Hvorfor dukkede folk op i Afrika og ikke på et andet kontinent?

Homo sapiens opstod for cirka 300 tusind år siden på det afrikanske kontinent. Det vil sige, at hvis vi kunne spore hele vores herkomst, ville vi helt sikkert finde vores rødder i Afrika. Vores direkte forfader er Homo erectus, som levede på tre kontinenter: Afrika, Europa og Asien, ligesom sin efterkommer H. heidelbergensis. Fra sidstnævnte dukkede tre arter af hominider op i forskellige dele af verden: Neandertalere dukkede op i Eurasien, Denisovans i Asien og Homo sapiens i Afrika. Vores art er som bekendt opstået senere end de to andre. Men hvorfor skete det i Afrika? Forskere har ledt efter et svar på dette spørgsmål i lang tid og har flere hypoteser.

Hvorfor dukkede folk op i Afrika, og ikke på et andet kontinent. Afrika er alle moderne menneskers hjemland. Foto.

Afrika er alle moderne menneskers hjemland

Hvordan det kom til at være Homo Sapiens i Afrika

For at finde ud af, hvorfor folk dukkede op i Afrika, er det nødvendigt at finde ud af, hvordan dette skete i første omgang. Desværre kan forskerne stadig ikke besvare mange spørgsmål om dette spørgsmål. Ifølge en undersøgelse, der blev udført tilbage i 80'erne, daterer det mitokondrielle DNA fra Homo Sapiens tilbage til en enkelt befolkning i Afrika, der levede for mellem 200.000 og 150.000 år siden. Det vil sige, ifølge denne undersøgelse var forfædrene til moderne mennesker kun én befolkning.

Mitokondrielt DNA er en type DNA, der kun føres ned gennem moderens linje og hjælper med at spore herkomst.

Men ikke alle forskere er enige i denne version. I de tidlige dage af Homo sapiens var der snesevis af befolkninger, der levede i forskellige dele af Afrika, så de måtte tilpasse sig forskellige økosystemer og miljøforhold. Som vi har dækket før, fandt en nylig undersøgelse, at mindst to populationer var forfædre til H. sapiens. Desuden levede mennesker fra disse befolkninger adskilt fra hinanden i tusinder af år. Men på et tidspunkt blandede de sig, hvilket resulterede i en blandet population, der blev vores art.

Hvordan Homo Sapiens opstod i Afrika. Moderne mennesker dukkede op for omkring 300 tusind år siden. Foto.

Moderne mennesker dukkede op for omkring 300 tusind år siden

Hvorfor moderne mennesker dukkede op i Afrika

Brenna Henn, en ansat ved University of California, en af ​​forfatterne til 2023-undersøgelsen, antyder, at det var kontinentets funktioner, der forårsagede fremkomsten af ​​Homo Sapiens. Da Afrika er meget stort, og som nævnt ovenfor, indeholder mange forskellige økosystemer, opstod der mange bestande, som hver især var tilpasset bestemte forhold. Enkelt sagt er genetisk diversitet opstået på tværs af kontinentet. Blandingen af ​​et stort antal populationer tillod til sidst vores forfædre at udvikle sig, hvilket resulterede i moderne mennesker.

Curtis Marean, professor i palæoantropologi og vicedirektør for Institute of Human Origins ved Arizona State University, mener, at begge versioner har ret til at eksistere, det vil sige både menneskers oprindelse fra én befolkning og fra mange befolkningsgrupper. Desuden ser den seneste version efter hans mening mere realistisk ud. Jo flere genetiske variationer en art har, jo større er sandsynligheden for dens udvikling.

Hvorfor moderne mennesker dukkede op i Afrika. Istider ville have forhindret moderne mennesker i at dukke op i Eurasien. Foto.

Istid ville have forhindret moderne mennesker i at dukke op i Eurasien

Hvorfor mennesker ikke kunne have optrådt i Eurasien

Eurasien er også et gigantisk territorium, men hvorfor blev Afrika menneskehedens vugge? Ifølge videnskabsmænd var et varmt klima foruden territorium også en vigtig faktor i fremkomsten af ​​Homo sapiens. Istider fandt sted på Jorden hvert 100. tusinde år, så hominider i Eurasien ville have været omgivet af is og isoleret fra hinanden. I Afrika havde folk adgang til hinanden, hvilket sikrede det nødvendige genflow for evolutionen.

Ganske vist blev folk ved med at tilegne sig nye gener, selv efter de forlod Afrika. Lad os huske, at vores forfædre i Europa og Asien blandede sig med neandertalere. I en nylig undersøgelse fandt forskerne endda ud af, hvornår dette først skete. Neandertaler-gener gjorde det muligt for folk at tilpasse sig nye forhold uden for Afrika.

Hvorfor folk ikke kunne have optrådt i Eurasien. Mennesker opstod i Afrika, måske på grund af blandingen af ​​et stort antal gener fra forskellige populationer. Foto.

Desuden er det kendt, at nogle folkeslag i Asien blandede sig med denisovanerne? Dette gav dem også visse fordele. Som et resultat, med det største sæt af gener, var folk i stand til at overleve, i modsætning til alle andre arter.

Glem ikke at abonnere på vores Zen- og Telegram-kanaler, så du ikke går glip af de mest interessante og utrolige videnskabelige opdagelser!

Til sidst bemærker vi, at alle stemte versioner kun er hypoteser. Der er endnu ingen klare beviser. Forskere har endnu ikke fundet ud af præcis, hvilke befolkninger der udviklede sig til moderne mennesker, og hvilken rolle sprog spillede i vores forfædres mentale udvikling. Vi kan kun håbe, at fremtidig forskning vil besvare disse spørgsmål.


Date:

by