Tatueringar har visat sig vara dödliga – det är därför det är bäst att undvika dem

Människor har använt tatueringar i tusentals år för en mängd olika syften – de kommunicerade en persons sociala status, användes som skydd mot onda andar, etc. För närvarande har tatueringar blivit helt enkelt ett inslag av dekoration och ett sätt för personlig identifiering. De appliceras på kroppen genom lokalt trauma på huden och injektion av ett färgande pigment i dermis. Men hur säker är denna manipulation för hälsan? Tyvärr är förståelsen för tatueringars långsiktiga effekter på kroppen mycket begränsad, eftersom det finns väldigt lite forskning. Ett svenskt team från Lunds universitet bestämde sig för att rätta till situationen och kom fram till att det är bättre att överge kroppsdekoration på detta sätt.

En dödlig fara från tatueringar har upptäckts - det är därför det är bättre att ge upp dem. Tatueringar kan vara farligare för hälsan än man tidigare trott. Foto.

Tatueringar kan vara farligare för hälsan än man tidigare trott

Tatueringar ökar risken för cancer

Nästan 12 tusen personer deltog i en nyligen genomförd studie. Av dessa insjuknade 2 938 personer i åldern 20 till 60 år i lymfom (en malign tumörsjukdom i lymfsystemet). Av dessa personer fyllde 1 398 personer i frågeformulär där de svarade på flera frågor, inklusive om de hade tatueringar eller inte.

Det visade sig att av de som fyllde i frågeformuläret hade 289 personer med lymfom tatueringar, vilket uppgick till 21 %. I kontrollgruppen på 4193 personer som inte hade cancer hade endast 18 % av deltagarna (735 personer) tatueringar.

Forskare tog hänsyn till andra faktorer som ökar risken för cancer, såsom rökning, ålder, livsstil etc. innan de drog slutsatser. Som ett resultat drog de slutsatsen att risken för lymfom hos personer med tatueringar är 21 % högre än hos dem som inte har sådan dekoration på kroppen. Författarna till arbetet rapporterar detta i publikationen eClinicalMedicine.

Tatueringar orsakar 21 % risk för lymfom

Varför tatueringar ökar risken av cancer< /h2>

Forskarnas studie säger inget om orsakerna till sjukdomen, utan indikerar bara förekomsten av en risk. Men enligt forskare är orsaken att en tatuering, oavsett storlek, leder till hudskador och uppkomsten av låggradig inflammation. Det senare kan i sin tur provocera utvecklingen av cancer. Därför kan bilden vara mer komplex än man tidigare trott.

Varför uppstår inflammation? När bläck är under huden uppfattar kroppen det som något främmande som inte ska finnas i kroppen. Följaktligen aktiveras immunsystemet. Som vi redan pratat om i artikeln om fördelarna med sömn, i lymfkörtlarna “undersöker” immunceller alla främmande partiklar, virus och bakterier i lymfkörtlarna. Därför transporteras bläckpartiklar från huden och ackumuleras i lymfkörtlarna.

Eftersom de flesta tatuerar sig i unga år utsätts de för låggradig inflammation under hela livet. Följaktligen ökar risken för att utveckla cancer ännu mer. Men åldern då du tatuerar dig är sannolikt inte den enda faktorn i utvecklingen av cancer. Det är möjligt att antalet tatueringar påverkar detta. Man kan anta att ju fler det finns, desto mer lider lymfsystemet. Men, som nämnts ovan, uppstår inflammation i alla fall, även om tatueringen är mycket liten.

Varför ökar tatueringar risken för cancer. Lymfom efter tatuering kan uppstå på grund av låggradig inflammation. Foto.

Lymfom efter tatuering kan uppstå på grund av låggradig inflammation

Forskargruppen avser att fortsätta arbeta inom detta område för att få mer fullständig information. Det är möjligt att tatueringar ökar risken inte bara för lymfom, utan även för andra cancerformer. Därför kommer ytterligare forskning att genomföras inom en snar framtid.

Som författarna själva säger kommer tatueringars popularitet att förbli hög. Därför är det viktigt att veta exakt hur säkra de är, så att alla kan bedöma risken när de bestämmer sig för att injicera bläck under huden. Dessutom kan personer som redan har applicerat sådana smycken på sin kropp behöva övervaka sin hälsa noggrannare och söka medicinsk hjälp när de första symtomen på sjukdomen visar sig.

Glöm inte att prenumerera på vår Zen och Telegram-kanaler för att inte missa de mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckterna!

Låt oss slutligen komma ihåg att forskare för flera år sedan utvecklade bläck för tatueringar, som själva fungerar som indikatorer på människors hälsa. Dessa bläck är baserade på syra-basindikatorer. Du kan ta reda på mer om vad de är och hur de fungerar genom att följa länken.


Date:

by