2 000 år gamla guldsmycken från en föga känd kultur upptäckta i Kazakstan

Kazakstan är rikt på gravhögar, av vilka många har överlevt orörda till denna dag. Tyvärr plundrades de flesta av dem i antiken, så det är inte ofta möjligt att hitta värdefulla artefakter. Men den här gången hade teamet av kazakiska arkeologer tur – av de tre högar som de undersökte i Turkestan visade sig en vara orörd. Den innehöll värdefulla reliker över 2 000 år gamla, tillhörande en dåligt studerad kultur. Fyndet tillåter oss att dra slutsatser inte bara om civilisationens höga utveckling i detta territorium, utan bekräftar också dess handelsförbindelser med nästan hela världen.

2000 år gamla guldsmycken från en föga känd kultur upptäcktes i Kazakstan. I Kazakstan upptäckte forskare en orörd hög med guldsmycken. Foto.

I Kazakstan upptäckte forskare en orörd hög med gulddekorationer

Forntida artefakter från en hög i Kazakstan

I en av de tre högar där kvinnan låg begravd hittade arkeologer guldörhängen, jaktpilspetsar, en bronsspegel och andra artefakter. Förmodligen skapades de under Kangyu-statens tid. Som nämnts ovan är inte mycket information känd om denna kultur. Staten uppstod mellan 500-talet f.Kr., och föll i förfall under 4:e e.Kr., det vill säga den existerade i ungefär 900 år. Vid någon tidpunkt blev det tvåa i regionen när det gäller dess inflytande och styrka.

Fynden tyder på ett högt utvecklat hantverk i regionen. Det är känt att under denna tidsperiod handlade Kangyu-staten med det antika Rom, det antika Kina och Kushan-riket. Alla fynd gjordes dock inte av lokala hantverkare. Till exempel gjordes en rund bronsspegel med ett välvt åttakantigt mönster på baksidan och ett hål för en tråd med största sannolikhet i Kina under Handynastin, som härskade från 206 f.Kr. till 220 e.Kr.

En bronsspegel upptäckt i en hög bredvid kvarlevor av en kvinna. Bildkälla: www.gov.kz

Liknande speglar värderades i hela Eurasien. Liknande föremål upptäcktes tidigare på det forntida Tillya-tepes territorium i Kushan-riket (moderna Afghanistan), såväl som i begravningsplatserna för de sarmatiska kungarna i södra Ural. Närvaron av en sådan spegel i begravningen tyder på att kvinnan var rik och hade en hög status i samhället, men kanske inte lika hög som flickan som begravdes i kungliga kläder.

Dessutom, bland artefakterna, upptäckte forskare en brosch gjord i romersk stil, stora och små pärlor, en lerkanna, en sko, ett bältesspänne och några andra föremål. Varje fynd har ett stort vetenskapligt värde, eftersom det kan berätta om statens historia, lokalbefolkningens liv och handelsförbindelser med andra stater.

Forntida skatter – guldsmycken

Forskarnas uppmärksamhet drogs särskilt till guldörhängen gjorda av en legering som kallas “polykromatiskt” guld. De är gjorda i form av en halvmåne och symboliserar månen. Från dem hänger druvklasar i botten. Örhängena är inlagda med turkos och rubiner.

Gamla guldörhängen är gjorda i form av en halvmåne. Bildkälla: www.gov.kz

Nu kommer alla att kunna se smyckena, eftersom fynden kommer att finnas i nationalmuseet i staden Astana. Där kan du också titta på andra artefakter som tillhör Kangyu-kulturen.

Den mystiska antika staten Kangyu

Enligt expeditionschefen Alexander Podushkin var den antika staten en sorts federation av olika folk, bland vilka fanns sarmaterna, Xiongnu och Sakas, som förmodligen var skyter. I grund och botten var befolkningen indoeuropeiskt folk. Troligtvis var han släkt med det iranska folket och grupper som stod dem nära.

Kangyuy låg på territoriet i den centrala delen av det moderna Kazakstan. Den stora sidenvägen som förbinder Kina och Medelhavet passerade genom den. Ett sådant fördelaktigt läge ur ekonomisk synvinkel bidrog till statens utvecklade diplomatiska och handelsförbindelser med hela den antika världen, både i väst och öst.

Ungefärlig plats för delstaten Kangyu. Bildkälla: wikipedia.org

Förutom handeln var lokalbefolkningen engagerad i jakt och boskapsuppfödning. I synnerhet ägnade sig befolkningen åt uppfödning av nötkreatur, får, hästar och getter. Även jordbruket utvecklades. Samtidigt behärskade folket all teknik från järnåldern. För närvarande finns några bosatta bosättningar kvar från Kangyu-folket, som av arkeologer klassificeras som Jetyasar-kulturen.

Glöm inte att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler för att inte missa det mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckter!

Slutligen föreslår vi att du bekantar dig med ett annat intressant arkeologiskt fynd som gjorts på Kazakstans territorium. Vi talar om en gammal pyramid, som är nästan 4000 år gammal. Forskare blev förvånade över den höga precision som den byggdes med. Dess yttre väggar var dekorerade med bilder av olika djur. Du kan läsa mer om detta fynd på länken.


Date:

by