Miljardärer vill återigen dyka till Titanic, där turister dog för ett år sedan

I juni 2023 inträffade en stor tragedi. Fem personer ombord på undervattensbåten Titan dog på ett djup av cirka 3 800 meter nära vraket av den ökända Titanic. Som en del av dyket ville turister helt enkelt titta på vraket av ett sjunket skepp, men på grund av brister i utformningen av badyskafen förlorade de livet utan en enda chans till räddning. Man tror att djuphavsfordonet inte kunde stå emot trycket som utövades av vattnet och kollapsade – i professionella termer inträffade en implosion. Efter den här olyckan fick företaget som äger badet, OceanGate, hård kritik. Andra organisationer som organiserade utflykter till Titanic blev också attackerade. Trots detta bestämde sig en miljardär nyligen för att ta en risk och dyka till större djup igen, men inne i en annan ubåt.

Miljardärer vill återigen dyka till Titanic, där turister dog för ett år sedan. Trots tragedin 2023 vill folk fortfarande titta på den sjunkna Titanic. Bildkälla: fishki.net. Foto.

Trots tragedin 2023 vill folk fortfarande se sjunkna Titanic” Bildkälla: fishki.net

Undervattensfordon “Titan”

Undervattensbåten Titan, utvecklad av OceanGate, har använts för dykning sedan 2021. Strukturens längd var 6,7 meter och bredden var 2,8 meter. Vikten på strukturen var cirka 9,5 ton.

Undervattensfordon

The Titan dränkbara från OceanGate. Bildkälla: 5-tv.ru

Bathyscapen användes uteslutande i internationellt vatten eftersom den inte var certifierad. Varje person som gick ombord på fartyget undertecknade ett dokument som bekräftar enhetens “experimentella” status. Många experter var oroade över denna uppfinning och varnade företagets chefer för att idén kunde sluta illa. Men utvecklarna sa att restriktionerna avsevärt bromsade innovationen.

The Titan bathyscaphes krasch

Djuphavsfartyget Titan försvann den 18 juni 2023. Det var fem personer inne:

  • Stockton Rush, grundare och verkställande direktör för OceanGate;
  • Hamish Harding, brittisk affärsman och upptäcktsresande;
  • Paul-Henri Narjolet,fransk djuphavsfarare;
  • Shahzada Dawood,brittisk-pakistanska affärsman;
  • Suleman Dawood, 19-årig son till Shahzad Dawood.

Efter att ha förlorat kontakten med enheten kunde räddarna under en tid inte förstå vad som hade hänt. De letade länge efter undervattensbåten i hopp om att allt var bra med passagerarna. Men luftreserverna inuti enheten var begränsade, och chanserna att de överlevde blev mindre och mindre för varje timme.

Människor som dog under dyket till Titanic. Bildkälla: highergroundtimes.com

I slutändan hittades djuphavsfordonet på ett djup av cirka 3 800 meter i tillplattat tillstånd. Alla fem personer inuti dog. Detta skedde omedelbart eftersom kroppen gjord av kolfiber inte kunde stå emot trycket och kollapsade. Experter tror att de döda kunderna hos OceanGate-företaget inte ens hann förstå att de höll på att dö – allt hände mycket snabbare än den mänskliga hjärnan är kapabel att fungera.

Läs också:

stark >Vad händer med kroppen av en drunknad person i havet och sötvatten

Dykning till Titanic på Triton

Enligt den vetenskapliga publikationen IFL Science kommer i framtiden ytterligare en expedition att göras till Titanic på ett liknande undervattensfordon. Miljardären Larry Connor och Triton Submarines grundare Patrick Lahey bestämde sig för ett riskabelt uppdrag. Idén föddes, miljardären ringde entreprenören och erbjöd sig att utveckla ett säkert badyskafé och dyka till stora djup flera gånger så att folk inte längre skulle vara rädda för sådana expeditioner.

Det exakta datumet för dyket är okänt, men ett par våghalsar vill gå till ett djup av 3810 meter och se den sjunkna ångbåten med egna ögon. De vill använda Triton 4000 djuphavssänkbara, som, enligt information från den officiella Triton Submarines hemsida, kan dyka till ett djup av 4000 meter. Den användes tidigare för dokumentärserien Blue Planet 2 och det var inga problem med den. Kostnaden för den här dränkbara båten uppskattas till 20 miljoner dollar.

Nyheten om Titan-ubåtens förlisning diskuterades mycket 2023. Vi följde noga vad som hände och skrev om det i artikeln “En ubåt med människor försvann nära Titanic.” Vi har också material om det relaterade ämnet “Vad är implosion och varför Titanic inte exploderade som Titanic.” Ett måste att läsa!

För att inte missa andra intressanta artiklar på vår webbplats, prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler. Det är gratis!

I slutändan undrar vi: vad tycker du om nästa dyk till Titanic? Är detta en galen idé, eller är katastrofen som inträffade en isolerad olycka? Dela din åsikt i vår Telegram-chatt.


Date:

by