Arkæologer har fundet en legendarisk svindler fra det 18. århundredes skatkammer

Hver nation har sine egne myter og legender. For eksempel kan mange indbyggere i Polen fortælle historien om Antoni Jaczewski, en opfindsom svindler, der svindlede hundredvis af mennesker for en masse penge i det 17. og 18. århundrede. På det tidspunkt stod landet over for to store problemer: krig og pestepidemien. Ifølge legenden besluttede den snedige Anthony at drage fordel af situationen og annoncerede, at han havde helbredende kræfter og behandlede besøgende for “donationer” i sit hjem, langt fra byerne. Der er gået mange år siden da, og ingen var sikker på, at sådan en virkelig eksisterede. Men for nylig fandt arkæologer mere end overbevisende beviser for legendens virkelighed – de afslørede en skatkammer, der tydeligvis tilhørte en polsk svindler.

Arkæologer har fundet den legendariske svindler fra det 18. århundredes skatkammer. En af de mest interessante mønter fundet i Anthony Jachevskys skatkammer. Fotokilde: thehistoryblog.com. Foto.

En af de mest interessante mønter fundet i Anthony Jachevskys skatkammer. Fotokilde: thehistoryblog.com

Antony Yachevsky – den legendariske svindler

I oldtiden, som i dag, var der mange eventyrere og svindlere. Men nogle snedige mennesker var så opfindsomme og succesrige, at deres navne gik over i historien. Ifølge The History Blog var en af ​​disse berømtheder polakken Antoni Jaczewski.

Ifølge legenden begyndte denne mand i 1708 at fortælle alle, at Jomfru Maria havde udstyret ham med helbredelsesgaven. Han byggede en bolig i bjergene og tilbød hjælp til alle til “donationer” i form af guld- og sølvmønter samt andre værdigenstande. I betragtning af, at folk i de dage var bange for krig og pest, havde charlatanen masser af klienter.

Med tiden tjente han så mange penge, at han måtte hyre sikkerhedsvagter. Men dette var ikke nok for ham, så eventyreren sendte vagter for at begå røverier. Dette tiltrak sig myndighedernes opmærksomhed, så han blev hurtigt anholdt. Anthony Yachevsky klarede dog ikke dette og flygtede fra fængslet til sit hjem. Hvor han var var velkendt, men ingen rørte ham – de siger, at paven stod op for ham.

I 1712 tog han sin gamle gang op igen, så han blev atter sendt i arrest. Denne gang lykkedes det ham ikke at flygte, og ingen ville slippe ham. Det menes, at han blev idømt fængsel på livstid, og et sted i Polen forblev hans statskasse med alle de penge, der var opnået ved bedrag.

Læs også: Hvilke skatte kan være gemt under Sphinx – den meget berømte skulptur af Egypten

Forskere fandt skatte i Polen

I mange år forblev virkeligheden af ​​eksistensen af ​​Anthony Jachevsky og hans skatkammer i tvivl. Legenden blev først bekræftet i 2022, da en gemme med sølvmønter ikke blev fundet ved hjælp af en metaldetektor i Helene-bjergene nær den polske by Kielce. Polske arkæologer talte om denne opdagelse kun halvandet år efter opdagelsen. De besluttede først at afsløre oplysningerne, efter at mønterne var blevet overført til det historiske og arkæologiske museum i Ostrowiec Świętokrzyski.

Indtil dette tidspunkt blev Antoni Jaczewski betragtet som en fiktiv person fra en legende, men efter at have fundet hans skatte, bekræftede vi, at en sådan person virkelig eksisterede,” meddelte lederen af ​​forskerholdet, Sebastian Grabowiec.

Sølvmønter fundet i Polen. Billedkilde: Swietokrzyska Exploration Group

Der er ingen særlig tvivl om, at statskassen tilhører Anthony Yachevsky. Faktum er, at han ifølge legenden boede i bjergene lige i nærheden af ​​byen Kielce. Der er for mange ligheder mellem detaljerne fra legenden og det virkelige fund til at betragte opdagelsen som en fejl.

Det er uvist præcist, hvor mange mønter der var i statskassen. Men videnskabsmænd siger, at der er mange af dem – de dateres tilbage til det 17. og 18. århundrede e.Kr. og er for det meste lavet af sølv. Forskere kunne især godt lide dukaten fra Hamburg fra 1648 med billedet af Madonnaen og barnet (Madonna Litta). Den var gennemboret, så forskerne mener, at den blev båret i stedet for en medaljon.

For at følge med i nyheder om arkæologiske fund, abonner på vores Zen-kanal. Der er allerede mere end 100 tusinde af os!

Det ser ud til, at den legendariske svindlers skatkammer kan føjes til listen over de mest fantastiske arkæologiske fund, som alle har brug for at vide om. Et af disse fund er også skatkammeret i Balmaku-hulen, som ligger på Yucatan-halvøen. Inde i hulen fandt arkæologer mere end 150 gamle genstande, der tilhørte repræsentanter for den gamle maya-civilisation. Artefakter brugt i hverdagen og ritualer forblev urørt i flere tusinde år.


Date:

by