Er det virkelig muligt at transplantere et menneskehoved på en anden krop?

Forleden gik en video fra startup'et Brain Bridge, der viser verdens første koncept med et robot-hovedtransplantationssystem, viralt online. Ideen er at kombinere de seneste fremskridt inden for kunstig intelligens, robotteknologi og medicin for at transplantere et hoved på en ny krop af en anden person. Det ville gøre det muligt at redde livet for mennesker, der er syge med uhelbredelige sygdomme eller for eksempel har fået alvorlige skader. Men kan denne idé virkelig føres ud i livet, og hvilke vanskeligheder vil videnskabsmænd møde?

Starter Brain bridge kommer til at transplantere et menneskehoved. Fotokilde: brainbridge.tech

Forskere vil arbejde med hovedtransplantationer

Ifølge Hasham Al-Ghaili, leder af BrainBridge, er projektets mission at rykke grænserne for, hvad der er muligt inden for lægevidenskaben og give innovative muligheder. Efter planen vil en hovedtransplantation blive mulig, da hovedet ikke vil være uden for kroppen i lang tid. To robotter vil udføre to operationer samtidigt, og så snart begge hoveder er adskilt fra arbejdet, vil det levende hoved straks blive forbundet med den levende krop. Samtidig vil der under transplantationen blive opretholdt optimale forhold i kassen, hvilket vil forhindre hurtig vævsdegeneration.

Donorer kan være unge, raske mennesker, der af den ene eller anden grund har lidt hjernedød, fx som følge af traumer, neurodegenerative sygdomme mv. Ifølge opstarten, når først en persons hoved modtager en ny krop, vil han ikke miste sine minder og kognitive evner. Det vil sige, at personen forbliver den samme, som han var før operationen, men kun i en ny krop.

Samtidig laver projektets forfattere en fed udsagn om, at en persons hoved kan holde flere hundrede år, hvis det med jævne mellemrum transplanteres til en ny krop. Det betyder, at en hovedtransplantation også kan være en måde at forlænge livet på. Det hele lyder som science fiction, og højst sandsynligt er det science fiction.

Hovedtransplantationsoperationer

Emnet hoved- eller hjernetransplantation har længe været diskuteret i forskellige science fiction-litteratur og film. Det tiltrækker naturligvis ikke kun science fiction-forfattere, men også mange videnskabsmænd. En af pionererne på dette område var den amerikanske neurokirurg Robert J. White, som i 1970 med succes transplanterede hovedet af en abe for første gang i historien. Dyret var i stand til at overleve den indledende procedure, men teknologien på det tidspunkt tillod endnu ikke, at alle de utallige nerver i rygmarven blev forbundet med hinanden. Derfor var transplantation af kroppe umuligt.

Hovedtransplantationsoperationer. Sergio Canavero er en kirurg, der annoncerede en menneskelig hovedtransplantation i 2017. Foto.

Sergio Canavero — kirurg, der annoncerede en menneskelig hovedtransplantation i 2017

Så i 2017 ophidsede emnet hovedtransplantationer menneskeheden igen, da neurokirurgen Sergio Canavero meddelte, at han med succes havde transplanteret et menneskeligt hoved. Sandt nok havde denne operation en nuance – begge patienter døde før operationen begyndte, men folks hjerner forblev stadig aktive. I 2023 begejstrede Canavero igen offentligheden med meddelelsen om, at han skulle udføre en levende menneskehovedtransplantation. Der er dog endnu ikke udført en eneste vellykket menneskelig hovedtransplantation.

Er det muligt for en person at få en hovedtransplantation

Sergio Canaveros idé er baseret på samme princip som BrainBridge-projektet – brugen af ​​polyethylenglycol (PEG), det vil sige et særligt stof til sammensmeltning af afrevne nerver. Men ifølge nogle eksperter kan PEG være effektiv til behandling af beskadigede perifere nerver, men ikke til at genoprette hele nervesystemet. Og dette er langt fra det eneste problem, som videnskabsmænd bliver nødt til at stå over for.

Hvis BrainBridge-teamet kan give den nødvendige hastighed og betingelser for en hovedtransplantation for at forhindre vævsdød, kan vi antage, at personen vil overleve operationen. Men i dette tilfælde vil videnskabsmænd også skulle løse en række tekniske problemer, såsom at eliminere immunafvisning og kontrollere smerte efter sådan en utrolig traumatisk kirurgisk procedure.

Kan et menneskehoved transplanteres? Menneskehovedtransplantationer er i øjeblikket ikke mulige: Billedkilde: BrainBridge. Foto.

Glem ikke at abonnere på vores Zen- og Telegram-kanaler, så du ikke går glip af mest interessante og utrolige videnskabelige opdagelser!

Generelt er transplantation af menneskehoved på nuværende tidspunkt ikke en reel mulighed. For eksempel, ifølge neuroforsker og æresforsker ved Cardiff University's School of Psychology, Dr. Dean Burnett, er tale om hovedtransplantationer som “et dusin usandsynlige og besynderlige udsagn rullet ind i én praktisk pakke.”

Men selv hvis videnskabsmænd formår at løse alle de eksisterende problemer og vanskeligheder, opstår spørgsmålet om etikken i denne idé. Ikke desto mindre var Robert J. White overbevist om, at en dag helt sikkert ville finde en menneskelig hovedtransplantation sted, og hans arbejde ville være berettiget.


Date:

by