Varför dök människor upp i Afrika och inte på en annan kontinent?

Homo sapiens uppstod för cirka 300 tusen år sedan på den afrikanska kontinenten. Det vill säga, om vi kunde spåra hela vår härkomst skulle vi definitivt hitta våra rötter i Afrika. Vår direkta förfader är Homo erectus, som levde på tre kontinenter: Afrika, Europa och Asien, liksom sin ättling H. heidelbergensis. Från den senare uppstod tre arter av hominider i olika delar av världen: Neandertalare uppträdde i Eurasien, Denisovaner i Asien och Homo sapiens i Afrika. Vår art uppstod som bekant senare än de två andra. Men varför hände detta i Afrika? Forskare har letat efter ett svar på denna fråga under lång tid och har flera hypoteser.

Varför dök människor upp i Afrika, och inte på en annan kontinent. Afrika är alla moderna människors hemland. Foto.

Afrika är alla moderna människors hemland

Hur det blev Homo Sapiens i Afrika

För att ta reda på varför människor dök upp i Afrika är det nödvändigt att ta reda på hur detta hände i första hand. Tyvärr kan forskare fortfarande inte svara på många frågor om denna fråga. Enligt en studie som genomfördes på 80-talet går det mitokondriella DNA från Homo Sapiens tillbaka till en enda population i Afrika som levde för mellan 200 000 och 150 000 år sedan. Det vill säga, enligt denna studie var förfäderna till moderna människor bara en population.

Mitokondrie-DNA är en typ av DNA som överförs endast genom moderlinjen och hjälper till att spåra anor.

Men inte alla forskare håller med om denna version. I Homo sapiens tidiga dagar fanns det dussintals populationer som levde i olika delar av Afrika, så de var tvungna att anpassa sig till olika ekosystem och miljöförhållanden. Som vi har täckt tidigare, fann en nyligen genomförd studie att minst två populationer var förfäder till H. sapiens. Dessutom levde människor från dessa befolkningar åtskilda från varandra i tusentals år. Men någon gång blandade de sig, vilket resulterade i en blandad population som blev vår art.

Moderna människor dök upp för ungefär 300 tusen år sedan

Varför moderna människor dök upp i Afrika

Brenna Henn, anställd vid University of California, en av författarna till 2023 års studie, antyder att det var kontinentens egenskaper som orsakade framväxten av Homo Sapiens. Eftersom Afrika är mycket stort, och som nämnt ovan, innehåller många olika ekosystem uppstod många populationer som var och en var anpassad till vissa förhållanden. Enkelt uttryckt har genetisk mångfald uppstått över hela kontinenten. Blandningen av ett stort antal populationer tillät så småningom våra förfäder att utvecklas, vilket resulterade i moderna människor.

Curtis Marean, professor i paleoantropologi och biträdande chef för Institute of Human Origins vid Arizona State University, anser att båda versionerna har rätt att existera, det vill säga både ursprunget till människor från en befolkning och från många populationer. Dessutom ser den senaste versionen, enligt hans åsikt, mer realistisk ut. När allt kommer omkring, ju fler genetiska variationer en art har, desto större är sannolikheten för dess utveckling.

Istiderna skulle ha hindrat moderna människor från att dyka upp i Eurasien

Varför människor inte kunde ha dykt upp i Eurasien

Eurasien är också ett gigantiskt territorium, men varför blev Afrika mänsklighetens vagga? Enligt forskare, förutom territorium, var ett varmt klimat också en viktig faktor i framväxten av Homo sapiens. Istider inträffade på jorden vart 100 tusen år, så hominider i Eurasien skulle ha varit omgivna av is och isolerade från varandra. I Afrika hade människor tillgång till varandra, vilket säkerställde det nödvändiga genflödet för evolutionen.

Det är sant att människor fortsatte att skaffa nya gener även efter att de lämnat Afrika. Låt oss komma ihåg att våra förfäder i Europa och Asien blandades med neandertalare. I en nyligen genomförd studie fick forskare till och med reda på när detta först hände. Neandertalgener gjorde att människor kunde anpassa sig till nya förhållanden utanför Afrika.

Dessutom är det känt att i Asien blandade sig vissa folk med denisovanerna? Detta gav dem också vissa fördelar. Som ett resultat, med den största uppsättningen gener, kunde människor överleva, till skillnad från alla andra arter.

Glöm inte att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler så att du inte missar de mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckter!

Slutligen noterar vi att alla tonande versioner endast är hypoteser. Det finns inga tydliga bevis ännu. Forskare har ännu inte räknat ut exakt vilka befolkningar som utvecklats till moderna människor och vilken roll språket spelade i våra förfäders mentala utveckling. Vi kan bara hoppas att framtida forskning ger svar på dessa frågor.


Date:

by