2.000 år gamle guldsmykker fra en lidet kendt kultur opdaget i Kasakhstan

Kasakhstan er rig på gravhøje, hvoraf mange har overlevet urørt indtil i dag. Desværre blev de fleste af dem plyndret i oldtiden, så det er ikke ofte muligt at finde værdifulde artefakter. Men denne gang var holdet af kasakhiske arkæologer heldige – af de tre høje, de undersøgte i Turkestan, viste sig den ene at være uberørt. Den indeholdt værdifulde relikvier over 2.000 år gamle, der tilhørte en dårligt undersøgt kultur. Fundet giver os mulighed for at drage konklusioner ikke kun om civilisationens høje udvikling i dette område, men bekræfter også dets handelsforbindelser med næsten hele verden.

2000 år gamle guldsmykker fra en lidet kendt kultur blev opdaget i Kasakhstan. I Kasakhstan opdagede videnskabsmænd en uberørt høj med guldsmykker. Foto.

I Kasakhstan opdagede videnskabsmænd en uberørt høj med gulddekorationer

Gamle artefakter fra en høj i Kasakhstan

I en af ​​de tre høje, som kvinden var begravet i, fandt arkæologer guldøreringe, jagtpilespidser, et bronzespejl og andre artefakter. Formentlig blev de skabt under Kangyu-statens tid. Som nævnt ovenfor er der ikke meget information om denne kultur. Staten opstod mellem det 5. århundrede f.Kr., og faldt i tilbagegang i det 4. e.Kr., det vil sige, at den eksisterede i cirka 900 år. På et tidspunkt blev det nummer to i regionen med hensyn til dets indflydelse og styrke.

Fundene tyder på højt udviklet håndværk i regionen. Det er kendt, at Kangyu-staten i løbet af denne periode handlede med det gamle Rom, det gamle Kina og Kushan-imperiet. Det er dog ikke alle fund, der er gjort af lokale håndværkere. For eksempel blev et rundt bronzespejl med et buet ottekantet mønster på bagsiden og et hul til en tråd højst sandsynligt lavet i Kina under Han-dynastiet, som herskede fra 206 f.Kr. til 220 e.Kr.

Et bronzespejl opdaget i en høj ved siden af rester af en kvinde. Fotokilde: www.gov.kz

Lignende spejle blev værdsat i hele Eurasien. Lignende genstande blev tidligere opdaget på det gamle Tillya-tepes territorium i Kushan-imperiet (det moderne Afghanistan), såvel som i begravelsesstederne for de sarmatiske konger i det sydlige Ural. Tilstedeværelsen af ​​et sådant spejl i begravelsen tyder på, at kvinden var rig og havde en høj status i samfundet, men måske ikke så høj som pigens, der blev begravet i kongeligt tøj.

Derudover opdagede videnskabsmænd blandt artefakterne en broche lavet i romersk stil, store og små perler, en lerkande, en sko, et bæltespænde og nogle andre genstande. Hvert fund har stor videnskabelig værdi, da det kan fortælle om statens historie, lokalbefolkningens liv og handelsforbindelser med andre stater.

Gamle skatte – guldsmykker

Forskernes opmærksomhed blev især tiltrukket af guldøreringe lavet af en legering kaldet “polykromatisk” guld. De er lavet i form af en halvmåne og symboliserer Månen. Der hænger drueklaser fra dem i bunden. Øreringene er indlagt med turkis og rubiner.

Gamle guldøreringe er lavet i form af en halvmåne. Fotokilde: www.gov.kz

Nu vil alle kunne se smykkerne, da fundene vil være på nationalmuseet i byen Astana. Der kan du også se på andre artefakter, der hører til Kangyu-kulturen.

Den mystiske antikke stat Kangyu

Ifølge ekspeditionens leder, Alexander Podushkin, var den antikke stat en slags føderation af forskellige folkeslag, blandt hvilke var sarmaterne, Xiongnuerne og Sakaerne, som formodentlig var skytere. Grundlæggende var befolkningen indoeuropæiske mennesker. Mest sandsynligt var han i familie med det iranske folk og grupper tæt på dem.

Kangyuy var placeret på territoriet af den centrale del af det moderne Kasakhstan. Den Store Silkevej, der forbinder Kina og Middelhavet, gik igennem den. En sådan fordelagtig placering fra et økonomisk synspunkt bidrog til statens udviklede diplomatiske og handelsmæssige forbindelser med hele den antikke verden, både i vest og øst.

Omtrentlig placering af Kangyu-staten. Billedkilde: wikipedia.org

Ud over handel var den lokale befolkning engageret i jagt og kvægavl. Især var befolkningen beskæftiget med avl af kvæg, får, heste og geder. Landbruget blev også udviklet. Samtidig mestrede folket alle jernalderens teknologier. I øjeblikket er der nogle faste bosættelser tilbage fra Kangyu-folket, som af arkæologer er klassificeret som Jetyasar-kulturen.

Glem ikke at abonnere på vores Zen- og Telegram-kanaler for ikke at gå glip af det mest interessante og utrolige videnskabelige opdagelser!

Til sidst foreslår vi, at du gør dig bekendt med endnu et interessant arkæologisk fund gjort på Kasakhstans territorium. Vi taler om en gammel pyramide, som er næsten 4000 år gammel. Forskere blev overrasket over den høje præcision, som den blev bygget med. Dens ydre vægge var dekoreret med billeder af forskellige dyr. Du kan læse mere om dette fund på linket.


Date:

by