10 Oväntade produkter som innehåller petroleumämnen

En av de mest eftertraktade resurserna på jorden är olja. Detta mineral bryts i många delar av världen, på djup av en eller flera kilometer. Det är mycket dyrt eftersom utvinning är dyrt, och dess reserver blir mindre för varje år. Många viktiga saker som bränsle för fordon, material som plast och så vidare är gjorda av olja. Nästan alla vet att olja är mycket viktig för den moderna världen. Men vad vissa människor inte ens inser är att denna svarta, oljiga substans används i viss utsträckning vid tillverkning av choklad, glass, laxermedel och så vidare. Vi hoppas att vi har fascinerat dig – låt oss prata om allt detta mer i detalj.

10 oväntade produkter som innehåller ämnen från petroleum. Vad har en burk bensin, glass och medicin gemensamt? Olja! Foto.

Vad har en burk bensin, glass och medicin gemensamt? Olja!

Vi vet alla mycket väl att olja behövs för att producera bensin, diesel, eldningsolja, plast och så vidare. Men mineralet används också i mer än 6 000 vardagsprodukter, enligt Live Science. Här är tio oväntade exempel som kan överraska dig.

Innehåll

  • 1 Paraffin i mat
  • 2 Vad är tandkräm gjord av
  • 3 Vad ingår i parfym
  • 4 Hemligheten bakom den mest hållbara färgen
  • 5 Vad är beläggningen av läkemedel gjord av< /li>
  • li>6 Vad är dofter gjorda av
  • 7 Vad är vaselin gjord av
  • 8 Hur fungerar laxermedel
  • 9 Sammansättning av rakning kräm
  • 10 Sammansättning av luftfräschare

Paraffin i mat

Detta kommer som en stor överraskning för många, men petroleum används indirekt i tillverkningen av choklad. När man gör chokladkakor tillsätter vissa tillverkare ätbart paraffin till råvaran – denna komponent erhålls från petroleum, kol eller skifferolja.

Paraffin i mat. Matparaffin förbättrar strukturen och utseendet på choklad. Foto.

Livsmedelsgodkänd paraffin förbättrar strukturen och utseendet på choklad

Choklad i sig har en låg smältpunkt. Matparaffin i choklad behövs för att det ska smälta längre och inte fastnar i formarna för att göra barer. Denna komponent ger också chokladen en glans som direkt förknippas med hög kvalitet. Paraffin av livsmedelskvalitet är smak- och luktfri. Det smälts inte av kroppen, men det anses inte vara skadligt – det finns definitivt ingen anledning att oroa sig för att det gör någon skada. Men choklad har många fördelaktiga egenskaper.

Vad är tandkräm gjord av

Ämnen gjorda av petroleum finns också i tandkräm. Den innehåller till exempel nästan alltidpolyetylenglykol—den behövs för att skummet ska fördelas jämnt i hela munnen. För att lösa upp tandkräm i vatten tillsätts ett petroleumderivat som heter poloxamer 407.

Vad är tandkräm gjord av? Ämnen av petroleumursprung hjälper tandkrämen att klara av fläckar. Foto.

Ämnen av petroleumursprung hjälper tandkrämen att klara fläckar

Läs också:Är tandkräm med fluor verkligen giftig och mycket hälsofarlig

Vad ingår i parfym < /h2>

Tidigare tillverkades parfymkosmetika huvudsakligen av eteriska oljor. Men idag, för att parfymer ska hålla bra och ha en rikare lukt, tillsätter tillverkare oljor gjorda av petroleum till dem. En av dem är ISO E Super, som har en arom av sandelträ och cederträ – denna komponent finns mycket ofta både i parfymer och i tvål och andra doftande produkter. Syntetisk olja galaxolide, som har en blommig-träaktig lukt, är också gjord av petroleum.

Vad ingår i parfym. Syntetiska oljor som har en behaglig lukt är gjorda av petroleum. Foto.

Syntetiska oljor som har en behaglig lukt är gjorda av petroleum

Hemligheten av den mest beständiga färgen

Vissa typer av färger tillsätter polymerer, vars produktion också kräver petroleum. Polymerfärger är mycket bättre än konventionella eftersom de fäster fastare på ytan och spricker inte med tiden. Vissa färger består av nästan en tredjedel av polymerer, så de anses vara en kraftfull källa till mikroplast, som i hög grad skadar naturen och människorna.

Hemligheten med den mest hållbara färgen. Olja behövs också för tillverkning av hållbara färger. Foto.

Petroleum behövs också för tillverkning av hållbara färger

Dessutom tillsätts syntetiska oljor gjorda av petroleum till färger, vilket gör att du kan skapa ett bredare spektrum av färger.

