“Paradise Pits”: grottor där gamla skogar växer

Den sydvästra delen av Kina innehåller många gigantiska sänkor som kallas “tianken”, vilket betyder “himmelgropar” eller “himmelgropar”. Ingångarna till dessa grottor ser ut som noggrant utskurna hål, som om de var gjorda med gigantiska kakformar. Själva grottorna anses vara de största och djupaste i världen. Men de är intressanta inte bara för sin storlek – dessa håligheter tjänar som en tillflyktsort för skogar och orörda ekosystem, eftersom människor inte har tillgång till dem, dessutom blev förekomsten av många av dem känd först på senare år.

Frodig vegetation i botten av ett sänkhål. Bildkälla: courier.unesco.org

Så såg karstgrottor ut

Karstgrottor i södra Kina är kalkstensformationer. Under hundratusentals år sipprade regnvatten genom jorden och in i berget, vilket fick kalkstenen att gradvis erodera. Dessutom har det lätt sura grundvattnet utökat tunnlarna och grottorna. Vid något tillfälle växte de sig så stora att de inte längre kunde stödja “taket”, vilket resulterade i sjunkhål.

Sådana sjunkhål finns inte bara i Kina utan även i andra delar av planeten. Och de uppstår än i dag. För inte så länge sedan pratade vi om ett fall i Florida då en man föll i en krater med en diameter på 6 meter tillsammans med en del av sitt hus. Men många fler av dessa kratrar är koncentrerade i den sydvästra delen av Kina. Endast Tiankeng, det vill säga «himlagropar» det finns cirka 200 stycken här.

gigantiskt sänkhål i karst i södra Kina. Bildkälla: livescience.com

“Sky Pits” i Kina

I princip är alla sänkor i Kina koncentrerade till området från den centrala provinsen Shaanxi till den autonoma regionen Guangxi Zhuang i sydväst. Därför har Kina den högsta andelen av den totala ytan i något land i världen. USA är på andra plats. Men inte varje slukhål här anses vara en “himmelgrop”.

För att ett sänkhål ska klassas som en tiankeng måste det ha en bredd och djup på minst 100 meter, och det måste finnas en flod som rinner i botten eller åtminstone måste spår av en sådan finnas. Dessutom ska hålet i marken vara runt. Som nämnts ovan, «himmelska luckor» är bland de största i världen. Till exempel anses Xiaozhai Tiankeng Sinkhole, som ligger i Fengjie County i södra centrala Kina, för närvarande vara det djupaste i världen, med ett djup på 342 meter. Längst ner i denna lucka finns en flod, som matas av regnperioden.

Trots sin gigantiska storlek är det inte så lätt att upptäcka Tiankeng, eftersom de ligger i täta skogar bland bergen . Därför öppnades många av dem först under det senaste decenniet. Den senaste upptäckten gjordes i maj 2022 i Guangxi-regionen. Slukhålet upptäcktes nära Ping'e Village i Lei County. Den hade ett djup på 192 m och en bredd på 306 meter.

Skogar växer inuti “paradisgroparna”

På botten av sänkhålet, som upptäcktes 2022, såg forskare en uråldrig skog med cirka 40 meter höga träd. Samtidigt var undervegetationen mycket tät och nådde manshöjd. Och även om denna upptäckt blev en sensation, var ett sådant fynd inte det första.

Till exempel upptäcktes en liknande skog av ett forskarlag 2016 på botten av Tiankeng Dashiwei. Forskarna rapporterar att landskapet tog andan ur dem och avslöjade en orörd underjordisk skog orörd av människor, hem för utrotningshotade växter som går tillbaka till dinosauriernas tid. Totalt kunde forskare upptäcka mer än 70 arter av växter som är listade i Röda boken.

Skogar växer inne i

Således tjänar tiankengs som en tillflyktsort för hotade växter och skogsekosystem, och är därför ett slags naturligt förvar av biologisk mångfald. Dessutom är det möjligt att det finns arter i grottor som vetenskapen inte vet något om alls. För närvarande är den biologiska mångfalden i “paradisgroparna” dåligt förstådd.

Tiankengs har nu blivit en populär turistattraktion. Forskare oroar sig för att mänsklig aktivitet hotar växternas biologiska mångfald och kommer att leda till försämring av underjordiska källor och skogar. Som ett resultat kan den unika ekologiska miljön i Tiankeng gå oåterkalleligt förlorad. Det finns för närvarande inte många orörda ekosystem kvar på jorden.

Glöm inte att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler så att du inte missar de mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckterna!

Slutligen föreslår vi att du bekantar dig med andra ovanliga och mystiska hål i marken som har upptäckts i olika delar av planeten. Några av dem finns i Ryssland. Du kan läsa mer om dem på länken.


Date:

by