Antallet af svampeinfektioner er stigende på verdensplan. Hvorfor sker det, og hvad er farerne?

Efterhånden som planetens gennemsnitlige temperatur stiger, og antallet af unormalt varme dage stiger, tilpasser nogle dyre- og plantearter sig til det skiftende miljø. For nylig, i et papir offentliggjort i The Lancet Microbe, rapporterede forskere svampes største succes med at tilpasse sig varmere klimaer. Men ikke kun svampe – vi taler om patogene repræsentanter for dette rige. Artiklen fastslår, at sygdomsfremkaldende svampearter viser tegn på øget aktivitet og virulens. De fleste svampe har dog lav varmemodstand, hvilket betyder, at de ikke kan overleve ved pattedyrs kropstemperatur. Men nye arter, såsom Candida auris, er tværtimod modstandsdygtige over for høje temperaturer og tilpasser sig menneskets kropstemperatur. Data opnået under analysen indikerer, at antallet af mykoser – svampesygdomme – i verden konstant vil stige.

Antallet af svampeinfektioner vokser i verden. Hvorfor sker dette, og hvad er truslen? Effekten af ​​klimaændringer og naturkatastrofer på svampeinfektioner. Billede: www.futurity.org. Foto.

Konsekvensen af ​​klimaændringer og naturkatastrofer på svampeinfektioner. Billede: www.futurity.org

Patogene svampe er udbredt i miljøet – de er til stede på planter, tøj, husholdningsartikler og i jorden. Sygdomme forårsaget af patogene svampe kaldesmykoser.

Klimaændringer og sygdomsfremkaldende svampe

I en større gennemgang af klimaændringernes og naturkatastrofers indvirkning på svampepatogener og risikoen for mykoser, så forskerne på svampenes tilpasning til stigende temperaturer på Jorden og konkluderede, at svampe bliver tolerante over for stigende temperaturer og bliver mere virulente.

Klimaændringer skaber betingelser, der er befordrende for fremkomsten af ​​nye svampepatogener og tilskynder svampe til at tilpasse sig tidligere ugæstfrie miljøer, såsom forurenede levesteder og byområder, hvilket fører til den geografiske spredning af nogle svampe til traditionelt ikke-endemiske områder, skriver reviewforfatterne. .

Klimaændringer øger også hyppigheden og sværhedsgraden af ​​naturkatastrofer, som kan udløse svampesygdomsudbrud og øge spredningen af ​​patogener. Desuden bliver det mere og mere klart, at stigende globale temperaturer har en betydelig indvirkning på fremkomsten og genopblussen af ​​andre infektionssygdomme.

Patogene svampe er svampe, der forårsager sygdom hos mennesker eller andre organismer. Billede: www.isaaa.org

For at opsummere refererer klimaændringer til langsigtede ændringer i temperatur- og vejrmønstre, der forstyrrer økologiske systemer rundt om i verden, hvilket fører til ændringer i den globale fordeling af patogener, værter og sygdomsreservoirer.

Dette er interessant. : Hvad gemmer sig bag forbandelsesfaraoerne?

Dette gælder også for mykoser– infektionssygdomme forårsaget af parasitiske svampe. Således har stigende temperaturer allerede bidraget til spredningen af ​​endemiske svampesygdomme som coccidioidomycosis og histoplasmose.

Mykoser er en global trussel

Inden du bliver helt bange for spredning af sygdomsfremkaldende svampe, bemærker vi, at infektion med svampe som candida og aspergillus er en dødelig trussel primært for mennesker med svækket immunforsvar. Raske mennesker behøver heldigvis sjældent at bekymre sig om at pådrage sig en svampeinfektion, og langt de fleste potentielt patogene svampe har det ikke godt inde i menneskekroppen. Men dette, advarer eksperter, kan ændre sig i fremtiden.

Som vist i arbejde, der for nylig blev offentliggjort i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences, får nogle typer patogene svampe ændringer i brugen ved højere omgivende temperaturer og regulering af visse gener.

Mennesket er usandsynligt klar til en pandemi af svampesygdomme, mener eksperter. Billede: i.natgeofe.com

Disse mobile DNA-elementer bidrager sandsynligvis til miljøtilpasning og større virulens. Det betyder, at infektionssvampesygdomme kan blive mere almindelige i fremtiden, da varmestress øger antallet af mutationer, der opstår, siger studiets medforfatter Asia Gusa fra Duke University.

Det er vigtigt at forstå, at svampesygdomme ikke er smitsomme i vores sædvanlige forstand – vi overfører ikke svampe til hinanden, men svampesporer er i luften, hvilket betyder, at vi hele tiden frigiver dem. Heldigvis er vores immunsystem i dag i stand til at bekæmpe dem. Derudover er svampesporer større end vira, hvilket betyder, at beskyttelsesmasker under COVID-19-pandemien vil være ekstremt effektive.

Om emnet: Kan svampe gøre mennesker til zombier? Lad os forklare ved at bruge The Last of Us som eksempel

Forskere bemærker, at antallet af svampesygdomme i dag vokser hovedsageligt på grund af en stigning i antallet af mennesker med svækket immunforsvar eller underliggende sygdomme. Det er også alarmerende, at patogene svampe hurtigt tilpasser sig klimaændringer og stigende temperaturer.

