Kråkor kan räkna högt som barn

Forskare har länge känt till de höga mentala förmågorna hos kråkor, vilket är anledningen till att de till och med kallas för “fjädrade apor.” Även om vissa studier har visat att dessa fåglar är ännu smartare än apor. De kan räkna till 30, känna igen människors ansikten och röster, om nödvändigt, kan använda främmande föremål för att lösa ett visst problem, lösa komplexa pussel, etc. Till exempel kastar kråkor nötter på motorvägen så att förbipasserande bilar kan knäcka dem. I en nyligen genomförd studie upptäckte forskare en annan egenskap hos dem, som indikerar dessa fåglars höga intellektuella förmågor — de kan räkna högt, det vill säga “ett, två, tre…”, osv. Detta gör kråkor till den enda arten förutom människor som känner till antal. Dessutom föreslår forskare att deras språkmodell kan likna människor.

Kråkor kan räkna högt som barn. Kråkor visade sig vara ännu smartare än forskarna förväntade sig. Foto.

Kråkor visade sig vara ännu smartare än forskarna förväntade sig

Kråkor räknar ut högt

Kråkor räknar högt

h2>

En av kännetecknen hos mänskligt språk är att vi associerar ord med föremål eller med det vi ser och hör. Om vi ​​till exempel ser fem äpplen kan vi säga “fem”. Men innan de lär sig att räkna säger barn siffror högt, det vill säga “ett, två, tre, fyra, fem” eller “ett, ett, ett…”, etc. Med denna räkning motsvarar antalet ord antalet objekt.

En färsk studie har visat att kråkor också har, eller åtminstone kan lära sig, denna förmåga. Forskare lyckades ta reda på detta under ett experiment med tre kråkor (Corvus corone) uppfödda i ett universitetslaboratorium. Forskarna lärde dem att “caw” en till fyra gånger när de såg en specifik arabisk siffra på en skärm eller ett specifikt ljud (ett gitarrackord eller ett trumslag).

Kråkor räknar högt. Forskare har lärt kråkor att känna igen siffror. Foto.

Forskare har lärt kråkor att känna igen siffror

Som rapporterats i en studie publicerad i tidskriften Scince, efter att fåglarna slutfört en uppgift, det vill säga “caw” ett visst antal gånger, bekräftade de dess slutförande genom att trycka på en tangent på skärmen. För att ha utfört uppgiften korrekt fick kråkorna en godbit — mjölmask. I de allra flesta fall utförde kråkorna uppgiften korrekt, till exempel om de såg siffran “3”, “kräkte” de 3 gånger. Detta tyder på att de förstod logiken i uppgiften, vilket innebär att de har en talkänsla, det vill säga att de kan associera ljud- och videosignaler med siffror.

Kråkor kan planera

Forskarna rapporterar att kråkor ibland gjorde misstag när de såg siffran “4”. Uppenbarligen gillade de henne inte. Ibland tryckte de till och med direkt på knappen för att avsluta testet utan att kväka fyra gånger. Korparnas favoritnummer var ett — de slutförde snabbt uppgiften, eftersom det var det enklaste.

Samtidigt märkte författarna till studien en intressant nyans – innan de gjorde ljud, tyckte fåglarna. Det vill säga att de behövde lite tid för att planera uppgiften. När kråkorna behövde “kaka” fler gånger tog det längre tid för dem att lösa problemet.

Kråkor vet hur man planerar. Innan de slutförde en uppgift tänkte kråkor på det. Foto.

Innan de slutförde uppgiften tänkte kråkorna på det

Som forskarna själva säger tyder den längre reaktionstiden på att fåglarna var tvungna att tänka, organisera och koda den elektriska signalen från hjärnan till musklerna. Försening motsvarar mental planering. Människor gör samma sak när de ställs en fråga som kräver ett svar på mer än ett ord.

Forskare säger att kråkornas röstfärdigheter liknar dem som används av spädbarn. De kan vara en ”evolutionär föregångare» mer komplex räkning, som används av vuxna. Tack vare den aktuella forskningen vet vi nu att “numerisk kompetens”, som ansågs vara en unik egenskap hos mänsklig intelligens, också är karakteristisk för korpar.

Kråkor kan planera. Kråkor har ungefär samma räkneförmåga som bebisar. Foto.

Kråkor har ungefär samma räkneförmåga som spädbarn

Varför är korpar så smarta

Kom ihåg att forskare nyligen upptäckt en annan egenskap hos korparnas intelligens – de har rekursivt tänkande, vilket också var tidigare tänkte som bara är speciella för människor. I synnerhet har forskare inte hittat förmågan till rekursivt tänkande hos apor. Genom att följa länken kan du lära dig mer om vad rekursivt tänkande är och hur forskare lyckades upptäcka en sådan förmåga hos fåglar.

Glöm inte att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler så att du inte missar de mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckterna!

Men hur kan kråkor med en relativt liten hjärna vara smartare än apor? Saken är den att fåglar har en mer avancerad hjärna än däggdjur. En studie fann att det är mer energieffektivt och har en högre täthet av neuroner. Därför kan vissa fåglar överraska med sina mentala förmågor, som till exempel är välkända för papegojägare.


Date:

by