minde dig om, at sådanne rituelle strukturer blev skabt ikke kun på det moderne Storbritanniens territorium. For eksempel fandt arkæologer for nylig i Holland en anden “Stonehenge”. Du kan læse mere om dette fund på linket.


Date:

by