Hur cancer behandlades i det gamla Egypten för 4000 år sedan

Forntida Egypten är känt inte bara för monumentala byggnader, mumier och dödskulten. Han lämnade efter sig ett enormt kulturarv för världscivilisationen. Speciellt medicinen var väl utvecklad här, som blev källan till forntida egyptisk medicin och är källan och föregångaren till vetenskapligt baserad medicin. Överlevande forntida manuskript bevisar de forntida egyptiernas vetenskapliga förståelse av många sjukdomar. Och några av de principer och doktriner som lärs ut i forntida egyptiska medicinska skolor är fortfarande relevanta än i dag. Den aktuella studien har blivit ytterligare en bekräftelse på detta – den visade att cancertumörer opererades i det antika Egypten.

Hur cancer behandlades i det antika Egypten för 4000 år sedan. Medicin var välutvecklat i det antika Egypten. Foto.

Medicin var väl utvecklad i det antika Egypten

Det äldsta omnämnandet av cancer i Egypten

Forntida egyptiska texter säger att läkare för tusentals år sedan letade efter innovativa metoder för att behandla karies, fysiska skador och olika sjukdomar. Det är sant att vissa egyptiska behandlingsmetoder kan chocka moderna människor. Det har också länge varit känt att man i det antika Egypten visste väl om cancer.

Den tidigaste beskrivningen av cancer går tillbaka till 1600 e.Kr. En gammal papyrus nämnde brösttumörer, men konstaterade att det inte fanns något botemedel mot dem. En nyligen genomförd studie tyder på att forntida läkare gjorde ett seriöst försök att bota tumören.

Runt tumören på skallen hittade forskare spår av operation. Bildkälla: sciencealert.com

Hur cancer behandlades i det forntida Egypten

I en nyligen genomförd studie analyserade forskare mänskliga skallar från Duckworth Collection vid University of Cambridge. Samtliga daterades tillbaka till perioden 2686-2345 f.Kr. En av dem hade drag av en stor primär tumör, och mer än 30 metastaserande lesioner som överensstämde med karcinom hittades runt den. Men det mest intressanta är att dessa skador var omgivna av små skärsår orsakade av ett vasst föremål.

Forskare menar att skärsåren tyder på ett försök från de forntida egyptierna att operera en person för att bota cancer. Patienten var en 30-årig man som inte opererades. Att mannen dog indikeras av frånvaron av tecken på läkning av skärsåren. Dessutom är det mycket möjligt att de tillfogades under en läkarundersökning efter slakt, som rapporterats i tidskriften Frontiers in Medicine.

Eftersom forskarna själva kommenterar upptäckten är resultaten av studien det första och hittills enda beviset på att läkare i det antika Egypten försökte bekämpa cancer, eller åtminstone forskade om det för mer än fyra tusen år sedan.

Skallen på en gammal kvinna visar tecken på allvarliga trauman. Bildkälla: frontiersin.org

Huvudskador behandlades i det forntida Egypten

Under studien uppmärksammade författarna även en annan skalle, som tillhörde en kvinna som dog vid en ålder av mer än 50 år. Hon dog mellan 663 och 343 f.Kr. Det finns även spår av cancer på skallen. Enligt forskarna motsvarar lesionen osteosarkom eller meningiom.

Dessutom, ovanför det vänstra ögonbrynet på skallen, finns spår av ett stort sår som tagits emot som ett resultat av ett starkt slag. Troligtvis har någon slagit kvinnan i huvudet med ett vasst vapen. Dessutom, på vänster sida av toppen av huvudet finns märken från ett starkt slag med ett trubbigt föremål. Men det som är mest intressant är att såren har läkt bra.

Forskare vet inte om såren togs emot samtidigt eller under livet. Men vad som är säkert är att inget av såren ledde till döden. Troligtvis fick kvinnan kvalitetsbehandling. När det gäller cancern, till skillnad från mannens skalle, hittade forskare inga spår av hans behandling.

I det antika Egypten behandlade de huvudskador. Kanske fanns det kvinnliga krigare i det antika Egypten. Foto.

Kanske fanns det kvinnliga krigare i det antika Egypten

Dödsorsaken för båda människorna är fortfarande ett mysterium, eftersom det är omöjligt att fastställa det med säkerhet. Men i båda fallen hade de ett framskridet stadium av cancer, så det kan antas att båda personerna dog i cancer. Det är inte förvånande att behandlingen inte gav resultat, eftersom forskare inte ens nu kan helt besegra cancer.

Glöm inte att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler för att inte missa de mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckter!

Orsaken till allvarliga skador på kvinnans huvud förblir också ett mysterium. Det kan antas att hon deltog i fientligheter. I det här fallet måste forskare ompröva kvinnors roll i antiken, inklusive deltagande i konflikter. Faktum är att forskare tidigare har funnit bevis för att kvinnor i forna tider deltog i krig. Till exempel upptäckte arkeologer nyligen resterna av en forntida “Amazon” på Armeniens territorium. Mer information om detta finns på länken.


Date:

by