Fick romerska barn titta på blodiga gladiatorstrider?

Moderne människor har alltid något att roa sig med. Vi har smartphones, enorma TV-apparater, spelkonsoler och så vidare till hands – det finns helt enkelt ingen tid att bli uttråkad. Men i äldre tider hade människor mycket färre sätt att ha roligt på. Till exempel, i det antika Rom, fick folk vänta månader på gladiatorstrider, som var den främsta källan till spänningen. Dessa strider involverade specialtränade gladiatorer, som kunde vara vanliga människor, brottslingar och krigsfångar. Ibland slogs de sinsemellan, men det var också slagsmål med vilda djur. Varje gladiatorkamp var ett grymt och blodigt skådespel. Det verkar som att endast vuxna borde gå på sådana föreställningar. Men ett arkeologiskt fynd nyligen visade att barn lätt kunde hamna i gladiatorstrider.

Fick romerska barn titta på blodiga gladiatorslagsmål? Gladiatorslagsmål i antikens Rom var underhållning inte bara för vuxna. Foto.

Att forntida romerska barn fick se gladiatorernas blodiga slagsmål framgår av teckningar på väggarna som hittades i ruinerna av staden Pompeji. Denna bosättning är känd över hela världen för det faktum att den 79 e.Kr. låg kvar under lager av lava från vulkanen Vesuvius. Det låg vid kusten, så det var ett mycket viktigt kommersiellt och kulturellt centrum i antikens Rom. Det exakta antalet människor som dog av Vesuvius utbrott är okänt, men det antas att cirka 2 000 människor stannade kvar under lavalagren. Dessutom gick hus och andra strukturer förlorade under jorden. Staden Pompeji återupptäcktes först 1748.

Fynd i det antika Pompeji. Ruinerna av det antika Pompeji. Bildkälla: tripadvisor.ru. Foto.

ruinerna av det antika Pompeji. Bildkälla: tripadvisor.ru

Ritningarna som hittats av arkeologer målades på väggarna på innergården i Casa del Secondo Cenacolo Colonnato (Hus med pelargången för den näst sista måltiden). På bilderna kan du känna igen figurerna av två kämpande gladiatorer. Forskare tror att bilderna repades av barn i åldrarna 5 till 7 år. Detta antyds inte bara av ritstilen, utan också av närvaron av ett litet handavtryck bredvid bilden.

Läs också:Rädda turister lämnar tillbaka saker som tagits i Pompeji. – man tror att de är förbannade

Gladiatorstrider i antikens Rom

Den upptäckta “klottern” indikerar att barn mycket väl visste vad som hände vid gladiatorstrider. Kanske föräldrarna själva tog dem till amfiteatrar och såg inget fel med att deras barn såg på grymhet. För barn kan gladiatorer vara hjältar precis som moderna seriefigurer. De kunde också lätt spela “gladiatorer” på gården. Men arkeologer har inga bevis för detta, och detta är vårt antagande.

Barnteckning av gladiatorer. Bildkälla: iflscience.com

Författarna till det vetenskapliga arbetet, vars resultat publicerades i tidskriften Degli Scavi di Pompei, tror att tidig exponering av barn för grymhet kan påverka deras beteende negativt i vuxen ålder. Det finns många studier som visar att våldsscener påverkar barns psyke negativt. År 2022 sa den vetenskapliga tidskriften Science Daily att effekterna kan uppträda hos ungdomar så unga som 3 år gamla.

Ett barns handavtryck bredvid en teckning av gladiatorer. Bildkälla: iflscience.com

Det är möjligt att gå till gladiatorstrider hade ett så starkt inflytande på barn att decennier senare påverkade det antika Roms framtid. Till exempel, efter att ha vuxit upp kan pojkar och flickor som såg grymhet själva bli grymmare än vad deras föräldrar var vid deras ålder. Återigen, detta är bara spekulationer och forskare har inga bevis för detta. Men under loppet av framtida forskning kan dessa bevis hittas.

Du kommer att vara intresserad:En gammal målning med blodiga gladiatorer hittades i Pompeji

Hur gladiatorstrider genomfördes

h2>

Gladiatorstrider har alltid varit brutala, utan några undantag. Man tror att de har sitt ursprung för mycket länge sedan och ursprungligen var ett slags offer. Bara med tiden blev de mer spektakulära och förvandlades till offentliga föreställningar. Den första gladiatorkampen som nämns i gamla dokument ägde rum 264 f.Kr.

Ibland deltog flera personer i gladiatorstrider. Bildkälla: goodfon.ru

Som nämnts ovan kan vem som helst bli gladiator. Ibland var de kriminella, och i vissa fall var de vanliga människor som erbjöds mycket pengar. Gladiatorer tränades i att använda olika typer av vapen. Murmillo gladiatorer var beväpnade med ett kort svärd, medan retarius gladiatorer slogs med en treudd. I slutet av striden dödade den segrande krigaren antingen sin motståndare eller lämnade honom vid liv – allt berodde på hur publiken röstade och kejsaren bestämde sig.

Vill du hålla dig uppdaterad med alla vetenskapliga upptäckter? Prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler, det är allt du behöver!

Slutligen är det värt att notera att det inte är första gången som arkeologer har hittat teckningar av gladiatorer i Pompeji. Under 2019 hittade vi ingen annan bild om detta ämne, men den gjordes helt klart av en professionell.


Date:

by