Fik romerske børn lov til at se blodige gladiatorkampe?

Moderne mennesker har altid noget at underholde sig med. Vi har smartphones, store tv'er, spillekonsoller og så videre lige ved hånden – der er simpelthen ikke tid til at kede sig. Men i ældre tider havde folk meget færre måder at have det sjovt på. For eksempel måtte folk i det gamle Rom vente måneder på gladiatorkampe, som var hovedkilden til spænding. Disse kampe involverede specialtrænede gladiatorer, som kunne være almindelige mennesker, kriminelle og krigsfanger. Nogle gange kæmpede de indbyrdes, men der var også slagsmål med vilde dyr. Hver gladiatorkamp var et grusomt og blodigt skue. Det ser ud til, at kun voksne bør deltage i sådanne forestillinger. Men et nyligt arkæologisk fund viste, at børn nemt kunne komme i gladiatorkampe.

Fik romerske børn lov til at se blodige gladiatorkampe? Gladiatorkampe i det antikke Rom var underholdning ikke kun for voksne. Foto.

Det faktum, at gamle romerske børn fik lov til at se gladiatorernes blodige kampe, vidnes om af tegninger på væggene fundet i ruinerne af byen Pompeji. Denne bosættelse er berømt over hele verden for det faktum, at den i 79 e.Kr. forblev under lag af lava fra Vesuv-vulkanen. Det lå ved kysten, så det var et meget vigtigt kommercielt og kulturelt centrum i det antikke Rom. Det nøjagtige antal mennesker, der døde af Vesuvs udbrud er ukendt, men det antages, at omkring 2.000 mennesker forblev under lagene af lava. Også huse og andre strukturer gik tabt under jorden. Byen Pompeji blev først genopdaget i 1748.

Ruinerne af oldtidens Pompeji. Billedkilde: tripadvisor.ru

Tegningerne fundet af arkæologer blev malet på væggene i gården til Casa del Secondo Cenacolo Colonnato (Hus med søjlegangen til den anden sidste nadver). På billederne kan du genkende figurerne af to kæmpende gladiatorer. Forskere mener, at billederne blev ridset af børn i alderen 5 til 7 år. Dette antydes ikke kun af tegnestilen, men også af tilstedeværelsen af ​​et lille håndaftryk ved siden af ​​billedet.

Læs også:Skræmte turister returnerer ting taget i Pompeji. – man mener, at de er forbandede

Gladiatorkampe i det antikke Rom

Den opdagede “graffiti” indikerer, at børn udmærket vidste, hvad der skete ved gladiatorkampe. Måske tog forældrene dem selv med i amfiteatre og så intet galt i, at deres børn så på grusomhed. For børn kunne gladiatorer være helte ligesom moderne tegneseriefigurer. De kunne også sagtens lege “gladiatorer” i gården. Men arkæologer har ingen beviser for dette, og det er vores antagelse.

Børnetegning af gladiatorer. Billedkilde: iflscience.com

Forfatterne af det videnskabelige arbejde, hvis resultater blev offentliggjort i tidsskriftet Degli Scavi di Pompei, mener, at tidlig eksponering af børn for grusomhed kan have en negativ indflydelse på deres adfærd i voksenalderen. Der er mange undersøgelser, der viser, at voldelige scener påvirker børns psyke negativt. I 2022 sagde det videnskabelige tidsskrift Science Daily, at virkningerne kan forekomme hos unge helt ned til 3 år.

Et barns håndaftryk ved siden af ​​en tegning af gladiatorer. Fotokilde: iflscience.com

Det er muligt, at det at gå til gladiatorkampe havde så stærk indflydelse på børn, at det årtier senere påvirkede det antikke Roms fremtid. For eksempel, efter at være vokset op, kan drenge og piger, der så grusomhed, selv blive mere grusomme, end deres forældre var på deres alder. Igen, dette er kun spekulationer, og videnskabsmænd har ingen beviser for dette. Men i løbet af fremtidig forskning kan dette bevis blive fundet.

Du vil være interesseret:Et gammelt maleri med blodige gladiatorer blev fundet i Pompeji

Hvordan gladiatorkampe blev udført

h2>

Gladiatorkampe har altid været brutale, uden nogen undtagelser. Det menes, at de opstod for meget længe siden og oprindeligt var en slags offer. Kun med tiden blev de mere spektakulære og blev til offentlige forestillinger. Den første gladiatorkamp nævnt i gamle dokumenter fandt sted i 264 f.Kr.

Nogle gange deltog flere personer i gladiatorkampe. Billedkilde: goodfon.ru

Som nævnt ovenfor kan enhver blive gladiator. Nogle gange var de kriminelle, og i nogle tilfælde var det almindelige mennesker, som blev tilbudt en masse penge. Gladiatorer blev trænet i brugen af ​​forskellige typer våben. Murmillo-gladiatorer var bevæbnet med et kort sværd, mens retarius-gladiatorer kæmpede med en trefork. I slutningen af ​​slaget dræbte den sejrrige kriger enten sin modstander eller efterlod ham i live – det hele afhang af, hvordan publikum stemte og kejseren besluttede.

Vil du holde dig opdateret med alle videnskabelige opdagelser? Abonner på vores Zen- og Telegram-kanaler, det er alt hvad du behøver!

Til sidst er det værd at bemærke, at det ikke er første gang, at arkæologer har fundet tegninger af gladiatorer i Pompeji. I 2019 fandt vi ikke et andet billede om dette emne, men det var tydeligvis lavet af en professionel.


Date:

by