Verdens eneste frø uden lunger har vist sig at have åndedrætsorganer

De fleste levende organismer på vores planet har lunger, fordi vi har brug for vejrtrækning for at generere energi i vores celler. Når en person trækker vejret, kommer ilt ind i lungerne, og derfra kommer det ind i kredsløbssystemet – det distribuerer den vitale komponent til alle kroppens organer. Ved vejrtrækning dannes der kuldioxid i kroppen, som også elimineres af lungerne. Denne proces forekommer hos mange dyr, men nogle arter har stadig ikke lunger. For eksempel er de fraværende i salamandere og repræsentanter for nogle andre paddearter. I stedet for lunger bruger de overfladen af ​​deres krop til at trække vejret, men nogle gange byder naturen på uventede overraskelser. For nylig viste det sig, at de eneste frøer i verden uden lunger stadig har de åndedrætsorganer, vi kender. Forskere lagde bare ikke mærke til dem.

Kalimantan barburula blev betragtet som en frø uden lunger, men den har dem. Fotokilde: inaturalist.org

Hvilke dyr har ikke lunger

De færreste tænker over det, men nogle dyr har virkelig ikke lunger. Først og fremmest taler vi om amfibiske væsner som salamandere. Fisk har heller ikke de åndedrætsorganer, som vi kender, fordi de bruger gæller til at mætte kroppen med ilt. Regnorme trækker vejret gennem deres hud, og insekter indånder luft gennem luftrør, et komplekst netværk af tynde rør, der fordeler ilt i hele kroppen.

Salamandre er altid våde, fordi de kun kan trække vejret gennem våd hud . Fotokilde: nationalpost.com

Hvordan dyr trækker vejret uden lunger

Hovedformålet med vejrtrækning af ethvert dyr er at mætte alle indre organer med ilt. Uden ilt begynder alle levende celler i kroppen at dø, hvilket resulterer i fuldstændig død. I modsætning til mennesker og dyr med lunger er åndedrætssystemet hos arter uden lunger meget enklere. Du kan verificere dette ved at se på, hvordan en salamander trækker vejret.

Salamandre har tynd og fugtig hud, gennemtrængt af mange blodkar. Når et dyr er i vand eller på land, kommer ilt fra omgivelserne direkte ind i kredsløbet gennem den tynde hud. Kuldioxid, som dannes ved gasudveksling, kommer også ud gennem huden.

Salamandre er dækket af tynd hud, hvilket gør det muligt for dem at undvære lunger. Fotokilde: zoopicture.ru

Mange andre dyr uden lunger trækker vejret på samme måde. Men det er meget vigtigt for dem, at huden er fugtig, for tør hud forhindrer passage af gasser, så salamandere fanget i et dehydreret miljø dør hurtigt af kvælning.

Læs også: >Hvad sker der, hvis du holder vejret i lang tid – rekorden er 24 minutter

Lungerne blev opdaget i en frø uden lunger

Nogle gange giver naturen os overraskelser. Den eneste frøart uden lunger blev anset for at være Kalimantan barbourula (Barbourula kalimantanensis), som kun findes i den vestlige del af den tredjestørste ø Kalimantan. Det er et lille væsen på omkring 40 millimeter langt med gyldenbrun hud med sorte pletter. Hele kroppen af ​​denne frø er fladtrykt, huden på benene falder og øger kroppens areal.

I mange år var forskere sikre på, at Kalimantan-frøen ikke har lunger og ånder igennem. huden. Det blev antaget, at et stort område af huden hjælper frøen med at modtage nok ilt. Men resultaterne af en ny undersøgelse, offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Current Biology, vendte op og ned på videnskabsmænds viden.

Den eneste frø uden lunger har vist sig at have åndedrætsorganer . Billedkilde: elementy.ru

Som en del af det videnskabelige arbejde studerede videnskabsmænd kropsstrukturen af ​​en sjælden frø gennem en kraftig tomograf. Takket være moderne udstyr har forskere for første gang set, at der inde i Kalimantan-padden er en lille glottis – den er placeret bag tungen. Mest sandsynligt var det ikke tidligere mærkbart på grund af de mange folder i frøens mund. Forskere fandt også muskler, der udvider dyrets strubehoved. De er normalt nødvendige for at trække vejret, det vil sige, at en sjælden frø har næsten det samme åndedrætsapparat som andre frøer.

Lungerne på Kalimantan barburula er meget små og er usandsynligt, at de er i stand til at give det nødvendige flow af ilt. Derfor mener videnskabsmænd, at dette væsen bruger både pulmonal og kutan respiration. Måske på grund af denne egenskab kan denne frøart tillade sig at svømme mindre i vandet, hvilket bidrager til dens overlevelse. Faktum er, at ophold i floder i lang tid øger sandsynligheden for, at dyr bliver ført væk af strømmen.

Vil du være den første til at vide om interessante videnskabelige opdagelser? Abonner på vores Zen-kanal, og så gør vi alt selv!

Så, forskere har opdaget noget andet interessant om frøer. Det er fantastiske skabninger, og for at se dette kan du læse vores artikler om den mest giftige forfærdelige bladklatrer og om glasfrøer.


Date:

by