Kan ögonövningar verkligen förbättra synen?

Nyligen har olika metoder för terapi och synträning med hjälp av övningar vunnit stor popularitet. Du kan till och med hitta annonser på Internet som lovar fullständig återställande av synen, tack vare vilken en person till och med kommer att kunna läsa utan glasögon. Vanligtvis involverar övningar vissa ögonrörelser, användning av olämpliga glasögon för att “träna” synen, tryck på ögonen med handflatorna, etc. Men hur vetenskapligt välgrundade är sådana behandlingsalternativ och gör de verkligen att du kan återställa din syn och ge upp glasögonen?

Kan ögonövningar verkligen förbättra synen? Det finns en åsikt att ögonövningar kan återställa synen och eliminera glasögonbruk. Foto.

Det finns en åsikt att ögonövningar kan återställa synen och eliminera glasögonbruk

< h2> Gör ögonövningar för att förbättra synen

Enligt Benjamin Botsford, professor i oftalmologi och ögonläkare, finns det för närvarande ingen forskning som bekräftar effektiviteten av ögonövningar. Det vill säga att det inte finns några övertygande bevis för att träning har långsiktiga fördelar och gör att du kan sluta använda glasögon.

Många kanske tror att effektiviteten kan bero på typen av sjukdom. Det är inte svårt att gissa att om till exempel linsen är grumlig, är det osannolikt att träning hjälper till att bli av med problemet. Emellertid saknas bevis för effektiviteten av ögonövningar för alla tillstånd eller sjukdomar, inklusive sådana vanliga som närsynthet, där nära föremål ses bättre än de som är långt borta.

Hjälper ögonövningar att förbättra synen? Med närsynthet har en person svårt att se föremål som är suddiga. Bildkälla: mic.by. Foto.

Detsamma gäller vidsynthet, där en person tvärtom ser föremål som ligger längre bort bättre än de som är nära. Studier har inte heller visat effektiviteten av ögonövningar för presbyopi. Med detta tillstånd går människor vanligtvis utan glasögon, men bär dem när de läser. Vanligtvis börjar ålderssynthet hos människor efter 40 års ålder.

Presbyopi avser varken närsynthet eller långsynthet. Synproblem uppstår eftersom linsen blir hårdare med tiden, vilket gör det svårt för en person att fokusera på liten text. Problemet förvärras med åldern.

Till exempel drog en studie av den “glasögonfria läsmetoden” slutsatsen att träningsbaserad terapi inte producerade kliniskt eller statistiskt signifikanta förändringar i synskärpan, men försökspersonerna upplevde subjektiva positiva svar. Det vill säga, folk trodde att deras syn förbättrades lite, men det var faktiskt ingen förbättring.

Hjälper ögonövningar att förbättra synen? När du arbetar vid en dator måste du ta en paus var 20:e minut i minst 20 sekunder och göra enkla ögonövningar. Foto.

När du arbetar vid en dator måste du ta en paus var 20:e minut i minst 20 sekunder och gör enkla ögonövningar

När synövningar är effektiva

Trots att ingen av de vetenskapliga studierna har bekräftat möjligheten att återställa synen med hjälp av övningar, bör du inte vägra dem. Faktum är att de hjälper till att bevara synen innan den försämras. För närvarande spenderar de flesta människor mycket tid framför datorskärmar, tv-apparater och prylar, vilket påverkar deras syn negativt.

För att undvika synsjukdomar rekommenderar experter att ta en paus på 20 sekunder var 20:e minut. Under en sådan paus måste du titta i fjärran, samt slappna av din syn och blinka. Dessutom, när vi tittar på en skärm under lång tid, blinkar vi mindre ofta, vilket resulterar i torra ögon. Konstgjorda tårar, som kan köpas på apoteket, kan lösa detta problem.

Förresten måste periodiska pauser tas inte bara på grund av synen. Kom ihåg att långvarigt sittande ökar risken för dödsfall. Därför är det viktigt att utföra övningar inte bara för synen, utan även för hela kroppen.

När synövningar är effektiva. Att gå i frisk luft är bra för synen. Foto.

Att promenera i frisk luft är bra för synen

Dessutom är det nödvändigt att spendera mer tid i friska luften, vilket också är väldigt bra för ögonen. Till skillnad från träningsterapi har fördelarna med att vara utomhus bevisats av forskning. Detta är särskilt användbart i barndomen, eftersom det korrelerar med en minskning av förekomsten av närsynthet.

Det enda för att gå i friska luften ska vara användbart är att bära solglasögon, även för barn. Dessutom bör du under inga omständigheter titta på solen. Men glasögon med blått ljusfilter, som rekommenderas att användas när du arbetar vid en dator, skyddar faktiskt inte din syn, så att bära dem är värdelöst.

Glöm inte att prenumerera på vår Zen och Telegramkanaler så att du inte missar de mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckterna!

Dessutom, glöm inte rätt näring. En diet med tillräckligt med grönsaker, frukt och grönsaker, som är bra för synen, hjälper till att «stärka» dina ögon. Att följa dessa rekommendationer, även om det inte helt skyddar mot synproblem, kommer avsevärt att minska risken för deras utveckling.


Date:

by