Hvordan kræft blev behandlet i det gamle Egypten for 4000 år siden

Det gamle Egypten er ikke kun berømt for monumentale bygninger, mumier og dødskulten. Han efterlod sig en enorm kulturarv til verdenscivilisationen. Især medicin var veludviklet her, som blev kilden til gammel egyptisk medicin og er kilden og forgængeren for videnskabeligt baseret medicin. Overlevende gamle manuskripter beviser de gamle egypteres videnskabelige forståelse af mange sygdomme. Og nogle af de principper og doktriner, der blev undervist i gamle egyptiske medicinske skoler, er stadig relevante den dag i dag. Det nuværende studie er blevet endnu en bekræftelse af dette – det viste, at kræftsvulster blev opereret i det gamle Egypten.

Hvordan kræft blev behandlet i det gamle Egypten for 4000 år siden. Medicin var veludviklet i det gamle Egypten. Foto.

Medicin var veludviklet i det gamle Egypten

Den ældste omtale af kræft i Egypten

Gamle egyptiske tekster siger, at læger for tusinder af år siden ledte efter innovative metoder til behandling af caries, fysiske skader og forskellige sygdomme. Sandt nok kan nogle egyptiske behandlingsmetoder chokere moderne mennesker. Det har også længe været kendt, at man i det gamle Egypten vidste godt om kræft.

Den tidligste beskrivelse af kræft går tilbage til 1600 e.Kr. En gammel papyrus nævnte brysttumorer, men sagde, at der ikke var nogen kur mod dem. En nylig undersøgelse tyder på, at gamle læger gjorde et seriøst forsøg på at helbrede tumoren.

Omkring tumoren på kraniet fandt forskerne spor efter operation. Fotokilde: sciencealert.com

Hvordan kræft blev behandlet i det gamle Egypten

I en nylig undersøgelse analyserede forskere menneskelige kranier fra Duckworth Collection ved University of Cambridge. Alle dateres tilbage til perioden 2686-2345 f.Kr. En af dem havde træk af en stor primær tumor, og mere end 30 metastatiske læsioner i overensstemmelse med carcinom blev fundet omkring den. Men det mest interessante er, at disse skader var omgivet af små snit forårsaget af en skarp genstand.

Forskere antyder, at snittene indikerer et forsøg fra de gamle egyptere på at operere en person for at helbrede kræft. Patienten var en 30-årig mand, som ikke blev opereret. Det faktum, at manden døde, indikeres af fraværet af tegn på heling af sårene. Desuden er det meget muligt, at de blev påført under en obduktionslægeundersøgelse, som rapporteret i tidsskriftet Frontiers in Medicine.

Da forskerne selv kommenterer opdagelsen, er resultaterne af undersøgelsen det første og hidtil eneste bevis på, at læger i det gamle Egypten forsøgte at bekæmpe kræft, eller i det mindste forskede i det for mere end fire tusinde år siden.

Kraniet af en gammel kvinde viser tegn på alvorlige traumer. Fotokilde: frontiersin.org

Hovedskader blev behandlet i det gamle Egypten

Under undersøgelsen henledte forfatterne også opmærksomheden på et andet kranium, som tilhørte en kvinde, der døde i en alder af mere end 50 år. Hun døde mellem 663 og 343 f.Kr. Der er også spor af kræft på kraniet. Ifølge forskerne svarer læsionen til osteosarkom eller meningeom.

Derudover er der over venstre øjenbryn på kraniet spor af et stort sår modtaget som følge af et stærkt slag. Mest sandsynligt ramte nogen kvinden i hovedet med et skarpt våben. Derudover er der på venstre side af toppen af ​​hovedet mærker fra et stærkt slag med en stump genstand. Men det mest interessante er, at sårene er helet godt.

Forskere ved ikke, om sårene er modtaget på samme tid eller i løbet af livet. Men det, der er sikkert, er, at ingen af ​​sårene førte til døden. Mest sandsynligt fik kvinden kvalitetsbehandling. Hvad angår kræften, fandt forskerne i modsætning til mandens kranium ingen spor af hans behandling.

I det gamle Egypten behandlede de hovedskader. Måske var der kvindelige krigere i det gamle Egypten. Foto.

Måske var der kvindelige krigere i det gamle Egypten

Årsagen til begge menneskers død er fortsat et mysterium, da det er umuligt at fastslå det med sikkerhed. Men i begge tilfælde havde de et fremskredent stadium af kræft, så det kan antages, at begge mennesker døde af kræft. Det er ikke overraskende, at behandlingen ikke bragte resultater, da forskerne endnu ikke kan besejre kræften helt.

Glem ikke at abonnere på vores Zen- og Telegram-kanaler for ikke at gå glip af de mest interessante og utrolige videnskabelige opdagelser!

Årsagen til alvorlige skader på kvindens hoved er fortsat et mysterium. Det kan antages, at hun deltog i fjendtligheder. I dette tilfælde bliver videnskabsmænd nødt til at genoverveje kvinders rolle i antikken, herunder deltagelse i konflikter. Faktisk har videnskabsmænd tidligere fundet beviser for, at kvinder i oldtiden deltog i krige. For eksempel opdagede arkæologer for nylig resterne af en gammel “Amazon” på Armeniens territorium. Mere information om dette kan findes på linket.


Date:

by