Forskare har listat ut hemlandet för inhemska kackerlackor – detta bör inkluderas i biologiläroböcker

En av de äckligaste insekterna i världen, som orsakar en känsla av avsky, är röda kackerlackor.De lever i nästan alla hörn av världen, tränger in i våra hem och livnär sig på vår mat. Inte bara ser ett gäng kackerlackor skrämmande ut i sig, utan de sprider också sjukdomar. Forskare har länge varit väl medvetna om livsstilen kackerlackor leder och vad de är rädda för, men de visste inte var de kom ifrån. En nyligen genomförd studie har äntligen avslöjat detta långvariga mysterium – genetisk analys av hundratals arter av kackerlackor hjälpte till att förstå var de kom ifrån och vilka vägar de tog för att nå andra länder. Vi tycker att alla borde känna till resultaten av detta vetenskapliga arbete, för de kommer säkert att hamna i biologiläroböcker.

Forskare har listat ut hemlandet för inhemska kackerlackor - detta bör inkluderas i biologiläroböcker. Forskare har tagit reda på var röda kackerlackor kommer ifrån. Foto.

Forskare har tagit reda på var röda kackerlackor kommer ifrån

Innehåll< /p>

 • 1 Vilka är röda kackerlackor
 • 2 Varför kallas röda kackerlackor “preussar”
 • 3 Var kom röda kackerlackor ifrån
 • 4 Varför finns det många kackerlackor i värld
 • < /ul>

  Vem är röda kackerlackor

  Röda kackerlackor är insekter från familjen Ectobiidae. Som namnet antyder är deras kroppar cirka 16 millimeter långa och har en rödaktig nyans. De finns nästan överallt utom i de kalla områdena på vår planet. Vid temperaturer under -5 grader Celsius dör röda kackerlackor, så på vintern kan de bara leva i uppvärmda rum.

  Vilka är röda kackerlackor? Det finns förmodligen ingen person i världen som gillar utseendet på röda kackerlackor. Bildkälla: lenta.ru. Foto.

  Förmodligen finns det ingen person i världen som gillar utseendet på röda kackerlackor. Bildkälla: lenta.ru

  Varför kallas röda kackerlackor “preussar”

  Det ursprungliga namnet på röda kackerlackor är Blatta germanica. Den gavs till insekter 1767 av den svenske biologen Carl Linnaeus. Ordet Blatta är latin för “light shunner” och germanica syftar på Tyskland eftersom den berömda biologen studerade exemplar av insekter som fångades i det landet. Idag är det vetenskapliga namnet för röda kackerlackor Blattella germanica.

  Varför kallas röda kackerlackor

  Kackerlackor har varit till besvär för människor i hundratals år. Bildkälla: pitomec.info

  I Ryssland kallas röda kackerlackor ofta “preussar”. Detta beror på att man under sjuårskriget (1756-1763) trodde att dessa skadedjur kom från Preussen. I Tyskland och Tjeckien kallades dessa kackerlackor “ryska” eftersom de troddes ha importerats från Ryssland.

  Resultaten av en ny studie visade att ingen av sidorna hade rätt. Röda kackerlackor har ett helt annat hemland, och de har rest långt för att spridas över hela världen.

  Läs också:Hur överlever kackerlackor meteoritfall och kärnvapenexplosioner?

  Var kom röda kackerlackor ifrån

  För att bestämma hemlandet och identifiera distributionsvägarna för röda kackerlackor, studerade forskare generna hos 281 arter av kackerlackor från 17 länder. Analysen visade att de röda kackerlackorna är mycket nära besläktade med de asiatiska kackerlackorna (Blattella asahinai) från Bengaliska viken. Enligt beräkningar separerade de för ungefär 2100 år sedan, vilket är ganska nyligen ur en evolutionär synvinkel.

  För att förstå var röda kackerlackor kommer ifrån, var forskare tvungna att studera generna hos nästan 300 arter av hela insektsfamiljen. bildkälla: nashzelenyimir.ru

  Baserat på detta följer att hemlandet för röda kackerlackor är Indien. Ytterligare forskning visade att röda kackerlackor för cirka 1 200 år sedan flyttade till Mellanöstern tillsammans med handlare och krigare. Sedan, för cirka 390 år sedan, befann de sig i Indonesien. Skadedjur uppträdde i Europa för cirka 270 år sedan och för 120 år sedan spreds de över hela världen. De sprids snabbast mellan länder med handelsband. Dessutom påverkades hastigheten av deras spridning i hög grad av utvecklingen av transporter. Tidigare kunde fartyg segla till sina slutdestinationer i månader och kackerlackorna dog under denna tid. Men sedan minskade restiden, och insekterna anlände till nya platser i god beredskap.

  Kackerlackornas otroliga förmågor:hur kan de överleva en kärnvapenexplosion?

  Varför finns det så många kackerlackor i världen

  Röda kackerlackor uppfattas av oss som skadedjur, men de spelar en viktig roll i naturen. Till exempel hjälper de till att bryta ner organiskt material, tillhandahålla mat åt rovdjur, tillföra näringsämnen till jorden och reglera andra insektspopulationer. I allmänhet, om kackerlackor helt försvinner, kommer inget bra att hända.

  Röd kackerlacka närbild. Bildkälla: slavicfamily.org

  Men det finns många röda kackerlackor, så de gör mer skada än nytta. Efter att ha börjat bo bredvid människor förändrades de lite. Till exempel började de vara nattaktiva. De har vingar, men de flyger inte längre för att inte dra för mycket uppmärksamhet till sig själva. Utöver allt detta utvecklar de mycket snabbt resistens mot insektsmedel, så att bli av med kackerlackor är väldigt svårt.

  Har du redan prenumererat på vår Zen-kanal? Det finns redan mer än 10 tusen av oss, gå med oss!

  Forskare har räknat ut ursprunget till röda kackerlackor, men hur uppstod den här insektsfamiljen? Forskare tror att de dök upp för 300 miljoner år sedan och överlevde många jordiska katastrofer. Du kan läsa mer om allt detta i vår artikel “Vilka kackerlackor bor i våra hem och var kommer de ifrån?”


Date:

by