Hur en vedergällning kan inträffa: radiostationen UVB-76 och teorin om “Dead Hand”

Om du har en gammal sovjetisk radio kan du använda den för att hitta ovanliga sändningar, till exempel med fraser av seriefigurer eller fragment av melodier följt av en lista med en serie nummer. Man tror, ​​och även i vissa fall bekräftat, att det är så stater skickar kodade instruktioner till sina agenter i andra länder. Men den mest mystiska sändningen anses vara på stationen “MDZHB”, även känd som “UVB-76” och “Zummer”. Det har varit nästan oavbrutet i mer än 40 år. Det finns en teori enligt vilken signalen från denna station används av “Perimeter” eller “Dead Hand”-systemet, det vill säga ett komplex för automatisk kontroll av en massiv vedergällning av kärnvapenangrepp.

Hur en vedergällning kan inträffa: radiostationen UVB-76 och teorin om den

System «perimeter» eller «Död hand» automatiskt lanserar kärnvapen

“Perimeter”-systemet – vad är det

Från det ögonblick som kärnvapen skapades har mänskligheten stått under hot om kärnvapenkrig. Teoretiskt kan det börja när som helst, även när ingen förväntar sig det. Vi har redan berättat att världen upprepade gånger har varit på gränsen till att använda kärnvapen.

Därför skapades i Sovjetunionen under det kalla kriget ett komplex för automatisk kontroll av en massiv vedergällning av kärnvapenangrepp “Perimeter”, som i USA har ett alternativt namn – “Dead Hand”. Det används för närvarande av Ryssland. Komplexet är utformat för att garantera användningen av kärnvapen i händelse av en nödsituation.

Missiler med kärnstridsspetsar kan avfyras även utan deltagande av landets ledning. Bildkälla: bbc.com

Systemet var planerat så att det i händelse av en kärnvapenattack mot Sovjetunionen skulle kunna leverera ett vedergällande kärnvapenangrepp helt automatiskt, det vill säga utan mänsklig inblandning eller med minimal mänsklig inblandning intervention. Det vill säga, den kan använda strategiska kärnvapen om landets högsta politiska och militära ledning inte kan göra det.

UVB-76 radiostation och teorin om “Död hand”

Under lång tid har det funnits en teori enligt vilken radiostationen UVB-76 används som en “död hand”-signal. Stationen har sänt nästan kontinuerligt sedan 70-talet på radiofrekvensen 4625 kHz. Samtidigt har ingen någonsin deklarerat sina rättigheter eller gett officiella förklaringar angående UVB-76.

Sändningen på denna radiostation är ett konstant monotont brus som bryter en bråkdels sekund med några sekunders mellanrum, liksom pip och andra ljud. En gång var eller varannan vecka sänder radiostationen meddelanden på ryska som: “Jag är UVB-76, jag är UVB-76. 180 08 BROMAL 74 27 99 14. Boris, Roman, Olga, Mikhail, Anna, Larisa 7 4 2 7 9 9 1 4.”

Radiostation UVB-76 och teorin om den

Entusiaster har försökt lösa mysteriet med UVB-76-stationen i mer än 40 år

Signalen från denna kortvågsradio sprider sig över hela Ryssland och även utanför landet. Enligt Dead Hand-teorin låter en konstant signal systemet veta att allt är bra. Men om signalen avbryts under en tid kommer det att innebära en kärnvapenattack. I det här fallet kommer “perimeter”-systemet att aktiveras omedelbart.

Sedan entusiaster började övervaka UVB-76 i början av 1980-talet har stationens sändningar genomgått förändringar. Från början var signalen helt enkelt en serie pip. Men 1992 blev sändningsljuden annorlunda.

Varifrån sänds UVB-76-radiostationen?

Enligt data från öppna källor kom signalen från början från en rysk militärbas i staden Povarovo, cirka 66 kilometer från Moskva. Men i september 2010 ändrade signalkällan sin plats, vilket gjorde det svårare att spåra.

Hur en vedergällning av kärnvapenangrepp kan inträffa: UVB-76-radiostationen och teorin om den

Intressant nog inträffade 2010 en ovanlig händelse – sändningen stannade för en dag, det vill säga det var absolut tystnad i luften, men nästa dag återupptogs sändningen. Sedan i augusti 2010 hände något ovanligt igen – det fanns många pauser i etern. Den 25 augusti hörde lyssnarna ljud som liknade “människor som rörde sig i rummet”, såväl som vad som lät som morsekod. Sedan sände radiostationen utdrag från “Svansjön”, varefter namnen uttalades: “Mikhail, Dmitry, Zhenya Boris.”

Glöm inte att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler för att inte att missa de mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckterna!

Naturligtvis finns det ingen bekräftelse på denna teori. Att försöka få mer exakt information om denna mystiska radiostation har visat sig vara en svår uppgift, en uppgift som västerländska experter har förbryllat i årtionden. Det finns andra versioner av dess syfte – radiostationen är en viss form av forskning om jonosfären. Kanske representerar det ett undervattenskommunikationssystem, ett internationellt spionnätverk, etc. De verkliga syftena med den här sändningen förblir ett mysterium.


Date:

by