Den första bemannade rymdpromenaden utan försäkring – en bedrift 1984

När astronauter skjuter upp i rymden går de omedelbart in i den internationella rymdstationen (ISS). De går bara ibland ut i öppna utrymmen för att inspektera eller reparera stationen, samt för att genomföra vetenskapliga experiment. För att inte flyga iväg in i det kosmiska okända är de bundna till stationen med hjälp av starka kablar – om ett sådant skyddsnät inte fanns skulle en del astronauter troligen gå vilse i rymdens stora vidder. Men en dag gick amerikanska astronauter ut i rymden utan att använda försäkring. Det var ett mycket riskabelt uppdrag under vilket mänskligheten kunde förlora en person i rymden. Lyckligtvis gick allt bra, och astronauterna kunde till och med ta några av historiens mest fantastiska fotografier.

Den första bemannade rymdpromenaden utan försäkring - en bedrift 1984. Astronaut Bruce McCandless i yttre rymden. Fotokälla: NASA. Foto.

Astronauten Bruce McCandless i yttre rymden. Bildkälla: NASA

rymdfärjan

Den första bemannade rymdpromenaden utan försäkring ägde rum i februari 1984. Vid den tiden fanns inte den internationella rymdstationen ännu, och amerikanska astronauter använde rymdfärjan för flygningar.

Rymdfärjans uppdrag. Storleken på rymdfärjans rymdfarkost är fantastisk. Bildkälla: million-wallpapers.ru. Foto.

Storleken på rymdfärjan är fantastisk. Bildkälla: million-wallpapers.ru

Som en del av februariflyget fick astronauterna i uppdrag att skjuta upp två kommunikationssatelliter: Westar 6 och Palapa B-2. Tyvärr hade båda enheterna problem med att starta och gick förlorade. Fartygets besättning skickade tyvärr ett meddelande tillbaka till jorden att de “inte kunde hitta dem.” Den här dagen förlorade USA faktiskt 180 miljoner dollar – det är så mycket två satelliter kostar.

Jetpack för rymdfärd

Som tur var gick uppdraget mer framgångsrikt. Uppdraget krävde astronauterna Bruce McCandless och Robert Stewart att ta ett riskfyllt steg ut i rymden utan att använda ett säkerhetsrep. Istället använde de de då nya Jetpacks för Manned Maneuvering Unit (MMU), som var fyllda med 5,9 kilo kväve, designade för sex timmars drift. För att röra sig använde de en joystick som kontrollerades av deras fingertoppar.

Astronaut Bruce McCandless. Bildkälla: NASA

Astronauten Robert Stewart med ett jetpack med bemannad manöverenhet (MMU). Bildkälla: NASA

Läs också:Rymdskrot tvingar astronauter att överge rymdpromenader

Den första personen som gick ut i rymden utan försäkring var den amerikanske astronauten Bruce McCandless. Han tog ett steg ut i det okända på morgonen den 7 februari – han uttryckte alla sina rörelser i mikrofonen på sitt headset. Senare kom han ihåg hur rädd han var i det ögonblicket. Tio år före detta uppdrag tog Neil Armstrong “ett litet steg för människan och ett stort steg för mänskligheten” genom att sätta sin fot på månens yta. Enligt Bruce McCandless var det för honom inte bara ett steg, utan “ett jävligt stort språng.”

När han flyttade bort från rymdfärjan stod han vänd mot rymdfarkosten – annars kunde han lätt gå vilse. Istället för ett stort antal stjärnor såg han bara beckmörker omkring sig. Med hjälp av en ryggsäck kunde han röra sig 100 meter bort från rymdfarkosten. Då befann han sig 300 kilometer över Atlanten. Under sig såg han den roterande jorden och kunde till och med känna igen Florida, där rymdhamnen Canaveral ligger.

Astronauten Bruce McCandless 100 meter från rymdfärjan. Bildkälla: NASA

Enligt boken Challenger: A True Story of Heroism and Disaster on the Edge of Space kunde Bruce McCandless till och med göra några stunts i yttre rymden. Men han kunde inte känna sig i fullständig ensamhet och maximalt avstånd från all civilisation, eftersom det sprakande ljudet hela tiden hördes i hans hörlurar.

En av de andra rymdfärjans besättningsmedlemmar riktade sin kameralins mot sin kollega och tog en av de mest fantastiska bilderna i historien. Den föreställer en astronaut i rymddräkt, som befinner sig mitt i yttre rymden och inte på något sätt är kopplad till vare sig rymdfarkosten eller jorden.

Astronauten Robert Stewart gick ut i rymden dagen efter, den 8 februari , 1984. Hans sortie gick också utan problem, och totalt tillbringade båda astronauterna 5 timmar och 55 minuter i rymden.

Läs också:Hur jorden ser ut från rymden – du har inte sett dessa bilder ännu sett

Den allra första mannen i yttre rymden

NASA-astronauter gjorde sin första rymdpromenad utan försäkring. I allmänhet togs det första steget ut i rymden av den sovjetiske kosmonauten Alexei Leonov – detta hände den 18 mars 1965. Han gick ut i rymden medan han var bunden till rymdfarkosten med en 4,8 meter lång kabel

Sovjetiske kosmonauten Alexei Leonov blev den första personen som gick ut i rymden. Bildkälla: cultinfo.ru

Se till att prenumerera på vår Zen-kanal. På så sätt lär du dig massor av nya saker varje dag!

Under uppdraget stötte han på ett antal dödliga problem. Till exempel, när han ville återvända till rymdskeppet blev hans rymddräkt kraftigt uppblåst och en icke-sovjetisk hjälte kunde komma in i luckan. Du kan läsa mer om den här historien i vår artikel “Inte bara Yuri Gagarin: inhemska kosmonauter som utförde bedrifter i rymden.”


Date:

by