Det højeste sted på Jorden, hvor mennesker bor

Omkring 80 millioner mennesker på Jorden bor i bosættelser beliggende i højder på mere end 2.500 meter over havets overflade. De fleste af disse landsbyer og byer er koncentreret i Sydamerika, Centralasien og Østafrika. For eksempel er der i Kina en lille bosættelse Wenquan, der ligger i en højde af 4870 meter. Og i Indien er der en buddhistisk bosættelse Karzok Gompa, som ligger i en højde af 4572 meter. Men alle disse bosættelser blegner i forhold til byen La Rinconadai Peru, hvis indbyggere bor i 5100 meters højde. Vi kan sige, at de overlever der, for i store højder oplever folk mangel på ilt og belaster deres kroppe meget. På trods af de vanskelige levevilkår er befolkningen i La Rinconada omkring 50.000 mennesker. Og alt sammen fordi du kan tjene gode penge i denne by.

Det højeste sted på Jorden, hvor folk bor. Beboere i den højeste by i verden, La Rinconada. Billedkilde: vokrugsveta.ru. Foto.

Beboere i den højeste by i verden, La Rinconada. Billedkilde: vokrugsveta.ru

Den højeste by i verden er La Rinconada

Byen La Rinconada i Peru blev grundlagt i 1960'erne. Det ligger i Andesbjergene, nær grænsen til Bolivia i en højde af 5000 til 5300 meter. Det anses for at være det højeste sted i verden, hvor folk bor permanent.

Huse i byen La Rinconada. Billedkilde: vokrugsveta.ru

Det er meget svært at bo i byen La Rinconada. På grund af den høje beliggenhed er der ikke rindende vand, så folk har ikke mulighed for at tage et forfriskende brusebad flere gange om dagen. Også i den højeste bebyggelse på planeten er der intet kloaksystem eller bortskaffelse af affald, så det er logisk at tro, at det er meget beskidt der. Elektricitet blev først installeret i La Rinconada i 2000'erne, og indtil da sad nogle lokale om natten under lyset fra stearinlys og petroleumslamper. Der er heller ingen butikker i byen, og mad bringes fra lavere bygder.

Bygninger i byen La Rinconada. Billedkilde: vokrugsveta.ru

På trods af alle disse gener vokser befolkningen i La Rinconada konstant. I anden halvdel af det 20. århundrede var det en lille by beboet af minearbejdere. I dag er der allerede omkring 50.000 indbyggere, der er engageret i guldminedrift.

Læs også:Den største guldklump blev fundet i det 19. århundrede – den har stadig ingen analoger

Hvad sker der med en person i stor højde

Hvis det ikke var for guldforekomsten, var der ingen ville bo i La Rinconada. Ikke alene er der ikke konstant adgang til vand, et moderne toilet og andre faciliteter, men de lokale beboere har det også dårligt. Forfatterne af den videnskabelige publikation Live Science talte om vanskelighederne ved livet i stor højde.

Vi er alle vant til at leve cirka ved havoverfladen, hvor der er masser af ilt. I store højder er der meget mindre ilt, så menneskekroppen forsøger at sørge for, at der kommer mere luft ind i kroppen. De, der flytter til en by beliggende i bjergene, oplever allerede øget vejrtrækning og puls i 4.500 meters højde. Det sker netop, fordi lungerne og hjertet skal arbejde så hårdt de kan for at forsyne kroppens væv med ilt.

Symptomer på højdesyge viser sig normalt i en højde af 2500 meter. Fotokilde: tripmydream.com

Når den menneskelige krop forsøger at vænne sig til tilstande med mangel på ilt, oplever den symptomer på bjergsyge. Disse omfatter hovedpine, træthed, kvalme og tab af appetit. Men efter et par ugers liv under nye forhold vender vejrtrækningsfrekvensen og pulsen i det mindste tilbage til det normale, fordi kroppen begynder at producere flere blodceller, som er ansvarlige for at transportere ilt fra lungerne til vævene.

Du bliver interessant:Hvorfor bliver folk skøre, når de er i “dødszonen” på Mount Everest

Hvordan påvirker højden mennesker

De mennesker, der er født i La Rinconada og andre høje bebyggelser, er forskellige fra resten. For eksempel har børn i sådanne områder en mærkbart øget lungekapacitet. De har også en høj koncentration af hæmoglobin i blodet, så kroppen kan forsyne cellerne med den maksimale mængde tilgængelig ilt. På grund af dette er deres blod tykkere, hvilket igen har en dårlig effekt på folks velbefindende.

For at få det bedre tager de lokale ofte medicin for at reducere antallet af blodlegemer. Men de langsigtede konsekvenser af et sådant “life hack” er endnu ikke undersøgt.

Hvordan påvirker højden mennesker? Også i La Rinconada skal folk klæde sig varmere, fordi det er koldt der. Billedkilde: travelask.ru. Foto.

Også i La Rinconada skal folk klæde sig varmere på, fordi det er koldt der. Billedkilde: travelask.ru

Overraskende nok er det kun beboere i La Rinconada og andre højtliggende bygder, der har det dårligt i store højder. Men tibetanere har ikke sådanne problemer, fordi de har en genetisk mutation, der forhindrer deres hæmoglobinniveau i at stige over det normale. Man mener, at de godt tåler mangel på ilt på grund af den hurtige blodgennemstrømning i kroppen.

Ville du kunne bo i byen La Rinconada, hvis du betalte meget for det? Del dit svar i vores Telegram-chat eller kommentarer i Zen-kanalen.

Så nu ved du, hvilken by der er den højeste på Jorden. Der er mange andre interessante bosættelser i verden, og vi forsøger at tale om dem med jævne mellemrum. Sørg for for eksempel at læse vores materiale om Centuripe – en fantastisk by i form af en person.


Date:

by