Der er flere unormalt varme dage i verden. Hvad betyder det?

Klimaforandringerne har allerede indflydelse på hverdagen, herunder sundheden og de økosystemer, som vi er afhængige af. Situationen kompliceres af det faktum, at selv en reduktion af den globale kuldioxidudledning næppe vil ændre situationen – oversvømmelser, tørke, hedebølger og andre farlige klimarelaterede begivenheder er (og vil blive) mere intense og varige. Til dato har ekstreme vejrbegivenheder forårsaget mellem 85.000 og 145.000 dødsfald i hele Europa i løbet af de sidste 40 år. Mere end 85% af disse dødsfald var forårsaget af hedebølger, og ifølge en nyligt udgivet rapport fra World Weather Attribution og Climate Central, er næsten hele den globale befolkning blevet påvirket af ekstrem varme forårsaget af menneskeskabte klimaændringer. I løbet af de seneste 12 måneder, i alle verdenshjørner, var 26 dage i gennemsnit «overskydende» dage med ekstrem varme.

Der er flere unormalt varme dage rundt om i verden. Hvad betyder det? Ekstrem varme tager fart rundt om i verden. Billede: www.princeton.edu. Foto.

Ekstrem varme er stigende rundt om i verden. Billede: www.princeton.edu

Indhold

  • 1 Der er flere unormalt varme dage i verden
  • < li> 2 Hvordan varme påvirker kroppen

  • 3 Dødelighed og naturkatastrofer
    • 3.1 Fossile brændstoffer

Der er flere unormalt varme dage rundt om i verden

Ifølge en rapport offentliggjort i slutningen af ​​maj af Climate Central, Red Climate Center Cross og Røde Halvmåne og World Weather Attribution (WWA), oplevede 6,3 milliarder mennesker – omkring 78 % af verdens befolkning – mindst 31 dage med hedebølger i de sidste 12 måneder, hvor sandsynligheden er pga. menneskeskabte klimaændringer er mindst fordoblet.

Så mellem 15. maj 2023 og 15. maj 2024 opstod der 76 ekstreme hedebølger i 90 lande. Disse omfatter regioner i det globale syd, fra Sahel og Afrikas Horn til Thailand, Myanmar, Vietnam og Filippinerne i Sydøstasien og Argentina, Brasilien, Paraguay og Bolivia i Sydamerika. Rapporten klassificerer ekstreme varmedage som dage, hvor temperaturerne overstiger 90 % af de daglige temperaturer registreret på et givet sted mellem 1991 og 2020.

Konsekvenserne af klimaændringer mærkes allerede i dag. Billede: Nasa.com

Menneskeskabte klimaændringer øger ekstrem varme rundt om i verden, påvirker milliarder af mennesker og truer fødevare- og vandsikkerheden, siger rapporten.< /p >

2023 er kendt for at være det varmeste år nogensinde, i høj grad hjulpet af El Niño, som har kraftigt øget temperaturerne rundt om i verden. På trods af den gradvise svækkelse fortsatte de globale temperaturer med at stige i år, hvor april blev den seneste, 11. måned i træk, hvor rekorder blev slået.

Læs også: Gør dig klar til rekordstor sydende varme i sommer

Resultaterne af undersøgelsen viste, at verden i løbet af de seneste 12 måneder på grund af klimaændringer har oplevet i gennemsnit 26 dage mere med ekstremt varme dage, hvilket ikke ville være sket i fravær af global opvarmning. Men i nogle lande er antallet af varme dage steget eksponentielt: I Sydamerika havde Surinam 158 ekstreme varme dage, Ecuador 170, El Salvador 148, Guyana 141 og Panama 137.

Hvordan varme påvirker kroppen

Hedebølger spreder sig hurtigt over hele verden og påvirker milliarder af mennesker, og et stigende antal undersøgelser peger på klimaændringer som en drivende faktor. Ifølge Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) kan vi med fortsat global opvarmning forvente en stigning i intensiteten, frekvensen og varigheden af ​​hedebølger.

Ekstrem varme har negative konsekvenser for menneskers sundhed, især påvirker sårbare befolkningsgrupper, herunder ældre, gravide, spædbørn, atleter og dem, der arbejder udendørs.

Antallet af unormalt varme dage i verden vokser hvert år. Billede: science.nasa.gov

Læs endnu flere artikler om de seneste opdagelser inden for videnskab og højteknologi på vores kanal i Yandex.Zen – artikler, der ikke er på webstedet, offentliggøres regelmæssigt der!

