Varför vi fortfarande inte har upptäckt den nionde planeten i solsystemet

För många människor verkar rymden tomt och livlös, men i verkligheten är det inte så. Som ett minimum är solsystemet en mycket hektisk plats, full av rörliga planeter, satelliter, asteroider och andra rymdobjekt. Varje år upptäcker forskare fler och fler nya asteroider, men alla åtta av dagens kända planeter upptäcktes redan 1846. Under de senaste hundra åren har vi upptäckt dvärgplaneter som Pluto som mest, men inget större har setts i teleskop. Men astronomer slutar inte leta, eftersom de har goda skäl att tro att det finns en annan, nionde planet i solsystemet. Forskare kallar detPlanet X

Varför har vi fortfarande inte upptäckt den nionde planeten i solsystemet. Den nionde planeten i solsystemet kan vara större än jorden. Bildkälla: mk.ru. Foto.

Den nionde planeten i solsystemet kan vara större än jorden. Bildkälla: mk.ru

Sök efter den nionde planeten

Under hundratals år har forskare inte kunnat hitta en enda planet ny för vetenskapen som ligger nära vår sol. Allt som forskare lyckas upptäcka är exoplaneter som finns i andra stjärnsystem. Vissa av planeterna långt ifrån oss är så ovanliga att de verkar bryta mot fysikens lagar och borde inte existera.

Man skulle kunna tro att forskare redan har hittat alla planeter i solsystemet, och det finns ingen idé att fortsätta sökandet. Men nej, de ger inte upp, för att döma av dvärgplaneternas rörelse saknar teleskop något stort föremål.

Mycket i rymden beror på gravitationsattraktion. Bildkälla: habr.com

Varje objekt har gravitationsattraktion, och ju större objektet är, desto större gravitation. Jordens gravitationskraft håller allt på sin yta, inklusive du och jag. Solen har en ännu större gravitation, och det är på grund av denna kraft som planeterna kretsar runt den.

Läs också:Vad forntida civilisationer tyckte om solförmörkelser – de mest intressanta alternativen

Finns det en nionde planet

När forskare tittar på dvärgplaneter som ligger långt från oss märker de att de roterar i en oförklarlig bana. I synnerhet rör de sig i mycket stora ovala banor, samlade och i en vinkel i förhållande till resten av solsystemet.

Forskare försökte återskapa en modell av kosmos på en dator och kom till slutsatsen att dvärgplaneter bara kan röra sig så här om det finns en enorm planet bredvid dem, vars massa är sex gånger jordens massa.

Finns planet nio? Dvärgplanets rörelse tyder på att planet nio existerar. Bildkälla: aif.ru. Foto.

Dvärgplanets rörelse antyder att den nionde planeten existerar. Bildkälla: aif.ru

Det vill säga, forskare har goda skäl att tro att det någonstans i utkanten av solsystemet finns en annan, tionde planet. Men varför har de fortfarande inte kunnat se det genom ett teleskop? Vi har trots allt haft den legendariska Hubble länge, och 2021 gick det mest kraftfulla långsiktiga byggprojektet – James Webb Space Telescope – ut i rymden.

Hur mycket minne har James Webb-teleskopet? Spoiler: mindre än i din smartphone

Varför hittades inte den nionde planeten

Forskarnas beräkningar visar att planet nio borde vara cirka 20 gånger längre från solen än Neptunus. Detta är ett ofattbart stort avstånd, men för att upptäcka nya planeter i solsystemet måste solens ljus åtminstone något nå objektet och reflekteras från det. Alla nya föremål upptäcks endast på grund av att solljus reflekteras från dem.

Med tanke på att den hypotetiska planeten nio är så långt från solen borde ljusreflektionen vara mycket svag. Det kan bara ses med ett mycket kraftfullt teleskop, och under vissa förhållanden. Till exempel kan markbaserade observatorier se ett sådant svagt upplyst föremål endast på en månlös natt, och endast när man tittar på en strikt definierad del av himlen. Idag finns det inget teleskop som lämpar sig för kraften, men det finns ingen anledning att misströsta – utvecklingen av sådana system är redan igång, och i framtiden har vi en chans att upptäcka Planet X.

Att hitta den nionde planeten är svårt eftersom nästan inget solljus faller på den . Bildkälla: lenta.ru

Du kanske har en fråga: varför kan vi inte se planeten nio om teleskop som James Webb perfekt kan se planeter utanför solsystemet? Detta beror på det faktum att exoplaneter ligger nära sina egna stjärnor och är perfekt upplysta – de är tydligt synliga mot bakgrund av mörka rymden. Men den nionde planeten är långt från vår sol och är inte upplyst.

Se till att prenumerera på vår Zen-kanal. Om forskare upptäcker Planet Nine kommer vi definitivt att berätta om det!

Det är viktigt att notera att vissa forskare inte tror på existensen av Planet Nine. Tvärtom, vissa forskare är benägna att antyda att det kan vara närmare än det verkar. Alla dessa meningsskiljaktigheter kan komplicera sökningen ytterligare, men en dag kommer forskare äntligen att komma fram till sanningen.


Date:

by