Mysteriet med den hawaiianska vulkanen har lösts – forskare har hittat en förklaring till en ny typ av vulkanutbrott

I maj 2018 bröt vulkanen Kilauea på Hawaii ut och skickade aska till en höjd av över 9 km, och ett lavaflöde orsakade betydande förstörelse i städerna nedanför berget. Och även om vulkanutbrott på jorden inträffar nästan varje dag, lockade händelsen på Hawaii uppmärksamhet från forskare från hela världen, och de studerade det i sex år. Saken är den att det inte var som alla andra, eftersom det inkluderade 12 explosioner av lika kraft. I slutändan kunde forskarna ta reda på orsaken till detta ovanliga beteende hos Kilauea, som ett resultat av vilket en ny typ av utbrott upptäcktes.

Mysteriet med Hawaii-vulkanen har lösts - forskare har hittat en förklaring till en ny typ av vulkanutbrott. Kilauea-vulkanens utbrott. Fotokälla: sb.by. Foto.

Utbrott av vulkanen Kilauea. Bildkälla: sb.by

Typer av vulkanutbrott

Explosiva vulkanutbrott är av två typer: freatiska eller pliniska. I det första fallet uppstår explosionen som ett resultat av kontakt av magma med en stor mängd grundvatten. Den momentana avdunstning av vatten leder till en termisk explosion, som åtföljs av utsläpp av stenar, aska och lavabomber.

Ett pliniskt utbrott är ett utbrott där fragmenterad lava stöts ut i form av en gas-askablandning under högt tryck. Utbrott av denna typ är de mest kraftfulla. De åtföljs av massiv askutfällning över stora områden. I det här fallet kan flera kubikkilometer magma, såväl som stenblock, kastas upp på ytan med en hastighet av upp till flera hundra meter per sekund.

Namnet “Plinian eruption” kommer från namnet på den romerske vetenskapsmannen Plinius den äldre, som dog när han såg vulkanen Vesuvius utbrott.

I praktiken är vulkanutbrott oftast av blandad typ, det vill säga de orsakas av två olika faktorer samtidigt. Vulkanutbrottet i Kilauea 2018 tillhörde dock inte någon av dessa typer, vilket har förbryllat forskarna.

Utbrottet av vulkanen Kilauea var till skillnad från andra kända utbrott. Bildkälla: vse42.ru

Mysteriet med vulkanutbrottet i Kilauea

Kanske om någon annan vulkan hade fått utbrott, skulle orsakerna ha förblivit ett mysterium till denna dag. Men forskare har observerat vulkanen Kilauea under lång tid, så den är täckt med ett stort antal sensorer. Detta gjorde det möjligt att registrera alla förändringar både under utbrottet och före denna händelse. Som nämnts ovan registrerade forskare 12 explosioner under 10 dagar. Men det som är mest ovanligt är att alla dessa explosioner var lika vid makten.

Enligt forskare uppstod de lavaströmmar som orsakade stora skador på befolkade områden till följd av att magma släpptes ut från en underjordisk reservoar. ligger 40 kilometer från det befolkade området. Under studien drog forskarna slutsatsen att en serie jordbävningar ledde till frigörandet av magma, som ett resultat av vilket jordskorpan sjönk, vilket ledde till ett ökat tryck i reservoaren. Detta gjorde att magma brast upp till ytan.

Utöver magma innehöll reservoaren magmatisk gas och spillror, som också sprutades ut till följd av ökat tryck i reservoaren. Forskare kallar dessa processer för “stampraket”-effekten, efter leksaksraketen, även känd som en “luftraket”, som kan skjutas upp av en luftström genom att stampa på en luftkudde.

Mysteriet med vulkanutbrottet i Kilauea. Leksaken «trampande raket», efter vilken en ny typ av vulkanutbrott fick sitt namn. Foto.

Det är sant att det ännu inte är möjligt att bevisa att orsaken till utstötningen var just den “stampande raketen”. Men forskare utförde modellering som visade att deras version är rimlig, som rapporterats i tidskriften Nature Geoscience. Men varför inträffade den här typen av utsläpp för första gången?

Forskare tror att vulkaniska kalderor ofta kollapsar som ett resultat av jordbävningar, men omständigheterna är inte alltid gynnsamma för att skjuta upp en raket. Men troligen hände liknande utbrott fortfarande många gånger. De upptäcktes inte av den anledningen att vulkanologer helt enkelt inte hade information. Förmodligen var den stampande raketeffekten orsaken till det kraftiga utbrottet av samma vulkan 1924.

Det är anmärkningsvärt att modern teknik, det vill säga data från sensorer tillsammans med datormodellering, har gjort det möjligt att upptäcka en ny typ av vulkanutbrott. De erhållna uppgifterna gör det möjligt för forskare att bättre förutsäga och bedöma farorna i samband med vulkanutbrott.

Glöm inte att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler så att du inte missar de mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckterna !

Slutligen noterar vi att utbrottet i Kilauea 2018, även om det var kraftfullt, är denna vulkan långt ifrån den farligaste. Det finns vulkaner vars utbrott kan leda till en katastrof på global nivå. Du kan ta reda på mer om dem genom att följa länken.


Date:

by