“Paradise Pits”: grotter, hvor gamle skove vokser

Den sydvestlige del af Kina indeholder mange gigantiske synkehuller kaldet “tianken”, som betyder “himmelgrave” eller “himmelgrave”. Indgangene til disse huler ligner omhyggeligt udskårne huller, som om de var lavet med kæmpe kageforme. Selve hulerne betragtes som de største og dybeste i verden. Men de er interessante ikke kun for deres størrelse – disse hulrum tjener som et tilflugtssted for skove og uberørte økosystemer, da folk ikke har adgang til dem, desuden blev eksistensen af ​​mange af dem først kendt i de senere år.

Frodig vegetation i bunden af ​​et synkehul. Fotokilde: courier.unesco.org

Sådan så karsthulerne ud

Karstgrotter i det sydlige Kina er kalkstensformationer. I løbet af hundredtusinder af år sivede regnvand gennem jorden og ind i klippen, hvilket fik kalkstenen til gradvist at erodere. Derudover har det let sure grundvand udvidet tunnelerne og hulerne. På et tidspunkt voksede de sig så store, at de ikke længere kunne understøtte “loftet”, hvilket resulterede i synkehuller.

Sådanne synkehuller findes ikke kun i Kina, men også i andre dele af planeten. Og de opstår stadig den dag i dag. For ikke længe siden talte vi om et tilfælde i Florida, hvor en mand faldt ned i et krater på 6 meter i diameter sammen med en del af sit hus. Mange flere af disse kratere er dog koncentreret i den sydvestlige del af Kina. Kun Tiankeng, det vil sige «heavenly pits» der er omkring 200 styk her.

gigantisk karst synkehul i det sydlige Kina. Fotokilde: livescience.com

“Sky Pits” i Kina

Grundlæggende er alle synkehuller i Kina koncentreret i området fra den centrale provins Shaanxi til den autonome region Guangxi Zhuang i sydvest. Derfor har Kina den højeste andel af det samlede overfladeareal af ethvert land i verden. USA er på andenpladsen. Men ikke alle synkehuller her betragtes som en “himmelgrav”.

For at et synkehul kan klassificeres som en tiankeng, skal det have en bredde og dybde på mindst 100 meter, og der skal være en flod, der løber i bunden, eller der skal i det mindste være spor efter en. Derudover skal hullet i jorden være rundt. Som nævnt ovenfor er «himmelske huller» er blandt de største i verden. For eksempel anses Xiaozhai Tiankeng Sinkhole, der ligger i Fengjie County i det sydlige centrale Kina, i øjeblikket som det dybeste i verden med en dybde på 342 meter. I bunden af ​​dette hul er der en flod, som fødes af regntiden.

På trods af sin gigantiske størrelse er det ikke så nemt at opdage Tiankeng, da de ligger i tætte skove blandt bjergene . Derfor blev mange af dem først åbnet i det sidste årti. Den seneste opdagelse blev gjort i maj 2022 i Guangxi-regionen. Synkehullet blev opdaget nær Ping'e Village i Lei County. Den havde en dybde på 192 m og en bredde på 306 meter.

Skove vokser inde i “paradisets gruber”

I bunden af ​​synkehullet, opdaget i 2022, så forskerne en gammel skov med træer på omkring 40 meter høje. Samtidig var underskoven meget tæt og nåede en mandshøjde. Og selvom denne opdagelse blev en sensation, var et sådant fund ikke det første.

For eksempel blev en lignende skov opdaget af et forskerhold i 2016 i bunden af ​​Tiankeng Dashiwei. Forskerne rapporterer, at landskabet tog pusten fra dem og afslørede en uberørt underjordisk skov uberørt af mennesker, hjemsted for truede planter, der dateres tilbage til dinosaurernes tid. I alt var videnskabsmænd i stand til at opdage mere end 70 arter af planter, der er opført i den røde bog.

Skove vokser inde i

Tiankengs tjener således som et tilflugtssted for truede planter og skovøkosystemer og er derfor en slags naturligt depot af biodiversitet. Desuden er det muligt, at der er arter i huler, som videnskaben slet ikke ved noget om. I øjeblikket er biodiversiteten i “paradisgruberne” dårligt forstået.

Tiankengs er nu blevet en populær turistattraktion. Forskere bekymrer sig om, at menneskelig aktivitet truer plantebiodiversiteten og vil føre til nedbrydning af underjordiske kilder og skove. Som følge heraf kan det unikke økologiske miljø i Tiankeng gå uigenkaldeligt tabt. Der er i øjeblikket ikke mange uberørte økosystemer tilbage på Jorden.

Glem ikke at abonnere på vores Zen- og Telegram-kanaler, så du ikke går glip af de mest interessante og utrolige videnskabelige opdagelser!

Til sidst foreslår vi, at du gør dig bekendt med andre usædvanlige og mystiske huller i jorden, som er blevet opdaget forskellige steder på planeten. Nogle af dem er placeret i Rusland. Du kan læse mere om dem på linket.


Date:

by