Om du hör en röst i ditt huvud under en mental monolog har du tur.

Känslan av en inre röst är förmågan att uppleva hörselbilder, det vill säga att “höra” en röst under en intern dialog eller till och med en monolog med sig själv. Till exempel, när en person mentalt återger ett samtal med någon han känner, föreställer han sig tydligt sin röst. Ibland «hör människor» en persons röst när de läser ett brev från honom eller till exempel ett meddelande i en budbärare. Känslan av en inre röst är väldigt lik eller till och med samma sak som förmågan att föreställa sig ljud — till exempel en välbekant melodi eller ljudet av en siren. Tidigare trodde man att absolut alla människor kunde föreställa sig röster och ljud i sina sinnen, men nyare forskning har visat att så faktiskt inte är fallet. En nyligen genomförd studie av forskare har visat att människor som har sådana förmågor har vissa fördelar jämfört med dem vars inre röst är tyst.

Många människor upplever hörselbilder som ger dem vissa fördelar

Varför « hör&# 187; inre röst — det här är bra

Forskare rekryterade mer än 90 frivilliga för sin senaste studie. Hälften av dem rapporterade att de hade en “pratsam” inre röst som de tydligt kunde höra. Den andra hälften av volontärerna hade inte en känsla av inre röst. Alla deltagare ombads utföra en rad uppgifter, som att komma ihåg ord i en viss sekvens, komma på rim för ord, etc.

Uppgifterna var svåra för alla deltagare, men forskarna föreslog att de kan vara ännu svårare för dem som inte har en känsla av inre röst, eftersom ord för att lösa ett problem måste upprepas för dem själva. De som hör sin inre röst löser problem snabbare och bättre.

Förmågan att «höra» röst hjälper till att bearbeta ord

Studien visade att hypotesen var korrekt. Frivilliga som “hörde” inre röster var betydligt överlägsna andra deltagare i experimentet i sin förmåga att lösa sådana problem. Författarna rapporterar detta i tidskriften Psychological Science. Enligt forskarna tyder resultaten på att förmågan att “höra” röster hjälper människor att bearbeta ord. Det måste sägas att i andra uppgifter om multitasking och uppmärksamhet var det ingen skillnad i prestation mellan deltagarna.

Varför inte alla människor “hör” röster

Under studien upptäckte forskare en intressant egenskap – skillnaden i problemlösningsförmåga mellan de två grupperna av frivilliga försvann när alla deltagare i experimentet sa orden högt. Detta tyder på att det kan vara lika effektivt att använda en riktig röst som att använda en inre röst.

Det är möjligt att människor som inte har en känsla av inre röst har andra strategier för att hantera problem som är förknippade med ordbehandling. Till exempel sa några frivilliga att de knackade på pekfingret när de löste en typ av problem och med långfingret när de löste en annan typ av problem. Människor kan också uttala ord i en viskning.

Varför inte alla människor

Människor som inte «hör röster» använder andra strategier för att bearbeta ord< /p>

Även om orsak-verkan-sambandet inte är klart, kan det antas att vissa personer inte utvecklade en känsla av inre röst eftersom de använde andra strategier från barndomen. Det behövs dock mer forskning för att dra slutsatser. Det är mycket möjligt att det finns andra orsaker till bristen på hörselbilder som ännu inte har förståtts.

Vilka fördelar ger hörselbilder?

Enligt forskarna påverkar de skillnader som hittas mellan människor inte kommunikationen, till exempel orsakar de inte förseningar under ett normalt samtal. Det verkar också som att människor med ett “tyst sinne” minns verbal information lika bra som människor som inte har en känsla av inre röst.

Vilka är fördelarna med hörselbilder. Ludwig van Beethoven kom på musik även när han var helt döv. Foto.

Ludwig van Beethoven komponerade musik även när han var helt döv

Men det är ganska möjligt att det finns skillnader, som forskarna helt enkelt inte känner till ännu. Kanske påverkar dessa skillnader effektiviteten av “samtalterapi”, som syftar till att förändra tankemönster. Kanske fungerar denna terapi mer effektivt för människor som upplever hörselbilder.

Glöm inte att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler så att du inte missar de mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckterna!

Du kan också komma ihåg en annan fördel som hörselbilder ger. Låt oss komma ihåg att kompositören Ludwig van Beethoven tappade hörseln, men fortsatte samtidigt att uppfinna musiken. Troligtvis hade han en högt utvecklad känsla för detta, tack vare vilken han hörde musik även utan att höra.


Date:

by