Forntida Voodoo-anhängare dränkte en gravhydda i blodet på 40 personer

I 280 år har delstaten Dahomey funnits i Västafrika. Det var beläget i de moderna republikerna Benin och Togo och var känt för sitt aktiva deltagande i slavhandeln. Man tror att från 1600- till 1800-talet togs cirka två miljoner slavar från denna stat. Utöver detta fanns det en kult av härskare i staten – varje kung gjorde uppoffringar till sina förfäder. Krigare spelade en viktig roll i staten de tränades från tidig barndom. Sedan deltog de i många erövringar, tack vare vilka Dahomey lade under sig ett antal små stater på Atlantkusten. En särskilt grym härskare över Dahomey var kung Gezo, vid vars palats det fanns två gravhyddor byggda för att hedra hans far. Det gick rykten om att en lösning innehållande mänskligt blod användes under byggandet av strukturerna. Nyligen fann man vetenskaplig bekräftelse på detta.

Forntida anhängare av voodoo dränkte en gravhydda med blod från 40 personer. Strukturer i den afrikanska staden Abomey, där grymma härskare en gång bodde. Bildkälla: iflscience.com. Foto.

African King Gezo

Kung Gezos palats ligger i staden Abomey, som i sin tur ligger i den afrikanska republiken Benin. För hundratals år sedan var det huvudstaden i delstaten Dahomey, i vars historia det fanns tolv grymma härskare. De regerade från 1600-talet till början av 1900-talet, och den nionde av dem, kung Gezo, anses vara den mest brutala. Han styrde staten från 1818 till 1858 och lämnade efter sig ett långt spår av människoblod.

Enligt historiska data fick kung Gezo makten med våld – han störtade sin äldre bror Adandozan. Under hans regeringstid blomstrade slavhandeln i staten. Slavar var krigsfångar som togs under militära kampanjer mot angränsande afrikanska stammar. I mitten av 1850-talet försökte britterna övertyga kungen om att stoppa slavhandeln, men ingen ville lyssna på dem – den här verksamheten gav stora inkomster.

African King Gezo. African King Gezo. Bildkälla: wikipedia.org. Foto.

afrikanske kungen Gezo. Bildkälla: wikipedia.org

Kung Gezo behandlade inte bara slavarna hårt, utan även härskarna över de erövrade stammarna. Enligt den vetenskapliga publikationen IFL Science var gränden som leder till hans palats belagd med dödskallar och käkar från dödade fiender. Och hans tron ​​stod, som man brukar tro, på skallen på fyra besegrade fiendeledare.

Läs också:Hur afrikanska stammar syr upp sår med hjälp av myror

Voodoo-blodsoffer

Men det läskigaste med den här kungen är den typ av gravhydda han tillägnat sin far. Som det stod i början av artikeln fanns det en kult av härskaren i staten, och varje kung ansåg det vara sin plikt att regelbundet offra till sina förfäder. I Afrika, särskilt före början av 1900-talet, var kulten av voodoo mycket populär. Voodoo-anhängare tror att offerblod kombinerar livsenergin hos de dödade med kraften hos Loas osynliga andar.

Att döma av resultaten av vetenskaplig forskning presenterade kung Gezo blodet från mer än 40 personer som offer. . Troligtvis var offren fångar i fiendens bosättningar. Deras blod lades till murbruket, vilket betyder att gravhyddan vid kungens palats bokstavligen var nedsänkt i människoblod.

De blodröda väggarna i kung Gezos gravhydda. Bildkälla: iflscience.com

Under många år ansågs rapporter om att strukturen byggdes med en lösning av mänskligt blod som legend. Men nyligen dök det upp bevis i den vetenskapliga tidskriften Proteomics att detta är sant.

Som en del av det vetenskapliga arbetet använde forskare modern utrustning för att bestämma murbrukets exakta sammansättning. Faktum är att forskare hittade tydliga spår av mänskligt blod i lösningen. De hittade också spår av vete i sammansättningen, vilket verkade konstigt för dem – denna gröda började odlas på dessa marker bara många år efter kung Gazos död. Men forskarna tog hänsyn till att härskaren hade goda förbindelser med Frankrike, och vetet kunde ha levererats från ett annat land.

Författarna till det vetenskapliga arbetet noterade att efter kung Gazos död i en strid med krigare från Yoruba-folket utfördes en ritual i Dahomey med offer av cirka 500 personer. Det är möjligt att det upptäckta blodet utgjutits under denna fruktansvärda ritual.

Se till att prenumerera på vår Zen-kanal. På så sätt missar du inget intressant!

Allt som skrivits ovan kan vara chockerande, men i forna tider var uppoffringar vardagligt. Till exempel, i den mexikanska delstaten Puebla finns en enorm pyramid av Cholula, som också är indränkt i blod. Om du vill ha detaljer, läs vår artikel “Den största pyramiden ligger i Mexiko och har en blodig historia.”


Date:

by