Wombats kan springa ifrån världens snabbaste man: fakta eller myt?

Gillar du att titta på videor med roliga katter och hundar på Internet? Om så är fallet, försök leta efter videor av wombats – dessa små björnliknande varelser är också väldigt söta. De bor i Australien och är växtätare som gräver hålor åt sig själva. Förutom deras söta utseende har de många intressanta funktioner. Du kanske till exempel har sett inlägg om att wombatbajs är fyrkantig till formen. Detta beror på att deras tarmar har områden med olika elasticitet som komprimerar avföringen olika, vilket ger dem en kvadratisk form. Detta hjälper dem att markera sitt territorium genom att hålla den kvadratiska avföringen från att rulla av ytan. Wombats har en annan fantastisk funktion – de kan springa i hastigheter på upp till 40 kilometer i timmen. Så de kan köra om den snabbaste mannen i världen?

Wombats kan springa ifrån världens snabbaste man: sanning eller myt? Wombats är inte bara väldigt söta, utan också utmärkta sprinters. Bildkälla: dailytelegraph.com.au. Foto.

Wombats är inte bara väldigt söta, utan de är också utmärkta kortdistanslöpare. Bildkälla: dailytelegraph.com.au

Innehåll

  • 1 Wombaten är Australiens söta djur
  • 2 Vad äter wombats
  • 3 Vad är karaktären på wombats
  • 4 forntida djur i Australien
  • 5 Wombats löphastighet

Wombat – sött djur från Australien

Wombats i Australien är växtätare som ser ut som små björnar eller alltför stora komjaker. De kan också jämföras med koalor, och de är verkligen nära varandra på det evolutionära trädet. Kroppslängden på wombats kan nå 130 centimeter, och deras vikt kan vara 45 kilogram.

Wombat är ett sött djur i Australien. Wombats är små, men samtidigt ganska tunga varelser. Bildkälla: cheb.mk.ru. Foto.

Wombats är små men ganska tunga varelser. Bildkälla: cheb.mk.ru

Wombats kropp kan beskrivas som tjock, tät och gänglig. De har fyra korta men starka ben med fem tår. Fingrarna är utrustade med långa klor, med hjälp av vilka wombats gräver djupa hål upp till 20 meter långa och upp till 3,5 meter djupa. De vilar i grävda grottor på dagen och på natten går de ut på jakt efter mat.

Vad äter vombatterna

Energikällan för wombats är grässkott. Ibland kan de livnära sig på växtrötter och till och med bär, men detta är inte deras huvudsakliga föda. Wombats överläppen är uppdelad i två delar, tack vare vilken de kan bita av även de minsta skotten. Eftersom de är aktiva på natten har de ett mycket utvecklat luktsinne. Wombats har en mycket långsam ämnesomsättning, så de kan smälta en måltid i upp till 14 dagar.

Wombats är växtätande varelser. Bildkälla: discoverwildlife.com

Vad är wombats karaktär?

Wombats har nästan inga naturliga fiender, bara dingor och tasmanska djävlar kan utgöra ett hot mot dem. De flesta wombats är vänliga med människor, och vissa familjer håller dem till och med som husdjur. Men du bör vara försiktig med vilda djur, eftersom de kan uppfatta alla plötsliga rörelser som en attack och skada gärningsmannen med sina tänder eller klor.

Wombats kommer bra överens med människor och kan till och med tränas. Bildkälla: reddit.com

Kängurur har börjat skada Australiens natur.Vad ska man göra åt det?

Forntida djur i Australien

Wombats är inte en specifik djurart, utan en hel familj av pungdjursdäggdjur. Idag består den av tre arter av wombats, men i antiken fanns det fler sorter. Liksom många andra djur i Australien var de stora varelser. Till exempel vägde den antika wombaten av arten Phascolonus gigas, enligt forskare, mer än 200 kilo. De första vombatterna dök upp på jorden för ungefär 18 miljoner år sedan.

Forntida djur i Australien. Forntida wombats var mycket större än moderna. Bildkälla: deviantart.com. Foto.

Forntida wombats var mycket större än moderna. Bildkälla: deviantart.com

Wombats löphastighet

Wombats verkar klumpiga, men de är faktiskt väldigt kvicka. Många källor säger att löphastigheten för wombats når 40 kilometer i timmen. Detta är svårt att tro, men människor som sysslar med wombats bekräftar detta. Ibland springer dessa små varelser ut ur hålet, tar mat och försvinner tillbaka och göms. Från utsidan kan det tyckas att den här sortien sker blixtsnabbt.

Wombats kan köra om den snabbaste mannen i världen: sanning eller myt? Wombats löphastighet. Foto.

Wombat körs på video

Om wombats kan springa upp till 40 kilometer i timmen, betyder det att de kan slå Usain Bolts rekord? Denna jamaicanske idrottare anses vara den snabbaste löparen i världen, eftersom han 2009 kunde springa 100-metersdistansen på 9,58 sekunder. När han springer når han hastigheter på upp till 44,7 kilometer i timmen.

Löphastigheten för wombats. Usain Bolt är den snabbaste mannen i världen. Bildkälla: livesport.ru. Foto.

Usain Bolt är den snabbaste mannen i världen. Bildkälla: livesport.ru

Enligt forskare kan wombats verkligen springa lika snabbt som Usain Bolt. De klarar dock inte av att slå honom på 100-metersloppet eftersom de bara springer korta sträckor. De kan inte klara en lång sträcka med maximal hastighet, eftersom de helt enkelt inte har tillräckligt med uthållighet.

Vill du ha ännu fler intressanta artiklar?Prenumerera då på våra Zen- och Telegram-kanaler!

Förutom wombats är Australien hem för många andra fantastiska djur. Du vet mycket väl om kängurur, men vet du hur de föds? Vi tycker att alla borde veta om detta för att vidga sina vyer!


Date:

by