15-meters ormar levde i det antika Indien – de kan vara de största i historien

År 2005, i en av kolgruvorna i Indien, hittade paleontologen Sunil Bajpai fossiliserade kotor från ett för vetenskapen okänt djur. Till en början grävde han bara fram ett par ben, men med tiden ökade antalet till 27 stycken. Ytterligare undersökning avslöjade att delarna av ryggraden tillhörde en gammal orm, som hade en enorm kropp – detta antyddes av det faktum att varje kota var lika stor som en mänsklig knytnäve. Idag vet forskare vilken familj denna jätte tillhörde, vilket liv han levde och mycket annan intressant information. Det finns också ett antagande om att antikens indiska monster var större än Titanoboa – enligt nuvarande vetenskapsmän, den största ormen i hela jordens historia.

I det forntida Indien levde det 15-meters ormar - de kan vara de största i historien. Att döma av fynden av paleontologer fanns det i antiken många enorma ormar på jorden. Foto.

Att döma av paleontologernas fynd fanns det under antiken många enorma ormar på jorden< /p>

Forskare har upptäckt en ny art av ormar

Kotor som hittades i en indisk gruva var identiska i storlek och struktur, så forskare insåg omedelbart att de tillhörde samma djur. Efter att ha studerat benens egenskaper kom paleontologer till slutsatsen att de hade hittat resterna av en ny art av ormar från den utdöda familjen Madtsoiidae. Ormen, ny för vetenskapen, levde för cirka 47 miljoner år sedan och liknade moderna boor och pytonslangar.

Kotor på den antika ormen Vasuki. Bildkälla: nature.com

Den antika ormen hette Vasuki inidicus. I hinduisk kosmologi är Vasuki en mytisk orm av enorm storlek, som användes av gudarna för att kärna havet för att få odödlighetens elixir. Enligt legenden, när Vasuki skakade vattnet, släppte han ett dödligt gift, som den hinduiska guden Shiva gick med på att dricka i namnet att rädda världen.

Läs också:Varför finns det så många ormar på jorden?< /p>

Vad var de gamla ormarna

Att bestämma kroppslängden på den antika ormen Vasuki var svårt eftersom dess skelett var ofullständigt. Men med hjälp av datormodellering och tillgängliga data om moderna ormar kunde forskare bestämma den ungefärliga storleken på jätten. Beräkningar visade att längden på Vasuki-ormen var cirka 15,2 meter.

Ungefärligt utseende av en gigantisk orm från den antika världen. Bildkälla: nature.com

Med tanke på dess stora storlek och likhet med moderna boa och pytonslangar var det en mycket långsam orm. Hon överföll troligen offer och klämde dem med sin tunga kropp tills de dog. Resterna hittades i ett sumpigt område, vilket antyder att det antika rovdjuret levde en semi-akvatisk livsstil. Inte långt därifrån hittades fossiler av stingrockor, hajar, sköldpaddor och krokodiler – kanske jagades några av dem av jätten. Och någon från den här listan kan vara hans naturliga fiende.

Du kanske är intresserad:Är den längsta ormen i världen en anakonda eller en retikulerad pyton?

Den största ormen i jordens historia

Paleontologer tror att den indiska ormen Vasuki kan vara längre än Titanoboa – enligt forskare, den längsta ormen av alla. Det finns väldigt lite information om Titanoboa, men forskare tror att den var mer än 14,3 meter lång. På grund av sin enorma storlek utgjorde den ett hot mot alla levande organismer som levde för 55 miljoner år sedan. Min kollega Andrei Zhukov talade tidigare om detta uråldriga monster – paleontologer säger att Titanoboa kunde äta krokodiler.

Men det är omöjligt att med fullständig säkerhet säga att ormen Vasuki var större än Titanoboa. Faktum är att forskare ännu inte har kunnat hitta ett komplett skelett av någon av dessa ormar. Och även om de kan samla en komplett uppsättning ben, är det inte ett faktum att den hittade ormen var den största individen. Trots allt kan paleontologer hitta resterna av en unge, men vuxna var klart större än honom. Det kan inte uteslutas att vissa individer av ormarna Vasuki och Titanoboa växte upp till 30 meter – i vår värld är allt möjligt.

Jämförelse av storlekarna på den förhistoriska ormen Titanoboa med och människor. Bildkälla: my-pet.store

Medan de studerade ormen Vasuki, lärde sig forskare något intressant om hur klimatet var på jorden för 47 miljoner år sedan. Det är känt att alla ormar på jorden är ektotermer, det vill säga kallblodiga djur. Deras kroppstemperatur beror direkt på miljöns temperatur, det vill säga så stora varelser kunde inte leva under kalla förhållanden. Baserat på detta drog forskare slutsatsen att under existensen av Vasuki-ormar i länderna i dagens Indien var den genomsnittliga lufttemperaturen +28 grader Celsius. Det vill säga, klimatet var väldigt varmt.

Vill du hålla dig uppdaterad om nya vetenskapliga upptäckter? Prenumerera på vår Telegram-kanal!

Vad som orsakade utrotningen av Vasuki-ormar är inte klart. Den mest troliga versionen är att de försvann på grund av klimatförändringarna. Kanske är det bra att de inte är där nu – de skulle utgöra ett stort hot mot oss. Ormar är redan mycket farliga djur eftersom de har giftiga huggtänder. Till exempel kan en svart mamba komma ikapp vem som helst och döda med sitt gift med 100 % sannolikhet.


Date:

by