Överraskande fakta om Albert Einstein som du kanske inte känner till

Albert Einstein– en av de mest kända forskarna i världen. Hans berömda bild med rufsigt hår är så förankrad i människors sinnen att det är han som främst förknippas med ordet “vetenskapsman”. Utan Albert Einstein skulle världen vara betydligt annorlunda vad gäller vetenskaplig och teknisk utveckling. Utan hans relativitetsteori skulle vi till exempel uppfatta tid och rum helt annorlunda. Hans formel E=mc² blev grunden för utvecklingen av kärnfysik och atomenergi. Albert Einsteins liv var fullt av skarpa svängar, han kände mycket inflytelserika människor och hade ett gott sinne för humor. Vi uppmärksammar dig på några fakta om den berömda teoretiska fysikern som du kanske inte känner till.

Oväntade fakta om Albert Einstein som du kanske inte känner till. Albert Einstein är en schweizisk, tysk och amerikansk teoretisk fysiker som förändrade världen. Bildkälla: lenta.ru. Foto.

Albert Einstein är en schweizisk, tysk och amerikansk teoretisk fysiker som förändrade världen. Bildkälla: lenta.ru

Innehåll

 • 1 Albert Einstein upptäckte “hastighetsgränsen” i rymden
 • 2 Varför Albert Einstein fick Nobelpriset
 • 3 Albert Einsteins födelsedag sammanfaller med siffran Pi
 • 4 Hur Albert Einstein studerade i skolan
 • 5 Albert Einstein spelade fiol
 • 6 Vem arbetade Albert Einstein
 • 7 När gjorde Albert Einstein vetenskapliga upptäckter
 • 8 Albert Einstein och Charlie Chaplin var vänner
 • 9 Det fanns en FBI-fil om Einstein
 • 10 Albert Einstein kunde ha blivit president
 • 11 Albert Einsteins hjärna blev stulen

Albert Einstein upptäckte “hastighetsgränsen” i rymden

Albert Einstein gjorde många vetenskapliga upptäckter som i hög grad påverkade världen. Till exempel, 1905 förklarade han den fotoelektriska effekten och talade också om fenomenet Brownsk rörelse.

Albert Einstein upptäckte

Relativitetsteorin är Albert Einsteins huvudsakliga vetenskapliga upptäckt. Bildkälla: techstartups.com

Men Einsteins mest kända upptäckt är relativitetsteorin, som förklarar förhållandet mellan massa, tid och rum. Enligt Space.com föreslår det att när ett objekt närmar sig ljusets hastighet, blir dess massa och energi oändliga. Baserat på detta visar det sig att rymden har en strikt “hastighetsgräns” – inget föremål kan röra sig snabbare än ljusets hastighet.

Mer information:Vad är Einsteins allmänna teori om relativitet?< /p>

Varför fick Albert Einstein Nobelpriset

Alla har förmodligen hört talas om Albert Einsteins relativitetsteori, även människor som inte är intresserade av vetenskap. Man kan tro att vetenskapsmannen fick Nobelpriset för denna upptäckt, men nej – priset tilldelades honom för en helt annan förtjänst.

Nobelpriset tilldelades Albert Einstein 1921 för förklara den fotoelektriska effekten. Den teoretiska fysikern förklarade att den fotoelektriska effekten är när ljus som faller på ytan av vissa material slår ut elektroner ur dem. Det visade sig att ljus består av kvanta (eller fotoner), som var och en bär på en viss mängd energi. När en foton interagerar med elektroner i ett material överför den sin energi till dem, vilket gör att elektronerna kan lämna materialet.

Ung Albert Einstein. Bildkälla: uznayvse.ru

En del människor kritiserar fortfarande Nobelkommittén för att inte tilldela vetenskapsmannen relativitetsteorin.

Läs också: Why there är inget Nobelpris i matematik

Albert Einsteins födelsedag sammanfaller med siffran Pi

Albert Einstein föddes den 14 mars 1879 i Tyskland. Överraskande nog är 14 mars ett speciellt datum eftersom det i numeriska termer sammanfaller med de tre första siffrorna i det matematiska numret Pi: ​​3.14. På grund av detta anses Einsteins födelsedag också vara Pi-dagen.

Hur Albert Einstein studerade i skolan

Det finns en myt att Albert Einstein var en dålig elev i skolan. Men det stämmer inte, och rykten om hans dåliga akademiska prestationer beror på att han hade problem med talet. De hindrade honom inte från att få bra betyg i matematik och fysik, särskilt eftersom de försvann med tiden.

Dessutom gillade lille Albert Einstein inte vissa lärare. Han kan förstås eftersom en lärare sa till honom att “inget gott kommer att hända i hans liv.” Lyckligtvis kunde konflikter med lärare inte leda pojken vilse från sin vetenskapliga väg, och vid 12 års ålder läste han självständigt en lärobok om geometri.

