Släng inte apelsinskal – de skyddar ditt hjärta från farliga sjukdomar

De flesta människor, när de skalar en apelsin, slänger bara skalet. Enligt vissa uppskattningar kastar människor omkring 32 miljoner ton apelsinskal varje år eller matar dem till djur. Bara ibland gör folk sylt eller “citrussmak” av apelsinskivor med skal, som de lägger till degen. Men forskare rekommenderar att äta det – svålen, även om den är bitter, är ganska ätbar. Ny forskning har upptäckt en bioaktiv förening som kallas feruloylputrescin, eller FP för kort, i apelsinskal. Detta ämne kan skydda hjärtat från sjukdomar och även förhindra fetma och andra sjukdomar, inklusive typ 2-diabetes.

Kasta inte apelsinskal - de skyddar hjärtat från farliga sjukdomar. Forskare rekommenderar att du inte kastar apelsinskal, eftersom de är bra för hälsan. Foto.

Forskare rekommenderar att du inte kastar apelsinskal, eftersom de är bra för hälsan

< h2>Varför apelsinskal är användbart

Nyligen har forskare upptäckt fördelaktiga egenskaper i skalen på olika grönsaker och frukter. Som vi sa tidigare, ibland visar sig skalet vara mycket hälsosammare än själva frukten. Apelsin, som det visar sig, är en av dessa frukter. Apelsinskal innehåller en enorm mängd vitaminer, antioxidanter och näringsämnen som har antiinflammatoriska och till och med anti-cancer egenskaper. Skalet är också rikt på metaboliten FP. Forskare upptäckte det först i grapefruktblad och juice. Detta ämne finns också i fruktköttet av vissa apelsiner, men det finns inte i mandariner, citroner och limefrukter.

Nyligen har denna förening uppmärksammats av forskare eftersom den har antioxidant- och antiinflammatoriska effekter. Men än i dag finns det väldigt lite information om honom. Därför beslutade ett team av forskare från Florida i en nyligen genomförd studie att ta reda på hur detta ämne verkar på det kardiovaskulära systemet.

Varför är apelsinskal användbart? Apelsinskal skyddar det kardiovaskulära systemet från sjukdomar. Foto.

Apelsinskal skyddar det kardiovaskulära systemet från sjukdomar

Under experimentet matade forskare apelsinskalextrakt till möss i sex veckor. I slutet av experimentet fann författarna en minskning av biomarkörer i blodet hos gnagare, vilket tyder på inflammation i kroppen, såväl som förekomsten av hjärt-kärlsjukdomar. Forskare rapporterar detta i Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Apelsinskal förbättrar hälsan med dålig kost

Som du vet leder dålig näring, det vill säga konsumtion av mat med hög fetthalt, till ackumulering av fett i kroppen. Fett i sin tur framkallar inflammation, som vi pratade om tidigare. Den aktuella studien fann dock att möss som åt en diet med hög fetthalt men som också fick en daglig dos av FP fick mindre fett än kontrollgruppen.

Enligt forskarna själva lyfter den nya upptäckten fram den tidigare okända hälsopotentialen hos feruloylputrescin. I synnerhet kan ämnet skydda det kardiovaskulära systemet från sjukdomar, inklusive hjärtinfarkt.

Ämnet som finns i apelsinskal förhindrar ansamling av fett i kroppen

< h2>Hur apelsinskal skyddar hjärtat från sjukdomar

FP förhindrar sannolikt vissa tarmbakterier från att producera biprodukten trimetylamin (TMA) när de bryter ner mat. Det produceras vanligtvis vid bearbetning av kött och fetter. Därför, som ett resultat av dålig näring, uppstår en stor mängd TMA i kroppen.

När denna förening kommer in i blodomloppet ackumuleras den i levern, där den metaboliseras till trimetylamin N-oxid, eller TMAO. Denna förening har länge varit känd för att öka risken för arteriell plackbildning, vilket leder till hjärt-kärlsjukdomar, stroke, hjärtinfarkt, fetma och typ 2-diabetes.

Äter du apelsiner med skalet kan du skydda kroppen från olika sjukdomar, samt undvika fetma

Självklart låter FP dig undvika alla ovanstående risker. Hos möss som till exempel konsumerade apelsinskalextrakt var TMA- och TMAO-nivåerna låga, trots att tarmbakterierna fortsatte att utföra sin funktion som vanligt, det vill säga att bryta ner fetter.

Glöm inte att prenumerera på våra kanaler i Zen och Telegram för att inte missa de mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckterna!

Det är dock ännu inte klart om apelsinskal har samma effekt på människor som på gnagare. Därför kommer forskare att fortsätta sin forskning för att få mer information. Men troligtvis blir resultatet detsamma. Därför arbetar vissa företag redan med att skapa ett näringstillskott baserat på apelsinskal. Det finns dock inget som hindrar folk från att börja konsumera apelsinskal nu, till exempel genom att torka det, krossa det och lägga till degen, precis som bananskal. Låt oss påminna dig om att det senare också visade sig vara extremt användbart för människokroppen.


Date:

by