Afrika har “osynligt guld” till ett värde av 24 miljarder dollar

Den största koncentrationen av guld på jorden finns i Sydafrika, i bergskedjan Witwatersrand. Människor har utvunnit ädelmetall från det sedan 1800-talet, och idag finns det dussintals gruvor där. Under hela perioden har gruvarbetare utvunnit cirka 50 000 ton guld från dem, vilket är cirka 40 % av allt guld som utvinns på planeten. Mponengs djupaste gruvaDet går nästan 4 000 meter djupt, och arbetare tvingas arbeta i 50 graders värme. Reserverna av guld även i den största gruvan i världen är inte begränsade, så den kommer en dag att vara uttömd. Efter detta måste människor leta efter andra källor till en värdefull resurs. Enligt en afrikansk metallurg behöver du inte leta länge eftersom bergskedjan Witwatersrand kan vara gömd i “osynligt guld” värt 24 miljarder dollar.

Om guldförråden tar slut kan forskare hitta dem på andra ställen. Bildkälla: eurekalert.org

Den största guldfyndigheten i världen

Bergskedjan Witwatersrand bildades för cirka 2,9 miljarder år sedan. Folk har gissat att det finns mycket guld på denna plats sedan urminnes tider. Men bevis på detta hittades först 1886. Några år efter de första utgrävningarna strömmade hundratals förmögenhetssökande till fyndigheten. Guldrushen varade i många år, och det var så många människor att staden Johannesburg med tiden bildades nära bergssystemet. Idag är det den största staden i Sydafrika med en befolkning på mer än 4 miljoner människor.

Staden Johannesburg på 1990-talet. Bildkälla: wikimedia.org

En gång i tiden var denna plats botten av ett gammalt hav. Under miljarder år smälte sediment samman, vilket orsakade bildandet av guld. Enligt geologer innehåller den enorma Witwatersrand Basin mer guld än någon annan del av jordklotet.

Den djupaste guldgruvan i världen ligger i Witwatersrand. Den heterMponengoch dess djup är mer än 4 kilometer. Gruvarbetare som utvinner den ädla metallen tvingas arbeta under mycket svåra förhållanden.

Här är ännu mer information om vad som skrevs ovan:Den rikaste guldfyndigheten – mänskligheten har tjänat miljarder dollar på denna plats

Vad är en avfallsdamm

Efterfrågan för guld är alltid mycket högt, så brytningen av denna resurs slutar aldrig. På grund av detta har de flesta av stenarna med en hög koncentration av guld redan bearbetats, så gruvarbetare måste borra djupare i marken. Och detta trots att de redan har nått ett djup på 4000 meter, och att arbeta under sådana förhållanden är ren tortyr.

En enorm avfallsdamm från fågelperspektiv. Bildkälla: researchgate.net

Guldbrytning lämnar en enorm mängd avfall, som kallas avfall. I huvudsak är det blandningar av vatten och malmrester som är isolerade för att skydda miljön från föroreningar – de kan innehålla giftiga ämnen. Det finns också små koncentrationer av guld i anrikningsavfallet, men ingen utvinner det eftersom det inte är lönsamt.

En oväntad guldkälla:En vulkan i Antarktis spyr ut guld värd $6 000 varje dag

Vad är “osynligt guld”

Nyligen utförde metallurgen Steve Chingwaru från Zimbabwe vetenskapligt arbete och fann att på grund av utarmningen av malm med en hög koncentration av guld kunde bearbetningen av avfallsdeponier bli en lönsam verksamhet. Hans beräkningar visade att gruvavfall kan innehålla”osynligt guld”väger 460 ton. Det totala värdet av den dolda resursen kan uppgå till 24 miljarder dollar. Termen “osynligt guld” syftar vanligtvis på guldpartiklar som finns i malmen i form av små partiklar eller atomer som inte är synliga för blotta ögat och ofta inte kan detekteras med standardmetoder.

Vad är

Kanske en dag måste mänskligheten börja bryta “osynligt guld”

Författaren till det vetenskapliga arbetet menar att behandling av avfall också kan skydda miljön från föroreningar. Faktum är att nuvarande avfallslagringssystem är ineffektiva och skadar miljön. Till exempel släpper de ut svavelsyra, som när den släpps ut i grundvattnet aktiverar andra giftiga ämnen. Därför drog forskarna slutsatsen att det finns både ekonomisk och miljömässig potential i att bryta “osynligt guld.”

Forskaren har redan pratat med guldgruvexperter. Han fann att utvinning av guld från avfallsdammar kostar mycket mer än att leta efter den ädla metallen i konventionell malm med en högre koncentration av guld. Men om du skalar tekniken kan denna verksamhet verkligen bli lönsam. Men det är okänt om gruvbolag kommer att göra detta inom en snar framtid.

Vad tycker du om detta?Du kan dela din åsikt i vår Telegram-chatt!

Det blir svårare och svårare att leta efter guld, men en gång i tiden kunde även en vanlig människa hitta en guldklimp. Du kan lära dig om en av dessa berättelser från vår artikel “Den största guldklimpen i Ryssland som förändrade livet för en enkel arbetare.”


Date:

by