Albert Einstein som barn. Bildkälla: livescience.com

Man tror att Albert Einstein började bli intresserad av vetenskap vid 5 års ålder. Han var intresserad av vilka osynliga krafter som fick nålarna på hans kompass att röra sig. Vi kan säga att han sedan dess ägnade sitt liv åt sökandet efter dessa krafter.

Albert Einstein spelade fiol

Förutom vetenskap hade Albert Einstein andra hobbyer. Till exempel, vid 5 års ålder blev han inskriven i fiollektioner. Först gillade pojken inte musik, men efter att ha träffat Mozart blev han kär i den och spelade fiol tills han var gammal.

Albert Einstein spelar fiol. Bildkälla: nastroenie.tv

Vem arbetade Albert Einstein

Som man kan förstå av allt som skrivits ovan hade Albert Einstein en förkärlek för vetenskap från tidig barndom. Men efter examen kunde han inte omedelbart bli vetenskapsman. Efter universitetet nekades han alla akademiska tjänster som han kunde söka.

Albert Einstein blev inte omedelbart vetenskapsman. Bildkälla: involta.media

Efter en rad misslyckanden började han arbeta med att utvärdera patentansökningar för den schweiziska regeringen. Det var inte det han ville göra, men i slutändan var han glad att han fick möjligheten att arbeta på en sådan plats. Han sa att han hade gott om tid att “fokusera på att lösa de fysikproblem som ligger till grund för vår värld.” Om inte detta arbete hade han kanske inte kunnat göra några av sina upptäckter.

Du kommer att vara intresserad:Hur Einstein blev den mest populära vetenskapsmannen i galaxen

När Albert Einstein gjorde vetenskapliga upptäckter

För Albert Einstein och resten av världen blev 1905 “miraklens år”. Faktum är att under dessa tolv månader publicerade den berömda teoretiska fysikern sina berömda vetenskapliga arbeten om ämnet fotoelektrisk effekt, Brownsk rörelse, såväl som två artiklar om relativitetsteorin. Det var ett mycket produktivt år!

Albert Einstein och Charlie Chaplin var vänner

Utan någon överdrift är Albert Einstein en sann “rockstjärna” inom vetenskapen. Han var känd för många inflytelserika människor, och till och med den legendariska skådespelaren Charlie Chaplin. 1931 blev Nobelpristagaren och hans fru till och med inbjudna till premiären av filmen City Lights. Det finns bevis för att Charlie Chaplin sedan sa till Albert Einstein: “Folk applåderar mig för att alla förstår mig, och de applåderar dig för att ingen förstår dig.”

Albert Einstein och Charlie Chaplin. Bildkälla: vokrugsveta.ru

FBI hade en fil om Einstein

Albert Einstein var en mycket inflytelserik man. Som pacifist flydde han från Tyskland under krigstid och blev ett mål för nazisterna. När han fick reda på att Nazityskland kanske arbetar med att utveckla en atombomb, varnade han de amerikanska myndigheterna för det. Efter bombningarna av Hiroshima och Nagasaki slog han sig ihop med andra forskare och började varna människor för farorna med atombomben. Han verkade misstänksam för de amerikanska myndigheterna, så FBI sammanställde en 1 400 sidor lång akt om honom.

Albert Einstein var helt klart en av 1900-talets mest inflytelserika personer. Bildkälla: newscientist.com

Albert Einstein kunde ha blivit president

Som en kändis som visade världen sitt geni, var Albert Einstein en mycket auktoritativ person. 1952 erbjöds han till och med att bli Israels president. Men på den tiden var vetenskapsmannen redan gammal och dessutom hade han ingen erfarenhet av “korrekt kommunikation med människor.” Därför vägrade han ett sådant erbjudande.

Albert Einsteins konstiga vanor:vad kan man lära sig av ett geni?

Albert Einsteins hjärna stals

Albert Einstein dog den 18 april 1955 på grund av en brusten aorta. Efter hans död stal patologen Thomas Harvey hans hjärna för studier – han var nyfiken på den store teoretiska fysikerns geni. Alla visste om detta, men inget dåligt hände eftersom vetenskapsmannens son gav honom tillåtelse att bedriva forskning.

Albert Einsteins hjärna stals för studier. Bildkälla: livescience.com

Se till att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler. På så sätt missar du inte en enda intressant artikel!

Utan någon överdrift är Albert Einstein en av de största vetenskapsmännen i mänsklighetens hela historia. Vi rekommenderar starkt att du läser vårt urval av 15 av hans bästa citat om vetenskap och livet.


Date:

by