Vad är drogskalet gjort av

Tabletter som vi regelbundet dricker , är också gjorda lite av olja. Vissa mediciner finns i ett lösligt skal, och förutom gelatin kan de innehålla en liten mängdplast. Farmakologiska företag döljer inte detta eftersom de försöker använda ett minimum av petroleumbaserat material som inte skadar hälsan på något sätt.

Vad är medicinskalet gjort av? Plastinnehållet i mediciner är minimalt och bör inte ha en negativ inverkan på hälsan. Foto.

Plastinnehållet i läkemedel är minimalt och bör inte ha en negativ inverkan på hälsan

Alla borde veta detta:Hur farliga är förfalskade läkemedel och hur man känner igen dem?

Vad är aromer gjorda av

Vi sa lite högre att syntetiska oljor är gjorda av petroleum. De används ibland under produktionen av smakämnen av vanilj, mandel och citron. Den största fördelen med syntetiska oljesmaker är att de är billiga. De kan också användas i ett brett utbud av produkter, inklusive glass. Till exempel används bensoaldehyd ofta för att ge en bitter mandelsmak till livsmedel.

Vad är aromer gjorda av? Ämnen från petroleum tillsätts till och med livsmedelsprodukter. Foto.

Ämnen från petroleum tillsätts till och med mat

Vad vaselin är gjord av

Är du vet Säger du att det välkända vaselinet också tillverkas av petroleum? Denna massa används för att återfukta och skydda huden – till exempel smetas den efter tatuering.

Vad består vaselin av? Vaselin är gjord av ren petroleum och appliceras på huden för att återfukta den. Foto.

Vaselin är gjord av ren petroleum och appliceras på huden för att återfukta den.

Vit vaselin tillverkas av svart petroleum genom att noggrant avlägsna smuts och andra föroreningar från den. Sedan utsätts den för ytterligare bearbetning, vilket resulterar i en tjock substans. Den förpackas i burkar och tuber, varefter den skickas till apotek och butiker. Efterfrågan på vaselin kommer förmodligen aldrig att försvinna.

Så fungerar laxermedel

Ämnen framställda av petroleum används inte bara vid tillverkning av beläggningar för läkemedel. Laxermedel innehåller ofta polyetylenglykoloch mineralolja. Den första komponenten drar till sig vatten och mjukar upp slaggprodukter, vilket hjälper till att lindra förstoppning. Och mineralolja, som även används i industriella smörjmedel, skapar en hal hinna i tarmarna. Dessa två petroleumbaserade substanser ökar avsevärt effektiviteten hos laxermedel.

Hur laxermedel fungerar. Laxermedel mjukar upp slaggprodukter och hjälper till att lindra förstoppning. Foto.

Laxermedel mjukar upp slaggprodukter och hjälper till att hantera förstoppning

Krämsammansättning för rakning

Ämnen gjorda av petroleum finns också i rakkräm. Nästan varje person upplever hudirritation efter att ha använt en rakhyvel. Krämen hjälper till att göra rakningen en mjukare process som är skonsam mot området runt munnen och halsen.

Sammansättningen av rakkräm. Isopentan och polyetylenglykol gör rakningen mycket lättare. Foto.

Isopentan och polyetylenglykol gör rakningen mycket enklare

Många rakkrämer innehåller isopentan. Denna ingrediens, som kommer från råolja, hjälper till att lyfta håret så att det kan greppa bättre med rakhyveln. Också ovannämnda polyetylenglykol tillsätts ofta till rakprodukter, vilket skapar en hal film och förbättrar rakhyvelns glid.

Komposition av luftfräschare

Slutligen är det värt att nämna innehållet av petroleumderivat i luftfräschare. Återigen pratar vi om syntetiska oljor som avger olika lukter. Det finns många olika syntetiska oljor, av vilka de berömda kombinationerna “Spring Lilac” och “Freshness of the Waterfall” är gjorda.

Sammansättning av luftfräschare. Luftfräschare kan faktiskt vara hälsofarliga om de andas in. Foto.

Luftfräschare kan faktiskt vara farliga för din hälsa om de andas in

< p>Har du prenumererat till våra Zen- och Telegram-kanaler? Där kan du kommentera artiklar!

Baserat på allt som skrivits ovan kan det tyckas att olja används i produktionen av allt som omger oss. Detta kan vara fallet, så du kommer förmodligen att vara intresserad av att lära dig mer om detta mineral. Om ja, se till att läsa våra artiklar “Vem och när började först utvinna olja?” och “Vad bestämmer priset på olja och hur påverkar det människors liv?”


Date:

by