Frysta grönsaker och frukter är bättre än färska – nu kan du se själv

Enligt experter från Världshälsoorganisationen (WHO) bör varje person konsumera minst 400 gram grönsaker och frukt per dag för att upprätthålla god hälsa. Denna norm kan fyllas på om du äter en banan på morgonen, sedan har ett mellanmål med ett medelstort äpple, har en grönsakssallad till lunch och lägger till grönsaker till middagen som tillbehör på kvällen. Om du inte äter grönsaker och frukt kan en person uppleva brist på vitaminer och mineraler, vilket har en dålig effekt på utseende och förmåga att stå emot sjukdomar. Tyvärr är färsk mat dyr och förstörd snabbt, så många köper den väldigt sällan. Fryst frukt kostar mindre och kan lagras i månader, men konsumenterna anser att det är mindre hälsosamt. Är det verkligen så?

Frysta grönsaker och frukter är bättre än färska - nu kommer du att se själv. Frysta grönsaker är inte värre än färska, och ibland bättre. Foto.

Frysta grönsaker är inte värre än färska, och ibland bättre

Innehåll

 • 1 Är det värt att köpa färsk frukt och grönsaker
  • 1.1 Fördelar med färska grönsaker och frukter
  • 1.2 Nackdelar av färska grönsaker och frukter
 • 2 Är det värt att köpa frysta frukter och grönsaker
  • 2.1 Fördelar med frysta grönsaker och frukter
  • 2.2 Nackdelar med frysta grönsaker och frukt
 • 3 Hur hälsosamma är frysta blandningar

Är det värt att köpa färsk frukt och grönsaker

I butikerna kan du hitta allt, från potatis till exotisk frukt. Många av dem visas färska på disken, och de har sina egna fördelar och nackdelar som alla borde känna till.

Fördelar med färska grönsaker och frukter

Fördelarna med färskvaror är förutsägbara. Först och främst har de bättre smak och utseende – att äta färska morötter eller ett saftigt äpple är alltid väldigt trevligt. Butiker tillhandahåller också ofta ett brett utbud av färsk frukt och grönsaker, särskilt när det kommer till säsongstyper som inte behöver skickas från avlägsna länder. De utsätts inte heller för frysning eller exponering för höga temperaturer, vilket kan vara viktigt för vissa köpare. Det viktigaste när du köper färska grönsaker och frukter är att tvätta dem noggrant.

Fördelar med färska grönsaker och frukter. Den största nackdelen med färska produkter är deras korta hållbarhet. Foto.

Den största nackdelen med färska produkter är deras korta hållbarhet

Nackdelar med färska grönsaker och frukter

h3>

Färsk mat är välsmakande och ser aptitlig ut, men förstörs mycket snabbt. Om du inte äter dem på länge, även om de ser bra ut, förlorar de sina näringsämnen. Och färska grönsaker och frukter är dyra, särskilt om de transporteras från avlägsna platser.

Läs också:Vilken mat du behöver äta för god hälsa – resultaten av en ny studie

Är det värt att köpa frysta frukter och grönsaker

Förutom färskvaror, frysta tomater, majs, broccoli och så vidare finns i butikerna. De säljs ofta i form av blandningar som kan läggas till vilken rätt som helst.

Fördelar med frysta grönsaker och frukter

Om maten är fryst kan den hålla i månader. Tack vare detta kan alla köpa för framtida bruk och inte vara rädda för att maten ska förstöras. Ofta är frysta grönsaker och frukter färdigskalade och skärs, så att de kan ätas direkt efter upptining. Slutligen, frysta produkter är billigare än färska och finns tillgängliga året runt, oavsett årstid.

Fördelar med frysta grönsaker och frukter. Frysta livsmedel är billigare och håller längre. Foto.

Fryst mat är billigare och håller längre

Nackdelar med frysta grönsaker och frukter< /h3>< p>Det finns bara två stora nackdelar med frysta produkter. För det första, efter upptining, förlorar frukt och grönsaker sin form och blir fula. För det andra tillsätter vissa tillverkare socker, salt och konserveringsmedel till frysta livsmedel, vilket gör vissa människor avstängda.

Sammanfattningen är att färska och frysta livsmedel har sina egna fördelar och nackdelar. Men färskvaror är dyrare och frysta grönsaker och frukter kan vara ett bra alternativ.

Alla borde veta detta:Vilka livsmedel bör inte värmas i mikrovågsugnen – de kan fatta eld och explodera

Hur hälsosamma är frysta blandningar

Vissa människor tror att frysta blandningar av grönsaker och frukter inte är fördelaktiga. Faktum är att detta är ett misstag, och frysning bevarar de flesta av de näringsämnen som finns i livsmedel.

Enligt den vetenskapliga publikationen Science Alert ligger innehållet av mineraler som kalcium, järn och magnesium i frysta livsmedel kvar på samma nivå som i färska. I vissa fall är de ännu mer näringsrika än färska, för vid transport av obearbetade produkter försämras de något och förlorar sina positiva egenskaper. Och frysta produkter bearbetas färska, ibland nästan omedelbart efter insamling, vilket är anledningen till att de är mättade med användbara ämnen.

Hur hälsosamma är frysta recept? För många människor är frysta livsmedel att föredra framför färska. Foto.

För många människor är frysta livsmedel att föredra framför färska

Om du köper frysta grönsaker kan du spara mycket pengar. Ibland kan man inte äta färsk mat direkt, så det förstörs och måste slängas. Och alla sorters blandningar från frysen lagras länge och inget ont kommer att hända med dem.

I vilken form köper du grönsaker och frukt?Dela ditt svar i vår Telegram-chatt.

Om du har läst så här långt, se till att kolla in artikeln: Frukt och grönsaker bör ätas med skal på – här är vad vetenskapen säger. Det finns mycket användbar information där också!


Date:

by