Det finns fler onormalt varma dagar i världen. Vad betyder det här?

Klimatförändringarna påverkar redan vardagen, inklusive hälsan och de ekosystem som vi är beroende av. Situationen kompliceras av det faktum att ens en minskning av de globala koldioxidutsläppen sannolikt inte kommer att förändra situationen – översvämningar, torka, värmeböljor och andra farliga klimatrelaterade händelser är (och kommer att bli) mer intensiva och varaktiga. Hittills har extrema väderhändelser orsakat mellan 85 000 och 145 000 dödsfall i Europa under de senaste 40 åren. Mer än 85 % av dessa dödsfall orsakades av värmeböljor, och enligt en nyligen släppt rapport från World Weather Attribution och Climate Central har nästan hela världens befolkning påverkats av extrem värme orsakad av klimatförändringar orsakade av människor. Under de senaste 12 månaderna, i alla världens hörn, var i genomsnitt 26 dagar «överskott» dagar av extrem värme.

Det finns fler onormalt varma dagar runt om i världen. Vad betyder detta? Extrem värme tar fart runt om i världen. Bild: www.princeton.edu. Foto.

Extrem värme är på uppgång runt om i världen. Bild: www.princeton.edu

Innehåll

  • 1 Det finns fler onormalt varma dagar i världen
  • < li> 2 Hur värme påverkar kroppen

  • 3 Dödlighet och naturkatastrofer
    • 3.1 Fossila bränslen

Det finns fler onormalt varma dagar runt om i världen

Enligt en rapport publicerad i slutet av maj av Climate Central, Red Climate Center Cross och Red Crescent and World Weather Attribution (WWA), upplevde 6,3 miljarder människor – cirka 78 % av världens befolkning – minst 31 dagar av värmeböljor under de senaste 12 månaderna, vars sannolikhet p.g.a. antropogena klimatförändringar har åtminstone fördubblats.

Så mellan 15 maj 2023 och 15 maj 2024 inträffade 76 extrema värmeböljor i 90 länder. Dessa inkluderar regioner i den globala södern, från Sahel och Afrikas horn till Thailand, Myanmar, Vietnam och Filippinerna i Sydostasien och Argentina, Brasilien, Paraguay och Bolivia i Sydamerika. Rapporten klassificerar extrema värmedagar som dagar då temperaturen överstiger 90 % av de dygnstemperaturer som registrerats på en given plats mellan 1991 och 2020.

Konsekvenserna av klimatförändringarna märks redan idag. Bild: Nasa.com

Människoskapade klimatförändringar ökar extrem hetta runt om i världen, påverkar miljarder människor och hotar mat- och vattensäkerheten, säger rapporten.< /p >

2023 är känt för att vara det varmaste året någonsin, till stor del hjälpt av El Niño, som kraftigt har ökat temperaturerna runt om i världen. Trots den gradvisa försvagningen fortsatte de globala temperaturerna att stiga i år, och april blev den senaste, 11:e månaden i rad, då rekord slogs.

Läs också: Gör dig redo för rekordstor värme i sommar

Resultaten av studien visade att under de senaste 12 månaderna, på grund av klimatförändringar, har världen upplevt i genomsnitt 26 dagar till av extremt varma dagar, vilket inte skulle ha hänt i frånvaro av global uppvärmning. Men i vissa länder har antalet varma dagar ökat exponentiellt: i Sydamerika hade Surinam 158 extrema varma dagar, Ecuador 170, El Salvador 148, Guyana 141 och Panama 137.

Hur värme påverkar kroppen

Värmeböljor sprider sig snabbt över världen och påverkar miljarder människor, och ett växande antal studier pekar på klimatförändringar som en drivande faktor. Enligt Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) kan vi med fortsatt global uppvärmning förvänta oss en ökning av värmeböljornas intensitet, frekvens och varaktighet.

Extrem värme har negativa effekter på människors hälsa, särskilt drabbar utsatta befolkningsgrupper, inklusive äldre, gravida kvinnor, spädbarn, idrottare och de som arbetar utomhus.

Antalet onormalt varma dagar i världen växer för varje år. Bild: science.nasa.gov

Läs ännu fler artiklar om de senaste upptäckterna inom området vetenskap och högteknologi på vår kanal i Yandex.Zen – artiklar som inte finns på webbplatsen publiceras regelbundet där!