I løbet af arbejdet fandt forfatterne til det nye studie således ud af, at varmestress i de patogene svampe C. deneoformans signifikant accelererede mutationer – efter 800 generationers dyrkning i et laboratoriemiljø var hyppigheden af ​​mutationer fem gange højere i svampe dyrket ved kroppe 37 grader Celsius sammenlignet med svampe dyrket ved 30 grader.

Patogene svampe tilpasser sig temperaturen i den menneskelige krop. Billede: insideclimatenews.org

Mobilisering af transporterede elementer syntes også at være større i svampe, der lever på mus end i laboratoriekulturer. Forfatterne af undersøgelsen har mistanke om, at de yderligere overlevelsesudfordringer hos dyr med svækket immunsystem kan resultere i, at mutationer forekommer hyppigere, og at virulensen af ​​patogene svampe bliver stærkere. Endnu mere alarmerende er stigningen i resistens af svampeinfektioner over for antibiotika.

Vil du altid være opmærksom på de seneste nyheder fra videnskabens og højteknologiens verden? Abonner på vores kanal på Telegram – så du helt sikkert ikke går glip af noget interessant!

Det er også vigtigt, at verden oplever et fald i den gennemsnitlige kropstemperatur for mennesker, hvilket sandsynligvis er forårsaget af et fald i antallet af kroniske infektioner og inflammatoriske processer sammen med en stigning i levestandarden. Klimaændringer kan således øge svampenes patogenicitet for mennesker ved at matche svampenes temperaturpræferencer og potentielle menneskelige værter.

Dette fører os til en stigning i genetiske ændringer, hvoraf nogle kunne tænkes at føre til øget resistens. at varme, mens andre kan have et større potentiale for sygdom. Bakterier og vira er årsagen til dødelige globale pandemier og generende infektioner. Men de patogener, som vi endnu ikke er stødt på i sådan en grad, er svampe.

Mykoser er en global trussel. Mykoser bliver gradvist resistente over for medicin. Billede: thred.com. Foto.

Mykoser opnår gradvist lægemiddelresistens. Billede: thred.com

Vi ved, at mange svampeinfektioner kan fortsætte og derefter vende tilbage med potentielle genetiske ændringer. Og hvis patogene svampe tilpasser sig klimaændringer hurtigere end forventet, bør dette problem gives så meget opmærksomhed som muligt, siger Arturo Casadevall, leder af afdelingen for molekylær mikrobiologi og immunologi ved Johns Hopkins University.

Ændringer i økosystemer< /h2>

Svampeplantepatogener udvikler sig som reaktion på klimaændringer og truer blandt andet den globale fødevaresikkerhed. Ændringer i vejrmønstre fortsætter med at forstyrre økologiske systemer og ændre den globale fordeling af sygdomskilder, patogener og værter.

Nuværende modeller forudsiger, at ændringer i svampesamfund vil fremme spredningen af ​​saprotrofiske svampe eller saprofager – levende væsner, der får næringsstoffer fra resterne af døde dyr eller deres affald.

Ændringer i økosystemer. Patogene svampe er en reel trussel. Billede: www.trendbullet.in. Foto.

Patogene svampe er en reel trussel. Billede: www.trendbullet.in

Du kan være interesseret i: I USA inficerer en farlig svamp den menneskelige hjerne. Hvad har du brug for at vide?

Da patogene svampe tilpasser sig nogle miljøfaktorer, såsom øget temperatur, kan de modstå andre, såsom tungmetaller, radioaktive isotoper og pH-stress. Dette giver dem mulighed for at sprede sig i sure miljøer og forurenede ødemarker. Evolutionært pres, der udøves af varmeø-effekten i byområder, ser ud til at fremme hurtigere tilpasning af svampe.

Forurenede vandområder kan også rumme svampeinfektioner og true sundhedssystemer. Mange svampe, herunder Aspergillus og nogle arter af Mucormycetes, kan nedbryde plastik og er sygdomsfremkaldende for mennesker. Således kanakkumulering af mikroplastik fremme svampevækst og resistens over for svampedræbende lægemidler.

Ændringer i økosystemer. Patogene svampe kan blive stærkere, når klimaet opvarmes. Billede: cff2.earth.com. Foto.

Patogene svampe kan blive stærkere, efterhånden som klimaet opvarmes. Billede: cff2.earth.com

Desuden har tidligere almindelige svampesygdomme som histoplasmose og coccidioidomycosis udvidet deres geografiske tilstedeværelse. Antallet af plantepatogener er også stigende og udgør en alvorlig trussel mod fødevaresikkerheden. På trods af den stigende brug af fungicider i landbruget er der tegn på tilfælde af resistens over for svampedræbende lægemidler.

Gå ikke glip af: Hvordan en svamp zombificerer fluer og får dem til at gøre skøre ting

Fordi konsekvenserne Med klimaændringer, der mærkes rundt om i verden, har mykologer og folkesundhedsforskere rejst bekymring for, at stigende temperaturer letter fremkomsten af ​​nye patogene svampe og ændrer udbredelsen og forekomsten af ​​sygdomme. Og dette, ser du, er et alarmerende tegn for os alle.


Date:

by