Den stress, som varmen lægger på den menneskelige krop, forstyrrer normale daglige aktiviteter og vores evne til at køle ordentligt ned. Områder med høj luftfugtighed kan også sætte liv i fare. Sved hjælper med at holde vores kroppe kølige, men fugt ændrer den måde, sved fordamper fra kroppen. Ikke at kunne køle ned bringer folks helbred i fare og kan føre til hjerte-kar- og luftvejssygdomme, dehydrering, hedeslag, forhøjet blodtryk og søvnmangel.

Dødelighed og katastrofer

En vurdering foretaget af Copernicus Climate Change Service (C3S) og Verdens Meteorologiske Organisation (WMO) i april 2024 fandt varmerelaterede dødsfald i Europa, hvor opvarmningen sker dobbelt så hurtigt som den ethvert andet kontinent er steget med omkring 30 % i løbet af de sidste to årtier, mens varmerelaterede dødsfald anslås at være steget i 94 % af de overvågede europæiske regioner.

Overskudsvarme påvirker også vand- og føderessourcer negativt og truer både terrestriske og marine økosystemer. De seneste havvarmebølger og næsten rekordhøje havtemperaturer.

Ekstrem varme dræber. Billede: grist.org

Dette er interessant: Skove holder op med at absorbere kulstof – årsagen er klimaændringer

Stadigt stigende havtemperaturer har negativt påvirket koralrev rundt om i verden, hvilket har ført til den fjerde globale koralblegningsbegivenhed i historien og den anden i dette årti. Disse vigtige økosystemer understøtter mindst 25 % af marine arter og er en integreret del af opretholdelsen af ​​Jordens enorme og indbyrdes forbundne netværk af marin biodiversitet og leverer økosystemtjenester til en værdi af op til 9,9 billioner USD årligt.

Oversvømmelser og orkaner kan skabe overskrifter, men virkningerne af ekstrem varme er lige så dødelige, siger Jagan Chapagain, generalsekretær for International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies (IFRC).

Dødelighed og naturkatastrofer. Gennemsnitlig daglig havoverfladetemperatur (°C) i gennemsnit over det ekstrapolære globale hav (60°S-60°N) for 2023 (orange) og 2024 (mørkerød). Datakilde: ERA5. Billede : C3S/ECMWF. Der er flere unormalt varme dage i verden. Hvad betyder det? /></p>
<p id=Daglig gennemsnitlig havoverfladetemperatur (°C) i gennemsnit over det ekstrapolære globale hav (60°S-60°N ) for 2023 (orange) og 2024 (mørkerød). Datakilde: ERA5. Billede: C3S/ECMWF.

Verden er nu 1,2°C varmere end førindustriel tid, selvom data tyder på, at 20-40% af verdens befolkning bor i områder, der allerede havde oplevet mere end 1°C i 2006-2015-tiåret C i mindst én sæson.

Ifølge IPCC resulterer hver 0,5°C af global opvarmningi en markant stigning i hyppighedenog intensiteten af ​​ekstreme temperaturer, kraftig nedbør og regionale tørker.

Fossile brændstoffer

Afbrænding af kul, naturgas og olie for at producere elektricitet og varme er den største kilde til globale drivhusgasemissioner, som er de vigtigste drivkræfter bag global opvarmning ved at fange varme i atmosfæren og hæve jordens overfladetemperatur.

I løbet af de sidste 50 år er det globale forbrug af fossile brændstoffer mere end fordoblet, da lande rundt om i verden stræber efter at forbedre deres levestandard og økonomiske vækst. I 2023 nåede alle tre af de kraftigste drivhusgasser – kuldioxid (CO2), metan og lattergas – rekordniveauer.

Fossile brændstoffer. Planeten bliver hurtigt opvarmet. Billede: www.wearewater.org. Foto.

Planeten varmes hurtigt op. Billede: www.wearewater.org

Du kan være interesseret: Golfstrømmen kan forsvinde i 2025 – hvad er risiciene?

Det Internationale Energiagentur (IEA) har opfordret lande at stoppe med at bygge nye gas- og oliefelter med argumentet for, at dette er den eneste måde at holde et netto nul-emissionsscenarie i overensstemmelse med 1,5 grader Celsius på plads.


Date:

by