Stressen som värmen sätter på människokroppen stör normala dagliga aktiviteter och vår förmåga att kyla ner ordentligt. Områden med hög luftfuktighet kan också utsätta liv för fara. Svett hjälper till att hålla våra kroppar sval, men fuktighet förändrar hur svett avdunstar från kroppen. Att inte kunna svalka sig sätter människors hälsa i fara och kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar och luftvägssjukdomar, uttorkning, värmeslag, högt blodtryck och sömnbrist.

Dödlighet och katastrofer

En bedömning av Copernicus Climate Change Service (C3S) och Världsmeteorologiska organisationen (WMO) i april 2024 fann värmerelaterade dödsfall i Europa, där uppvärmningen sker dubbelt så mycket som den alla andra kontinenter har ökat med cirka 30 % under de senaste två decennierna, medan värmerelaterade dödsfall beräknas ha ökat i 94 % av de övervakade europeiska regionerna.

Överskottsvärme påverkar också vatten- och matresurser negativt och hotar både terrestra och marina ekosystem. De senaste havsvärmeböljorna och nästan rekordhöga havstemperaturer.

Extrema värmedödar. Bild: grist.org

Detta är intressant: Skogar slutar absorbera kol – anledningen är klimatförändringar

Stadigt stigande havstemperaturer har negativt påverkat korallreven runt om i världen, vilket leder till den fjärde globala korallblekningshändelsen i historien och den andra detta årtionde. Dessa viktiga ekosystem stödjer minst 25 % av de marina arterna och är viktiga för att upprätthålla jordens stora och sammanlänkade nätverk av marin biologisk mångfald och tillhandahåller ekosystemtjänster till ett värde av upp till 9,9 biljoner dollar årligen.

Översvämningar och orkaner kan skapa rubriker, men effekterna av extrem värme är lika dödliga, säger Jagan Chapagain, generalsekreterare för International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies (IFRC).

Dödlighet och naturkatastrofer. Genomsnittlig daglig havstemperatur (°C) över det extrapolära globala havet (60°S-60°N) för 2023 (orange) och 2024 (mörkröd). Datakälla: ERA5. Bild : C3S/ECMWF. Det finns fler onormalt varma dagar i världen. Vad betyder det här? /></p>
<p id=Genomsnittlig daglig havsyttemperatur (°C) över det extrapolära globala havet (60°S-60°N ) för 2023 (orange) och 2024 (mörkröd). Datakälla: ERA5. Bild: C3S/ECMWF.

Världen är nu 1,2°C varmare än förindustriell tid, även om data tyder på att 20–40 % av världens befolkning bor i regioner som redan hade upplevt mer än 1°C av uppvärmning under 2006–2015 decenniet C under minst en säsong.

Enligt IPCC resulterar varje 0,5°C av global uppvärmningi en markant ökning av frekvensenoch intensiteten av extrema temperaturer, kraftig nederbörd och regional torka.

Fossila bränslen

Att bränna kol, naturgas och olja för att producera el och värme är den största källan till globala utsläpp av växthusgaser, som är de främsta drivkrafterna bakom den globala uppvärmningen genom att fånga värme i atmosfären och höja jordens yttemperatur.

Under de senaste 50 åren har den globala konsumtionen av fossila bränslen mer än fördubblats eftersom länder runt om i världen strävar efter att förbättra sin levnadsstandard och ekonomiska tillväxt. År 2023 nådde alla tre av de mest kraftfulla växthusgaserna – koldioxid (CO2), metan och dikväveoxid – rekordnivåer.

Fossila bränslen. Planeten värms snabbt upp. Bild: www.wearewater.org. Foto.

Planeten värms snabbt upp. Bild: www.wearewater.org

Du kanske är intresserad: Golfströmmen kan försvinna 2025 – vilka är riskerna?

Internationella energiorganet (IEA) har uppmanat länder att sluta bygga nya gas- och oljefält, med argumentet att detta är det enda sättet att hålla ett scenario för nettonollutsläpp som överensstämmer med 1,5 grader Celsius.


Date:

by