Neuralink har en konkurrent – ​​ett annat företag har implanterat ett chip i den mänskliga hjärnan

Nyligen sattes ett nytt världsrekord för det största antalet elektroder som implanterats i den mänskliga hjärnan. Utvecklare av hjärn-datorgränssnitt Precision Neuroscience placerade fyra arrayer, som var och en innehöll 1 024 små elektroder, på ytan av en levande mänsklig hjärna. Det tidigare rekordet var 2048 elektroder. Detta är en viktig indikator för ett hjärn-dator-gränssnitt, eftersom ju fler elektroder det innehåller, desto mer data får det från hjärnan. Därför fungerar gränssnittet i det här fallet mer exakt.

Neuralink har en konkurrent - ett annat företag implanterade ett chip i den mänskliga hjärnan. För första gången implanterades ett chip som innehåller mer än 4000 elektroder i den mänskliga hjärnan. Foto.

För första gången implanterades ett chip som innehöll mer än 4000 elektroder i den mänskliga hjärnan

Hur hjärnchipset fungerar

Hjärn-datorgränssnitt, eller BCI, innehåller elektroder som registrerar hjärnaktivitet i olika delar av hjärnan. Denna data skickas till en elektronisk enhet, som omvandlar den till vissa digitala signaler, tack vare vilken en person kan utföra olika uppgifter med tankekraft. Till exempel finns det BCI:er som tillåter döva och stumma människor att kommunicera, styra robotproteser samt datorer och prylar.

Det kanske mest kända nyligen har varit chipet från Elon Musks Neuralink, som först implanterades i en persons huvud i slutet av januari 2024. Den är designad för att styra en dator. Till exempel kan den första patienten, en förlamad man, nu kommunicera på sociala nätverk och snabbmeddelanden, och leker till och med med «tankens kraft» i datorspel.

En man implanterad med ett Neuralink-chip spelar datorspel med kraften i sina tankar. Bildkälla: report.az

Det är dock inte bara Neuralink som utvecklar sådana chips. Vi har tidigare rapporterat att forskare från Kinas Tsinghua-universitet framgångsrikt chippade en person 2023. Nu har även en framgångsrik operation genomförts av Precision Neuroscience, skapad 2021 av Ben Rapoport, en av grundarna av Neuralink.

Nytt hjärnchip med flest antal elektroder

Ben Rapoport lämnade Neuralink ett år efter grundandet och satte ihop sitt eget forskarteam. Designerna fick i uppdrag att skapa ett kortikalt gränssnitt för lager 7 för att maximera elektrodensiteten. Genom att öka antalet elektroder på hjärnans yta, som nämnts ovan, kommer gränssnittet att generera mer exakta signaler.

Som rapporterat av CNBC är storleken på varje elektroduppsättning 1,6 kvadratcentimeter. Som ett resultat lyckades en person implantera 4096 elektroder över en yta på drygt 8 kvadratcentimeter.

Stephanie Ryder, anställd på Precision Neuroscience, håller en mikroelektroduppsättning i sina händer. Bildkälla: www.cnbc.com

Precision Neurosciences patient var en man som genomgick elektiv kirurgi för att ta bort en godartad tumör. Det vill säga, en separat operation krävdes inte för att testa chipet. Som Ben Rapoport själv rapporterade visade det sig att placera de fyra elektroduppsättningarna vara en svår uppgift. För att fästa dem på de rätta områdena i hjärnan användes högupplöst orthal kartläggning. Men alla ansträngningar motiverades av den höga noggrannheten i gränssnittet.

Enligt utvecklarna är en viktig fördel med Precision-gränssnittet den minimalt invasiva karaktären hos deras enhet. Det vill säga att elektroderna inte förs in i hjärnvävnaden, utan fästs på dess yta under ett enkelt och snabbt kirurgiskt ingrepp. Vid behov kan elektroderna tas bort utan att skada vävnaden.

Operationen för att implantera chippet lyckades. Bildkälla: www.cnbc.com

Som jämförelse innehåller chippet från Neuralink 64 ultratunna ledningar, som inkluderar 1024 elektroder. De är bokstavligen inskruvade i hjärnvävnaden till ett djup av flera millimeter. På grund av detta uppstod vissa problem som ett resultat av implantation av chipet – några av elektroderna var skadade.

Glöm inte att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler för att inte missa de mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckter!

Slutligen noterar vi att den teknik som föreslagits av Precision Neuroscience fortfarande anses vara experimentell. Därför fortsätter gränssnittstestningen. Om de lyckas kommer enheten att bli tillgänglig för alla 2025. Samtidigt arbetar vissa forskare på en annan teknik som kan läsa hjärnans signaler även utan att implantera ett chip i huvudet. Under ett av experimenten lyckades forskare till och med omvandla mänskliga tankar till text. och inget kirurgiskt ingrepp krävdes.


Date:

by