Drick kaffe för att hålla din hjärna frisk när du åldras

Kaffe är kanske en av de mest kontroversiella dryckerna. Många studier visar både skadan och hälsofördelarna med kaffe. Till exempel, i en nyligen genomförd studie fann forskare att att dricka kaffe under en livstid kan hjälpa dig att undvika en vanlig neurodegenerativ sjukdom i hög ålder. Vi pratar om Parkinsons sjukdom som leder till funktionsnedsättning och behov av hjälp utifrån. Dessutom utvecklas denna sjukdom oftast tillsammans med demens, kännetecknad av en kraftig nedgång i mentala förmågor. Det är dock fortfarande okänt hur och vilka ämnen i denna dryck som skyddar hjärnan från sjukdomar.

Drick kaffe för att hålla din hjärna frisk när du åldras. Kaffe kan skydda din hjärna från neurodegenerativa sjukdomar. Foto.

Kaffe kan skydda din hjärna från neurodegenerativa sjukdomar

Fördelar med kaffe – dryck minskar risken för Parkinsons sjukdom

I en nyligen genomförd studie undersökte ett internationellt team av forskare data från mer än 180 tusen människor och drog slutsatsen att personer som dricker kaffe har en lägre risk att utveckla sjukdomen jämfört med de som inte dricker kaffe alls.

Parkinsons sjukdom är en progressiv neurodegenerativ sjukdom som leder till förstörelse och död av nervceller som producerar signalsubstansen dopamin. Karakteristiska symtom på Parkinsons sjukdom är kraftiga skakningar, minskad motorisk aktivitet, minskad stabilitet hos människan, etc.

För att få mer information rekryterade forskare hundratals personer med Parkinsons sjukdom och mätte nivåerna av koffeinmetaboliter (metaboliserade produkter) i blodet: paraxantin och teofyllin. Det visade sig att dessa metaboliter har ett omvänt samband med risken för sjukdomen, det vill säga ju mer av dessa ämnen i blodet, desto lägre är risken att utveckla Parkinsons sjukdom.

Fördelarna med kaffe - drycken minskar risken för Parkinsons sjukdom. Parkinsons sjukdom utvecklas i hög ålder. Foto.

Parkinsons sjukdom utvecklas i hög ålder

Som nämnts ovan säger studien inget om vad som orsakar dessa egenskaper hos kaffe. Med största sannolikhet har paraxantin och teofyllin i sig inte läkande egenskaper, utan är bara en markör som indikerar kaffekonsumtion. Detta är dock inte den första studien som har visat att konsumtion av denna dryck, om inte förhindrar, så minskar risken för Parkinsons sjukdom.

Hur bra är kaffe för hjärnan

Som forskare rapporterar i Neurology hade de rikaste 25 % av kaffedrickarna en 40 % minskad risk att utveckla Parkinsons sjukdom jämfört med de som inte drack drycken alls. Generellt sett minskar kaffekonsumtion risken för sjukdomar från 5 till 63 %, beroende på personens bosättningsland.

Självklart påverkar även många andra faktorer risken för sjukdomar, som rökning, alkoholmissbruk. , etc. Men även med dessa faktorer har kaffekonsumtion en positiv effekt.

Kaffekonsumtion minskar risken att utveckla Parkinsons sjukdom med upp till 63 %

Varför skyddar kaffe hjärnan från Parkinsons sjukdom

< p>Slutsatser om orsakerna till kaffets välgörande egenskaper kan dras utifrån tidigare studier. De föreslår att koffein har en gynnsam effekt eftersom det stöder flödet av dopamin in i hjärnan. Låt oss komma ihåg att dopamin är en signalsubstans och ett hormon som får oss att känna glädje.

Faktum är att med Parkinsons sjukdom sker en minskning av nivån av dopamin i hjärnan på grund av förlusten av nervceller, som tillhör den så kallade substantia nigra. Det är dessa celler som är ansvariga för produktionen av denna signalsubstans. Detta fynd överensstämmer med resultaten av den aktuella studien, det vill säga ett omvänt samband hittades mellan nivån av koffeinmetaboliter och förekomsten av Parkinsons sjukdom.

Men forskare än i dag vet inte exakt varför denna neurodegenerativa sjukdom uppstår i hjärnan. Följaktligen är det ännu svårare att förstå vad som exakt förhindrar det. Men med tanke på att koffein påverkar nervceller i hjärnan är det inte förvånande att det också har en inverkan på risken för sjukdomar.

Förmodligen har koffein, som finns i kaffebönor, fördelaktiga egenskaper för hjärnan

Förresten, förutom de positiva egenskaper som koffein kan ha på hjärnan, finns det även negativa. Till exempel, som en nyligen genomförd studie visade, stör koffein inlärningen, så det rekommenderas inte för skolbarn och elever att dricka det.

Som forskarna rapporterar är det nu extremt viktigt att ta reda på vad som utlöser Parkinsons sjukdom sjukdom och hur man förebygger sjukdomen. Faktum är att antalet fall av sjukdomen ökar i världen. Enligt officiella uppgifter påverkar det från 60 till 140 personer per 100 tusen invånare. Bara i USA har ungefär en miljon människor för närvarande diagnosen Parkinsons sjukdom.

Glöm inte att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler så att du inte missar de mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckterna!

Och slutligen, låt oss påminna kaffeälskare om att denna dryck bäst dricks med mjölk. I det här fallet kommer fördelaktiga polyfenoler in i kroppen. Hur de är användbara och varför de är nödvändiga för kroppen kan du läsa på länken.


Date:

by