Arkeologer har hittat skattkammaren till en legendarisk 1700-talssvindlare

Varje nation har sina egna myter och legender. Till exempel kan många invånare i Polen berätta historien om Antoni Jaczewski, en uppfinningsrik bedragare som lurade hundratals människor på mycket pengar på 1600- och 1700-talen. Vid den tiden stod landet inför två stora problem: krig och pestepidemin. Enligt legenden bestämde sig den listige Anthony för att dra fördel av situationen och meddelade att han hade helande krafter och behandlade besökare för “donationer” i sitt hem, långt från städerna. Många år har gått sedan dess, och ingen var säker på att en sådan person verkligen fanns. Men nyligen hittade arkeologer mer än övertygande bevis på legendens verklighet – de grävde fram en skattkammare som uppenbarligen tillhörde en polsk bedragare.

Arkeologer har hittat skattkammaren för den legendariska 1700-talssvindlaren. Ett av de mest intressanta mynten som finns i Anthony Jachevskys skattkammare. Fotokälla: thehistoryblog.com. Foto.

Ett av de mest intressanta mynten som finns i Anthony Jachevskys skattkammare. Bildkälla: thehistoryblog.com

Antony Yachevsky – den legendariska bedragaren

I forna tider, som idag, fanns det många äventyrare och bedragare. Men några listiga människor var så uppfinningsrika och framgångsrika att deras namn gick till historien. Enligt The History Blog var en av dessa kändisar polen Antoni Jaczewski.

Enligt legenden började denna man 1708 berätta för alla att Jungfru Maria hade begåvat honom med helandet. Han byggde en bostad i bergen och erbjöd hjälp till alla för “donationer” i form av guld- och silvermynt, samt andra värdesaker. Med tanke på att människor på den tiden var rädda av krig och pest, hade charlatanen gott om kunder.

Med tiden tjänade han så mycket pengar att han var tvungen att anlita säkerhet. Men detta räckte inte för honom, så äventyraren skickade ut vakter för att begå rån. Detta väckte myndigheternas uppmärksamhet, så han greps snabbt. Anthony Yachevsky stod dock inte ut med detta och flydde från fängelset till sitt hem. Var han var var välkänd, men ingen rörde honom – de säger att påven stod upp för honom.

1712 tog han upp sina gamla sätt igen, så han sattes åter i förvar. Den här gången lyckades han inte fly, och ingen tänkte släppa honom. Man tror att han dömdes till livstids fängelse, och någonstans i Polen fanns hans skattkammare kvar med alla pengar som erhållits genom bedrägeri.

Läs också: Vilka skatter kan döljas under Sfinx – den mycket berömda skulpturen i Egypten

Forskare hittade skatter i Polen

Under många år förblev verkligheten av Anthony Jachevskys existens och hans skattkammare ifrågasatt. Legenden bekräftades först 2022, när en cache med silvermynt inte hittades med hjälp av en metalldetektor i Helenebergen nära den polska staden Kielce. Polska arkeologer talade om denna upptäckt bara ett och ett halvt år efter upptäckten. De beslutade att avslöja informationen först efter att mynten överförts till det historiska och arkeologiska museet i Ostrowiec Świętokrzyski.

Fram till denna tid ansågs Antoni Jaczewski vara en fiktiv person från en legend, men efter att ha hittat hans skatter bekräftade vi att en sådan person verkligen existerade”, meddelade chefen för forskargruppen Sebastian Grabowiec.

Silvermynt som hittades i Polen. Bildkälla: Swietokrzyska Exploration Group

Det råder inget särskilt tvivel om att skattkammaren tillhör Anthony Yachevsky. Faktum är att han, enligt legenden, bodde i bergen strax nära staden Kielce. Det finns för många likheter mellan detaljerna från legenden och det verkliga fyndet för att kunna betrakta upptäckten som ett misstag.

Det är okänt exakt hur många mynt som fanns i statskassan. Men forskare säger att det finns många av dem – de går tillbaka till 1600- och 1700-talen e.Kr. och är mestadels gjorda av silver. Forskare gillade särskilt dukaten från Hamburg från 1648 med bilden av Madonnan och barnet (Madonna Litta). Den var genomborrad, så forskare tror att den bars istället för en medaljong.

För att hålla dig uppdaterad med nyheter om arkeologiska fynd, prenumerera på vår Zen-kanal. Det finns redan mer än 100 tusen av oss!

Det verkar som om den legendariske bedragarens skattkammare kan läggas till listan över de mest fantastiska arkeologiska fynden som alla behöver veta om. Ett av dessa fynd är också skattkammaren i Balmaku-grottan, som ligger på Yucatanhalvön. Inne i grottan hittade arkeologer mer än 150 antika föremål som tillhörde representanter för den antika mayacivilisationen. Artefakter som användes i vardagslivet och ritualer förblev orörda i flera tusen år.


Date:

by