Forskere har fundet ud af hjemlandet for indenlandske kakerlakker – dette bør inkluderes i biologilærebøger

Et af de mest modbydelige insekter i verden, der forårsager en følelse af afsky, er røde kakerlakker.De lever i næsten alle hjørner af kloden, trænger ind i vores hjem og lever af vores fødevarer. Ikke alene ser en flok kakerlakker skræmmende ud i sig selv, men de spreder også sygdomme. Forskere har længe været godt klar over livsstilen, kakerlakker fører, og hvad de er bange for, men de vidste ikke, hvor de kom fra. En nylig undersøgelse har endelig afsløret dette langvarige mysterium – genetisk analyse af hundredvis af arter af kakerlakker hjalp med at forstå, hvor de kom fra, og hvilke ruter de tog for at nå andre lande. Vi synes, at alle bør kende til resultaterne af dette videnskabelige arbejde, for de vil helt sikkert ende i biologilærebøger.

Forskere har fundet ud af hjemlandet for tamkakerlakker - dette bør indgå i biologilærebøger. Forskere har fundet ud af, hvor røde kakerlakker kommer fra. Foto.

Forskere har fundet ud af, hvor røde kakerlakker kommer fra

Indhold< /p>

 • 1 Hvem er røde kakerlakker
 • 2 Hvorfor kaldes røde kakerlakker “preussere”
 • 3 Hvor kom røde kakerlakker fra
 • 4 Hvorfor er der mange kakerlakker i verden
 • < /ul>

  Hvem er røde kakerlakker

  Røde kakerlakker er insekter fra familien Ectobiidae. Som navnet antyder, er deres kroppe omkring 16 millimeter lange og har en rødlig nuance. De findes næsten overalt undtagen i de kolde områder på vores planet. Ved temperaturer under -5 grader celsius dør røde kakerlakker, så om vinteren kan de kun leve i opvarmede rum.

  Hvem er røde kakerlakker? Der er sandsynligvis ingen person i verden, der kan lide udseendet af røde kakerlakker. Fotokilde: lenta.ru. Foto.

  Sandsynligvis er der ingen person i verden, der kan lide udseendet af røde kakerlakker. Fotokilde: lenta.ru

  Hvorfor kaldes røde kakerlakker “preussere”

  Det oprindelige navn på røde kakerlakker er Blatta germanica. Det blev givet til insekter i 1767 af den svenske biolog Carl Linnaeus. Ordet Blatta er latin for “lysskyder”, og germanica refererer til Tyskland, fordi den berømte biolog studerede eksemplarer af insekter, der blev fanget i det land. I dag er det videnskabelige navn for røde kakerlakker Blattella germanica.

  Hvorfor kaldes røde kakerlakker

  Kakerlakker har været til gene for mennesker i hundreder af år. Billedkilde: pitomec.info

  I Rusland kaldes røde kakerlakker ofte “preussere”. Dette skyldes, at man under Syvårskrigen (1756-1763) troede, at disse skadedyr kom fra Preussen. I Tyskland og Tjekkiet blev disse kakerlakker kaldt “russiske”, fordi de mentes at være blevet importeret fra Rusland.

  Resultaterne af en ny undersøgelse viste, at ingen af ​​siderne havde ret. Røde kakerlakker har et helt andet hjemland, og de har rejst langt for at sprede sig over hele verden.

  Læs også:Hvordan overlever kakerlakker meteoritfald og atomeksplosioner?

  Hvor kom røde kakerlakker fra

  For at bestemme hjemlandet og identificere distributionsruterne for røde kakerlakker, studerede forskere generne fra 281 arter af kakerlakker fra 17 lande. Analysen afslørede, at de røde kakerlakker er meget nært beslægtede med de asiatiske kakerlakker (Blattella asahinai) fra Den Bengalske Bugt. Ifølge beregninger blev de adskilt for cirka 2100 år siden, hvilket er ret nyligt set ud fra et evolutionært synspunkt.

  For at forstå, hvor røde kakerlakker kommer fra, var forskerne nødt til at studere generne fra næsten 300 arter af hele insektfamilien. billedkilde: nashzelenyimir.ru

  Baseret på dette følger det, at hjemlandet for røde kakerlakker er Indien. Yderligere forskning afslørede, at for omkring 1.200 år siden flyttede røde kakerlakker til Mellemøsten sammen med handlende og krigere. Så, for omkring 390 år siden, befandt de sig i Indonesien. Skadedyr dukkede op i Europa for cirka 270 år siden, og for 120 år siden spredte de sig over hele verden. De spredes hurtigst mellem lande med handelsforbindelser. Også hastigheden af ​​deres spredning var stærkt påvirket af udviklingen af ​​transport. Tidligere kunne skibe sejle til deres endelige destinationer i flere måneder, og kakerlakkerne døde i løbet af denne tid. Men så blev rejsetiden reduceret, og insekterne ankom nye steder i god behold.

  Kakerlakkers utrolige evner:hvordan kan de overleve en atomeksplosion?

  Hvorfor er der så mange kakerlakker i verden

  Røde kakerlakker opfattes af os som skadedyr, men de spiller en vigtig rolle i naturen. For eksempel hjælper de med at nedbryde organisk materiale, giver føde til rovdyr, tilføjer næringsstoffer til jorden og regulerer andre insektpopulationer. Generelt, hvis kakerlakker helt forsvinder, vil der ikke ske noget godt.

  Rød kakerlak nærbillede. Billedkilde: slavicfamily.org

  Men der er mange røde kakerlakker, så de gør mere skade end gavn. Da de var begyndt at bo ved siden af ​​mennesker, ændrede de sig lidt. For eksempel begyndte de at være nataktive. De har vinger, men de flyver ikke længere for ikke at tiltrække sig for meget opmærksomhed. Ud over alt dette udvikler de meget hurtigt modstand mod insektmidler, så det er meget svært at slippe af med kakerlakker.

  Har du allerede abonneret på vores Zen-kanal? Der er allerede mere end 10 tusinde af os, vær med!

  Forskere har fundet ud af oprindelsen af ​​røde kakerlakker, men hvordan opstod denne insektfamilie? Forskere mener, at de dukkede op for 300 millioner år siden og overlevede mange jordiske katastrofer. Du kan læse mere om alt dette i vores artikel “Hvilke kakerlakker lever i vores hjem, og hvor kommer de fra?”


Date:

by