Antalet svampinfektioner ökar världen över. Varför händer detta och vilka är farorna?

När planetens medeltemperatur stiger och antalet onormalt varma dagar ökar, anpassar sig vissa arter av djur och växter till den föränderliga miljön. Nyligen, i en artikel publicerad i The Lancet Microbe, rapporterade forskare svamparnas största framgång med att anpassa sig till varmare klimat. Men inte bara svampar – vi pratar om patogena representanter för detta rike. I artikeln anges att patogena svamparter visar tecken på ökad aktivitet och virulens. De flesta svampar har dock låg värmebeständighet, vilket innebär att de inte kan överleva vid däggdjurs kroppstemperatur. Men nya arter, som Candida auris, tvärtom, är resistenta mot höga temperaturer och anpassar sig till människans kroppstemperatur. Data som erhållits under analysen tyder på att antalet mykoser – svampsjukdomar – i världen kommer att ständigt öka.

Antalet svampinfektioner växer i världen. Varför händer detta och vad är hotet? Effekten av klimatförändringar och naturkatastrofer på svampinfektioner. Bild: www.futurity.org. Foto.

Konsekvenserna av klimatförändringar och naturkatastrofer på svampinfektioner. Bild: www.futurity.org

Patogena svampar är utbredda i miljön – de finns på växter, kläder, hushållsartiklar och i jorden. Sjukdomar orsakade av patogena svampar kallasmykos.

Klimatförändringar och patogena svampar

I en stor genomgång av klimatförändringarnas och naturkatastrofers inverkan på svamppatogener och risken för mykoser, tittade forskare på svamparnas anpassning till stigande temperaturer på jorden och drog slutsatsen att svampar blir toleranta mot stigande temperaturer och blir mer virulenta.

Klimatförändringarna skapar förutsättningar som främjar uppkomsten av nya svamppatogener och uppmuntrar svampar att anpassa sig till tidigare ogästvänliga miljöer, såsom förorenade livsmiljöer och stadsområden, vilket leder till geografisk spridning av vissa svampar till traditionellt icke-endemiska områden, skriver recensionsförfattarna. .

Klimatförändringarna ökar också frekvensen och svårighetsgraden av naturkatastrofer, vilket kan utlösa svampsjukdomsutbrott och öka spridningen av patogener. Dessutom blir det allt tydligare att stigande globala temperaturer har en betydande inverkan på uppkomsten och återuppkomsten av andra infektionssjukdomar.

Patogena svampar är svampar som orsakar sjukdom hos människor eller andra organismer. Bild: www.isaaa.org

För att sammanfatta, hänvisar klimatförändringar till långsiktiga förändringar i temperatur- och vädermönster som stör ekologiska system runt om i världen, vilket leder till förändringar i den globala distributionen av patogener, värdar och sjukdomsreservoarer.

Detta är intressant. : Vad ligger bakom förbannelsefaraonerna?

Detta gäller även mykoser– infektionssjukdomar orsakade av parasitsvampar. Alltså har stigande temperaturer redan bidragit till spridningen av endemiska svampsjukdomar som koccidioidomykos och histoplasmos.

Mykos är ett globalt hot

Innan man blir helt rädd för spridning av patogena svampar konstaterar vi att infektion med svampar som candida och aspergillus är ett dödligt hot främst för personer med försvagat immunförsvar. Friska människor behöver lyckligtvis sällan oroa sig för att få en svampinfektion, och de allra flesta potentiellt patogena svampar mår inte bra i människokroppen. Men detta, varnar experter, kan komma att förändras i framtiden.

Som framgår av arbete som nyligen publicerats i tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences, får vissa typer av patogena svampar användningsförändringar vid högre omgivningstemperaturer och reglering av vissa gener.

Mänskligheten kommer sannolikt inte att vara redo för en pandemi av svampsjukdomar, tror experter. Bild: i.natgeofe.com

Dessa mobila DNA-element bidrar sannolikt till miljöanpassning och större virulens. Det betyder att infektionssvampsjukdomar kan bli vanligare i framtiden eftersom värmestress ökar antalet mutationer som uppstår, säger studiens medförfattare Asia Gusa vid Duke University.

Det är viktigt att förstå att svampsjukdomar inte är smittsamma i vår vanliga mening – vi överför inte svampar till varandra, utan svampsporer finns i luften, vilket betyder att vi ständigt släpper ut dem. Lyckligtvis kan vårt immunförsvar idag bekämpa dem. Dessutom är svampsporer större än virus, vilket innebär att skyddsmasker under covid-19-pandemin kommer att vara extremt effektiva.

Om ämnet: Kan svamp förvandla människor till zombies? Låt oss förklara med hjälp av The Last of Us som exempel

Forskare noterar att idag växer antalet svampsjukdomar främst på grund av en ökning av antalet personer med försvagat immunförsvar eller underliggande sjukdomar. Också alarmerande är det faktum att patogena svampar snabbt anpassar sig till klimatförändringar och stigande temperaturer.

