När mänskligheten kommer att vara utan dricksvatten – har forskare gett en ny prognos

Redan upplever mänskligheten brist på dricksvatten. Enligt vissa uppgifter har mer än 1 miljard människor inte tillförlitlig tillgång till rent dricksvatten, och en av tio människor i världen lider av akut vattenbrist, vilket uppgår till totalt 780 miljoner människor. Men enligt forskare kommer situationen att förvärras, och vid någon tidpunkt kommer även invånare i utvecklade länder att möta brist på dricksvatten. Dessutom, enligt de senaste prognoserna, kommer mänskligheten att möta en allvarlig kris inom en snar framtid.

När mänskligheten kommer att vara utan dricksvatten - forskare har gett en ny prognos. Inom en snar framtid kan människor möta en allvarlig brist på dricksvatten. Foto.

Inom en snar framtid kan människor möta en allvarlig brist på dricksvatten

När människor har brist på vatten

Vi ser redan att vattenförsörjningen torkar ut. Till exempel märkte satellitforskare nyligen att Europa har förlorat sin huvudsakliga vattenförsörjning. De största sjöarna och floderna, som Rhen i Europa och Colorado i USA, började torka upp. Men enligt forskare står mänskligheten inför en mer katastrofal situation i samband med vattenbrist på grund av klimat och socioekonomiska förändringar. Det är sant att experter ger olika prognoser om när krisen kommer.

I en nyligen genomförd studie använde forskare vid Utrecht University en sofistikerad global modell av vattenkvantitet och vattenkvalitet för att uppskatta nuvarande och framtida vattenbrist. Därvid tog de hänsyn till nyckelfaktorer som klimatförändringar, socioekonomisk utveckling och framtida vattenbehov.

När människor står inför vattenbrist. Klimatförändringar — är bara en av anledningarna till bristen på dricksvatten. Foto.

Klimatförändringar — detta är bara en av anledningarna till bristen på dricksvatten

Det måste sägas att i tidigare studier fokuserade forskare vanligtvis bara på vattenreserver. Men i detta arbete beslutade författarna också att ta hänsyn till kvalitet för att få en mer korrekt prognos. Kvalitet är trots allt inte mindre viktigt än kvantitet. Om vattnet är kraftigt förorenat kan det inte konsumeras på ett säkert sätt.

Enligt resultaten av denna studie, publicerad i Nature Climate Change, kommer bristen på rent vatten att öka kraftigt i slutet av detta århundrade. Forskare uppskattar att för närvarande bor 55 % av världens befolkning i regioner som saknar rent vatten. År 2100 kommer omkring 66 % av jordens befolkning att möta detta problem.

I vilka regioner kommer det att råda brist på dricksvatten?

Enligt forskare är dricksvattenkrisen brist kommer att uppstå oproportionerligt, det vill säga på olika sätt kommer att påverka olika regioner. Till exempel i Västeuropa och Nordamerika kommer allvarlig vattenbrist bara att upplevas under några månader om året. Det kommer främst att vara förknippat med brist på vatten.

I vilka regioner kommer det att råda brist på dricksvatten? Invånare i den globala södern kommer att känna den värsta bristen på vatten. Foto.

Vattenbristen kommer att märkas mest av invånarna i den globala södern

I utvecklingsländerna kommer dock vattenbristen att bestå under större delen av året. Det globala södern kommer att drabbas hårdast, enligt forskare. Detta beror inte bara på klimatförändringar, utan också på snabb befolkning och ekonomisk tillväxt. Vattenförbrukningen kommer att öka, och dess kvantitet och kvalitet — minska.

Brist på rent vatten är en systemrisk som påverkar människor och ekosystem, menar forskare. Det blir allt svårare att ignorera, så ett av målen med studien är att uppmärksamma problemet. Förutom att minska konsumtionen måste mänskligheten ägna samma uppmärksamhet åt att eliminera vattenföroreningar, annars kommer det inte att vara möjligt att lösa den globala vattenkrisen.

Det bör förstås att rent vatten är nödvändigt inte bara för dricks- och sanitära ändamål. Denna resurs är också nyckeln för produktion av mat, olika varor, elektricitet, etc. Därför kan mänskligheten möta en mat- och ekonomisk kris.

I vilka regioner kommer det att råda brist på dricksvatten? En tredjedel av vattnet människor använder går tillbaka till naturen förorenat. Foto.

En tredjedel av det vatten som människor använder går tillbaka till naturen som är förorenat

Låt oss slutligen påminna er om att enligt experter kan vissa regioner i Ryssland också ha brist på dricksvatten. Dessutom kommer detta att ske mycket tidigare — till 2035. Skälen är desamma som de som angetts av Utrecht University-anställda – ökad konsumtion, samt allvarliga vattenföroreningar. Ungefär en tredjedel av vattnet människor använder kommer tillbaka smutsigt.

Glöm inte att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler så att du inte missar de mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckterna!

Men medan vissa forskare identifierar befintliga vattenproblem och gör prognoser, arbetar andra med teknik som hjälper till att undvika en kris. Tidigare pratade vi om en av dessa tekniker, som gör att du kan få färskvatten nästan gratis i obegränsade mängder. Därför kan vi bara hoppas att mänskligheten i slutändan fortfarande kommer att kunna lösa det förestående problemet.


Date:

by