När tar all olja på jorden slut?

Olja kan kallas en av de mest värdefulla resurserna. Det används inte bara för produktion av bränslen och smörjmedel, utan fungerar också som ett råmaterial för tillverkning av syntetiskt gummi, gummi, syntetiska tyger, plaster, polymerfilmer, rengöringsmedel, färger och lacker, färgämnen, gödningsmedel, bekämpningsmedel, vax och mycket mer. Enligt den officiella versionen är olja en icke-förnybar resurs, vilket gör att den vid något tillfälle kan ta slut. Dessutom gör forskare till och med förutsägelser om när detta kommer att hända.

När all olja på jorden tar slut. Oljan kan ta slut någon gång. Bildkälla: itfseafarers.org. Foto.

Oljen kan ta slut någon gång. Bildkälla: itfseafarers.org

Kommer oljan någonsin att ta slut?

Forskare till denna dag kan inte komma till enighet om hur olja dök upp på jorden i första hand. Vi har tidigare berättat att olja enligt en version kan förnyas. Det finns till och med vissa bevis för detta. Men enligt den officiella versionen härrörde olja från resterna av djur och växter som sjönk ner i jorden. Under hundratals miljoner år, under påverkan av värme och högt tryck, förblir dessa flytande och blev vad vi kallar olja.

Oljeproduktionen började först för cirka 165 år sedan. Som vi tidigare berättat var den första som började sin industriella produktion amerikanen Edwin Drake. Sedan dess har oljekonsumtionen ständigt ökat, vilket inte är förvånande. För närvarande har den till och med börjat användas inom livsmedelsindustrin. Detta får forskarna att undra hur många år det kommer att pågå. När allt kommer omkring töms kända reservoarer snabbt ut, och det blir allt svårare att hitta nya fyndigheter.

Bildandet av olja kräver speciella förhållanden och hundratals miljoner år. Bildkälla: coalvodorody.ru

Men låt oss omedelbart reservera oss för att oljan inte helt kan ta slut av en enkel anledning – mänskligheten är helt enkelt inte kapabel att utvinna olja från vissa fyndigheter. Förmodligen kan det djupt inne i planetens tarmar finnas enorma reserver av detta ämne, men vi kan ännu inte ens testa detta, än mindre utvinna det. Dessutom finns olja på svåråtkomliga platser, till exempel i Antarktis.

Hur mycket olja finns kvar på jorden

Det är nu känt var det mesta av världens olja finns. Detta beror till stor del på att plattektoniken bestämmer var oljefälten ligger. Havsbassänger skapar lämpliga förutsättningar för ackumulering av stora mängder växt- och djurrester. Jordskorpans rörelse och nedsänkningen av vissa plattor under andra ger det nödvändiga trycket och temperaturen för uppkomsten av olja.

Som ett resultat är sannolikheten att upptäcka oljefält i vissa regioner hög, medan den i andra är låg. Med tanke på hur mycket olja som redan har utvunnits kan vi grovt räkna ut hur mycket som är kvar. Enligt en studie från 2023 av Rystad Energy finns det fortfarande 1,6 biljoner fat olja tillgängliga i världen som man vet finns.

Hur mycket olja finns kvar på jorden. Forskare vet ungefär hur mycket tillgänglig olja som finns kvar på jorden. Bildkälla: indicator.ru. Foto.

Forskare vet ungefär hur mycket tillgänglig olja som finns kvar på jorden. Bildkälla: indicator.ru

Dessutom finns olja tillgänglig som ännu inte har upptäckts och som är svårare att uppskatta. Enligt data från US Geological Survey som publicerades 2012 förblir fält med en total volym olja på 565 miljarder fat oupptäckta.

Hur många år kommer olja att hålla?

I decennier nu har forskare sagt att oljereserverna kommer att räcka i 50 år. Denna siffra förändras inte, men varför händer detta? Anledningen är att den beräknas utifrån kända fyndigheter. Det vill säga experter tar en känd volym olja som grund och delar den med den årliga efterfrågan. Eftersom nya fyndigheter regelbundet hittas förblir siffran 50 år praktiskt taget oförändrad.

Hur många år kommer olja att hålla? När tillgängliga fält utvecklas kommer det att bli allt svårare att utvinna olja. Fotokälla: itfseafarers.org. Foto.

I takt med att tillgängliga fält utvecklas kommer det att bli allt svårare att utvinna olja. Bildkälla: itfseafarers.org

Men det råder ingen tvekan om att det någon gång inte längre kommer att vara möjligt att snabbt fylla på reserver av «känd olja» nya insättningar. När de enklaste fyndigheterna att bryta upptäcks minskar möjligheterna för nya upptäckter. Det är sant att vissa justeringar görs av ny teknik som utökar möjligheterna att söka efter insättningar. Men efterfrågan på olja ökade också gradvis.

Glöm inte att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler så att du inte missar de mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckterna!

Det är mycket möjligt att situationen kommer att förändras i framtiden, det vill säga att efterfrågan på olja kommer att sluta öka. För närvarande har världen börjat gå bort från olja som den huvudsakliga bränslekällan för bilar. Till exempel, enligt Internationella energiorganet, kommer oljeförbrukningen att nå en topp 2030 och sedan börja minska. Därför är det mycket möjligt att olja kommer att hålla mycket längre än 50 år. Men förr eller senare kommer mänskligheten fortfarande att behöva ta itu med sin frånvaro.


Date:

by