Under arbetets gång fann författarna till den nya studien att värmestress hos de patogena svamparna C. deneoformans signifikant accelererade mutationer – efter 800 generationer av odling i laboratoriemiljö var mutationsfrekvensen fem gånger högre i svamp odlas vid kroppar 37 grader Celsius, jämfört med svampar odlade vid 30 grader.

Patogena svampar anpassar sig till temperaturen i människokroppen. Bild: insideclimatenews.org

Mobiliseringen av transporterade element verkade också vara större hos svampar som lever på möss än i laboratoriekulturer. Studieförfattarna misstänker att de ytterligare överlevnadsutmaningarna för djur med försvagat immunsystem kan leda till att mutationer inträffar oftare och att patogena svampars virulens blir starkare. Ännu mer alarmerande är den ökade resistensen hos svampinfektioner mot antibiotika.

Vill du alltid vara medveten om de senaste nyheterna från vetenskapens och högteknologins värld? Prenumerera på vår kanal på Telegram – så att du definitivt inte missar något intressant!

Det är också viktigt att världen upplever en minskning av den genomsnittliga kroppstemperaturen hos människor, vilket sannolikt orsakas av en minskning av antalet kroniska infektioner och inflammatoriska processer tillsammans med en ökning av levnadsstandarden. Således kan klimatförändringar öka svamparnas patogenicitet för människor genom att matcha temperaturpreferenserna för svampar och potentiella mänskliga värdar.

Detta leder oss till en ökning av genetiska förändringar, av vilka några kan tänkas leda till ökad resistens. att värma, medan andra kan ha en större potential för sjukdomar. Bakterier och virus är orsaken till dödliga globala pandemier och besvärande infektioner. Men de patogener som vi ännu inte har mött i sådan utsträckning är svampar.

Mykos är ett globalt hot. Mykos blir gradvis resistent mot läkemedel. Bild: thred.com. Foto.

Mykoser får gradvis läkemedelsresistens. Bild: thred.com

Vi vet att många svampinfektioner kan bestå och sedan återkomma med potentiella genetiska förändringar. Och om patogena svampar anpassar sig till klimatförändringarna snabbare än förväntat, bör detta problem uppmärksammas så mycket som möjligt, säger Arturo Casadevall, chef för avdelningen för molekylär mikrobiologi och immunologi vid Johns Hopkins University.

Förändringar i ekosystem< /h2>

Svampväxtpatogener utvecklas som svar på klimatförändringar och bland annat hotar den globala livsmedelssäkerheten. Förändringar i vädermönster fortsätter att störa ekologiska system och förändra den globala fördelningen av sjukdomskällor, patogener och värdar.

Nuvarande modeller förutspår att förändringar i svampsamhällen kommer att främja spridningen av saprotrofa svampar eller saprofager – levande varelser som får näringsämnen från resterna av döda djur eller deras avfall.

Förändringar i ekosystem. Patogena svampar är ett verkligt hot. Bild: www.trendbullet.in. Foto.

Patogena svampar är ett verkligt hot. Bild: www.trendbullet.in

Du kanske är intresserad av: I USA infekterar en farlig svamp den mänskliga hjärnan. Vad behöver du veta?

Eftersom patogena svampar anpassar sig till vissa miljöfaktorer, såsom ökad temperatur, kan de motstå andra, såsom tungmetaller, radioaktiva isotoper och pH-stress. Detta gör att de kan spridas i sura miljöer och förorenade ödemarker. Evolutionärt tryck som utövas av värmeöeffekten i stadsområden verkar främja snabbare anpassning av svampar.

Förorenade vattendrag kan också hysa svampinfektioner och hota hälsosystemen. Många svampar, inklusive Aspergillus och vissa arter av Mucormycetes, kan bryta ned plast och är patogena för människor. Således kanackumulering av mikroplaster främja svamptillväxt och resistens mot svampdödande läkemedel.

Förändringar i ekosystem. Patogena svampar kan bli starkare när klimatet värms upp. Bild: cff2.earth.com. Foto.

Patogena svampar kan bli starkare när klimatet värms upp. Bild: cff2.earth.com

Dessutom har tidigare vanliga svampsjukdomar som histoplasmos och coccidioidomycosis utökat sin geografiska närvaro. Antalet växtpatogener ökar också och utgör ett allvarligt hot mot livsmedelsförsörjningen. Trots den ökande användningen av svampdödande medel i jordbruket finns det bevis på fall av resistens mot svampdödande läkemedel.

Missa inte: Hur en svamp zombifierar flugor och får dem att göra galna saker

Eftersom konsekvenserna Med klimatförändringar som märks runt om i världen har mykologer och folkhälsoforskare uttryckt oro för att stigande temperaturer underlättar uppkomsten av nya patogena svampar och förändrar spridningen och förekomsten av sjukdomar. Och detta, förstår du, är ett alarmerande tecken för oss alla.


Date:

by