Den högsta platsen på jorden där människor bor

Ungefär 80 miljoner människor på jorden bor i bosättningar som ligger på höjder av mer än 2 500 meter över havet. De flesta av dessa byar och städer är koncentrerade till Sydamerika, Centralasien och Östafrika. Till exempel i Kina finns en liten bosättning Wenquan, som ligger på en höjd av 4870 meter. Och i Indien finns en buddhistisk bosättning Karzok Gompa, som ligger på en höjd av 4572 meter. Men alla dessa bosättningar bleknar i jämförelse med staden La Rinconadai Peru, vars invånare bor på 5100 meters höjd. Vi kan säga att de överlever där, för på höga höjder upplever människor syrebrist och belastar sina kroppar mycket. Trots de svåra levnadsförhållandena är befolkningen i La Rinconada cirka 50 000 personer. Och allt för att du kan tjäna bra pengar i den här staden.

Invånare i den högsta staden i världen, La Rinconada. Bildkälla: vokrugsveta.ru

Den högsta staden i världen är La Rinconada

Staden La Rinconada i Peru grundades på 1960-talet. Det ligger i Anderna, nära gränsen till Bolivia på en höjd av 5000 till 5300 meter. Det anses vara den högsta platsen i världen där människor bor permanent.

Hus i staden La Rinconada. Bildkälla: vokrugsveta.ru

Att bo i staden La Rinconada är mycket svårt. På grund av sitt höga läge finns det inget rinnande vatten, så folk har inte möjlighet att ta en uppfriskande dusch flera gånger om dagen. Dessutom, i den högsta bosättningen på planeten finns det inget avloppssystem eller sophantering, så det är logiskt att tro att det är väldigt smutsigt där. El installerades bara i La Rinconada på 2000-talet, och fram till dess satt en del lokalbefolkning på natten under ljuset från ljus och fotogenlampor. Det finns inga butiker i staden heller, och mat hämtas från lägre bosättningar.

Byggnader i staden La Rinconada. Bildkälla: vokrugsveta.ru

Trots alla dessa olägenheter växer befolkningen i La Rinconada ständigt. Under andra hälften av 1900-talet var det en liten stad bebodd av gruvarbetare. Idag finns det redan cirka 50 000 invånare som är engagerade i guldbrytning.

Läs också:Den största guldklimpen hittades på 1800-talet – den har fortfarande inga motsvarigheter

Vad händer med en person på hög höjd

Om det inte vore för guldfyndigheten, ingen skulle bo i La Rinconada . Inte bara finns det ingen konstant tillgång till vatten, en modern toalett och andra bekvämligheter, utan de lokala invånarna mår också dåligt. Författarna till den vetenskapliga publikationen Live Science talade om svårigheterna med livet på hög höjd.

Vi är alla vana vid att leva ungefär vid havsnivån, där det finns gott om syre. På höga höjder finns det mycket mindre syre, så människokroppen försöker se till att mer luft kommer in i kroppen. De som flyttar till en stad som ligger i bergen upplever redan ökad andning och puls på 4 500 meters höjd. Detta sker just för att lungorna och hjärtat måste arbeta så hårt de kan för att förse kroppens vävnader med syre.

Symtom på höjdsjuka uppträder vanligtvis på en höjd av 2500 meter. Bildkälla: tripmydream.com

När människokroppen försöker vänja sig vid tillstånd med syrebrist upplever den symtom på bergssjuka. Dessa inkluderar huvudvärk, trötthet, illamående och aptitlöshet. Men efter några veckors levnad under nya förhållanden återgår åtminstone andningsfrekvensen och hjärtfrekvensen till det normala, eftersom kroppen börjar producera fler blodkroppar, som är ansvariga för att transportera syre från lungorna till vävnaderna.

Du kommer att bli intressant:Varför blir människor galna när de befinner sig i Mount Everests “dödszon”

Hur påverkar höjden människor

De människor som är födda i La Rinconada och andra höga bosättningar skiljer sig från resten. Till exempel har barn i sådana områden en märkbart ökad lungkapacitet. De har också en hög koncentration av hemoglobin i blodet så att kroppen kan förse cellerna med maximal mängd tillgängligt syre. På grund av detta är deras blod tjockare, vilket återigen har en dålig effekt på människors välbefinnande.

För att må bättre tar lokalbefolkningen ofta mediciner för att minska antalet blodkroppar. Men de långsiktiga konsekvenserna av ett sådant “life hack” har ännu inte studerats.

Också i La Rinconada måste folk klä sig varmare eftersom det är kallt där. Bildkälla: travelask.ru

Förvånande nog är det bara invånare i La Rinconada och andra högt belägna bosättningar som mår dåligt på höga höjder. Men tibetaner har inte sådana problem, eftersom de har en genetisk mutation som hindrar deras hemoglobinnivåer från att stiga över det normala. Man tror att de tål syrebrist bra på grund av det snabba blodflödet i kroppen.

Skulle du kunna bo i staden La Rinconada om du betalade mycket för det? Dela ditt svar i vår Telegram-chatt eller kommentarer i Zen-kanalen.

Så, nu vet du vilken stad som är den högsta på jorden. Det finns många andra intressanta bosättningar i världen, och vi försöker prata om dem med jämna mellanrum. Var till exempel noga med att läsa vårt material om Centuripe – en fantastisk stad i form av en person.


Date:

by