Varför har djur ett tredje ögonlock och människor inte?

De allra flesta levande organismer på jorden har ögonlock – rörliga hudveck som behövs för att återfukta och skydda ögonen. För att bibehålla en sund syn blinkar vi reflexmässigt cirka 15-20 gånger per minut, med hjälp av speciella muskler i ansiktet. Hos människor är strukturen på ögonlocken relativt enkel, men hos vissa djurarter är de mycket mer komplexa. Katter och hundar som bor bredvid oss ​​har till exempel etttredje ögonlock, vilket är nödvändigt för ytterligare skydd av synorganen från torrhet och skador. Människans avlägsna förfäder hade också ett tredje ögonlock, men evolutionen bestämde att det inte bevarades. Varför hände detta?

Hos många djur spelar det tredje ögonlocket en mycket viktig roll. Bildkälla: iflscience.com

Innehåll

  • 1 Vad är det tredje ögonlocket
  • 2 Vad är det för tredje ögonlocket
  • 3 Varför människor inte har ett tredje ögonlock
  • 4 Vilka djur har inte ögonlock

Vad är? ett tredje ögonlock

De övre och nedre ögonlocken på alla djur rör sig vertikalt och är alltid synliga. Det tredje ögonlocket hos katter, hundar och många andra djur rör sig horisontellt, som en garderobsdörr. Dessutom är för det mesta det tredje ögonlocket dolt: ägare till katter och hundar kan märka det när husdjuret sover med ögonen lätt öppna eller när de sakta klappas.

Vad är det tredje ögonlocket. Det tredje ögonlocket på en hund. Bildkälla: pdsa.org.uk. Foto.

Det tredje ögonlocket på en hund. Bildkälla: pdsa.org.uk

Medan de övre och nedre ögonlocken är gjorda av hud, är det tredje ögonlocket ett veck avkonjunktiva—en tunn, klar slemhinna som täcker den vita delen av ögat (sclera) och den inre ytan av ögonlocken. Förutom katter och hundar har vissa andra däggdjursarter och till och med fåglar ett tredje ögonlock.

Vad är det tredje ögonlocket till för?

Under många år kunde forskarna inte nämna den exakta funktionen hos det tredje ögonlocket. Enligt forskning fyller det tredje ögonlocket samma funktion som huvudögonlocken – det behövs för ytterligare återfuktning och eliminering av skräp.

Det tredje ögonlocket är avgörande för både tamdjur och vilda djur. Till exempel är hundraser med platt ansikten starkt beroende av dem – deras ögon är utbuktande och är särskilt känsliga för uttorkning och skador.

Vad är det tredje ögonlocket för? Mops har mycket sårbara ögon. Bildkälla: sobakovod.club. Foto.

Mopsar har väldigt sårbara ögon. Bildkälla: sobakovod.club

Hos vilda djur fungerar det tredje ögonlocket ännu mer intressant. Hos kameler är det tredje ögonlocket mycket genomskinligt, så under sandstormar kan de gå framåt och helt täcka ögonen med ett skyddande lager.

Hos de marina däggdjuren sjökor, som är släktingar till de utdöda sjökorna, en Genomskinligt tredje ögonlock är nödvändigt för att bevara synen när du snorklar.

Det tredje ögonlocket hjälper örnar att flyga i hög hastighet. Bildkälla: audubon.org

Fåglar kan också ha ett tredje ögonlock, som skyddar mot luftströmmar under snabb flygning. Vissa fågelarter använder ett skyddande lager av ögat när de matar sina ungar – när en förälder tar med sig en annan mask kan hungriga ungar lätt picka den i ögat. Tack vare det tredje ögonlocket lyckas de fly från plötsliga attacker från sina ungar.

I polarområdena, där marken är täckt av glänsande snö, kan ultravioletta strålar lätt skada (bokstavligen bränna!) ögonen . För att förhindra snöblindhet har många arktiska djur som isbjörnar tredje ögonlock som absorberar ultraviolett strålning.

Läs också:Ett urval av de mest skrämmande djuren i jordens historia< /p>< h2>Varför har folk inte ett tredje ögonlock

Människor, liksom många andra däggdjur, hade avlägsna förfäder med ett tredje ögonlock. Vi pratar inte om neandertalare eller ens forntida apor – vi talar om förhistoriska djur som dog ut för länge sedan, men som vi härstammade från.

Det tredje ögonlocket som våra förfäder hade fördes inte vidare till oss. Enligt forskare beror detta på att ögonen på människor och primater är mindre mottagliga för hot under jakt. Dessutom är de så känsliga att de övre och nedre ögonlocken stängs automatiskt vid fara.

Varför har folk inte ett tredje ögonlock. Mänskligt semilunarveck. Bildkälla: octobercinema.ru. Foto.

Människans semilunarveck. Bildkälla: octobercinema.ru

Det tredje ögonlocket hos människor har dock inte försvunnit spårlöst. I den inre ögonvrån, närmare näsan, har vi ett litet lager av vävnad som kallaslunate fold. Det ser ut som en liten bit av rosa och rödaktig vävnad. Det anses vara ett rudimentiellt organ som en gång i tiden fyllde en viktig funktion, men som idag inte har någon nytta.

Du kommer att vara intresserad:Varför finns det inga människor med färgat hår< /p>

Vilka djur har inte ögonlock

Människor har övre och nedre ögonlock, katter och hundar har ytterligare ett tredje ögonlock. Men vissa djurarter har varken det ena eller det andra. Till exempel har fiskar inte ögonlock, eftersom deras ögon redan är perfekt fuktade av vatten. Ormar har inte heller ögonlock, eftersom deras ögon skyddas av genomskinliga fjäll.

Fiskar har inte ögonlock eftersom deras ögon redan är helt våta. Bildkälla: metronews.ru

Har du redan prenumererat på våra Zen- och Telegram-kanaler? Om inte är det dags att fixa det!

Slutligen är det värt att notera att vi har en annan liknande artikel “Varför människor inte växer hår – de mest populära hypoteserna.” Ett måste att läsa!


Date:

by