Hvornår menneskeheden står uden drikkevand – har forskerne givet en ny prognose

Allerede mennesker oplever mangel på drikkevand. Ifølge nogle data har mere end 1 milliard mennesker ikke pålidelig adgang til rent drikkevand, og en ud af ti mennesker i verden lider af akut vandmangel, svarende til i alt 780 millioner mennesker. Men ifølge videnskabsmænd vil situationen forværres, og på et tidspunkt vil selv indbyggere i udviklede lande stå over for mangel på drikkevand. Desuden vil menneskeheden ifølge de seneste prognoser stå over for en alvorlig krise i den nærmeste fremtid.

Når menneskeheden står uden drikkevand - forskerne har givet en ny prognose. I den nærmeste fremtid kan folk stå over for en alvorlig mangel på drikkevand. Foto.

I den nærmeste fremtid kan folk stå over for en alvorlig mangel på drikkevand

Når folk står over for mangel på vand

Vi ser allerede, at vandforsyningen tørrer op. For eksempel har satellitforskere for nylig bemærket, at Europa har mistet sine vigtigste vandforsyninger. De største søer og floder, såsom Rhinen i Europa og Colorado i USA, begyndte at tørre ud. Men ifølge videnskabsmænd står menneskeheden over for en mere katastrofal situation forbundet med vandmangel på grund af klima og socioøkonomiske ændringer. Sandt nok giver eksperter forskellige prognoser for, hvornår krisen kommer.

I en nylig undersøgelse brugte forskere ved Utrecht University en sofistikeret global model for vandmængde og -kvalitet til at estimere nuværende og fremtidige vandmangel. Derved tog de højde for nøglefaktorer som klimaændringer, socioøkonomisk udvikling og fremtidig vandefterspørgsel.

Når folk står over for vandmangel. Klimaforandringer — er kun en af ​​årsagerne til mangel på drikkevand. Foto.

Klimaforandringer — dette er kun en af ​​årsagerne til manglen på drikkevand

Det skal siges, at i tidligere undersøgelser fokuserede forskere normalt kun på vandreserver. Men i dette arbejde besluttede forfatterne også at tage højde for kvalitet for at opnå en mere præcis forecast. Kvalitet er trods alt ikke mindre vigtig end kvantitet. Hvis vandet er stærkt forurenet, kan det ikke forbruges sikkert.

Ifølge resultaterne af denne undersøgelse, offentliggjort i Nature Climate Change, vil manglen på rent vand stige kraftigt ved udgangen af ​​dette århundrede. Forskere vurderer, at 55 % af verdens befolkning i øjeblikket lever i områder, der mangler rent vand. I 2100 vil omkring 66 % af klodens befolkning stå over for dette problem.

I hvilke regioner vil der være mangel på drikkevand?

Ifølge videnskabsmænd er drikkevandskrisen mangel vil opstå uforholdsmæssigt, det vil sige på forskellige måder vil påvirke forskellige regioner. For eksempel vil der i Vesteuropa og Nordamerika kun opleves alvorlig vandmangel i nogle få måneder af året. Det vil hovedsageligt være forbundet med mangel på vand.

I hvilke regioner vil der være mangel på drikkevand? Beboere i det globale syd vil føle den værste mangel på vand. Foto.

Vandmangel vil blive mærket mest af indbyggerne i det globale syd

I udviklingslandene vil vandmangel dog fortsætte det meste af året. Det globale syd vil lide mest, ifølge forskere. Det skyldes ikke kun klimaændringer, men også en hurtig befolkningstilvækst og økonomisk vækst. Vandforbruget vil stige, og dets mængde og kvalitet — tilbagegang.

Mangel på rent vand er en systemisk risiko, der påvirker mennesker og økosystemer, siger forskere. Det bliver stadig sværere at ignorere, så et af målene med undersøgelsen er at gøre opmærksom på problemet. Ud over at reducere forbruget skal menneskeheden være lige så meget opmærksom på at fjerne vandforurening, ellers vil det ikke være muligt at løse den globale vandkrise.

Det skal forstås, at rent vand ikke kun er nødvendigt til drikke- og sanitære formål. Denne ressource er også nøglen til produktion af fødevarer, forskellige varer, elektricitet osv. Derfor kan menneskeheden stå over for en fødevare- og økonomisk krise.

I hvilke regioner vil der være mangel på drikkevand? En tredjedel af det vand, folk bruger, vender tilbage til naturen forurenet. Foto.

En tredjedel af det vand, folk bruger, vender tilbage til naturen forurenet

Lad os endelig minde dig om, at nogle regioner i Rusland ifølge eksperter også kan stå over for mangel på drikkevand. Desuden vil dette ske meget tidligere — inden 2035. Årsagerne er de samme som dem, der er givet af ansatte i Utrecht University – øget forbrug samt alvorlig vandforurening. Omkring en tredjedel af det vand, folk bruger, kommer beskidt tilbage.

Glem ikke at abonnere på vores Zen- og Telegram-kanaler, så du ikke går glip af de mest interessante og utrolige videnskabelige opdagelser!

Men mens nogle videnskabsmænd identificerer eksisterende vandproblemer og laver prognoser, arbejder andre på teknologier, der vil hjælpe med at undgå en krise. Tidligere talte vi om en af ​​disse teknologier, som giver dig mulighed for at få ferskvand næsten gratis i ubegrænsede mængder. Derfor kan vi kun håbe, at menneskeheden i sidste ende stadig vil være i stand til at løse det forestående problem.


Date:

by