Är det verkligen möjligt att transplantera ett mänskligt huvud på en annan kropp?

Häromdagen gick en video från startupen Brain Bridge, som visar världens första koncept av ett robotiskt huvudtransplantationssystem, viralt på nätet. Tanken är att kombinera de senaste framstegen inom AI, robotik och medicin för att transplantera ett huvud på en ny kropp av en annan person. Det skulle göra det möjligt att rädda livet på människor som är sjuka i obotliga sjukdomar eller till exempel har fått allvarliga skador. Men kan denna idé verkligen förverkligas, och vilka svårigheter kommer forskare att möta?

Starts Brain bridge kommer att transplantera ett mänskligt huvud. Bildkälla: brainbridge.tech

Forskare kommer att arbeta med huvudtransplantationer

Enligt Hasham Al-Ghaili, chef för BrainBridge, är projektets uppdrag att tänja på gränserna för vad som är möjligt inom medicinsk vetenskap och ge innovativa möjligheter. Enligt planen kommer en huvudtransplantation att bli möjlig, eftersom huvudet inte kommer att vara utanför kroppen på länge. Två robotar kommer att utföra två operationer samtidigt, och så snart båda huvudena är separerade från arbetet kommer det levande huvudet omedelbart att kopplas till den levande kroppen. Samtidigt, under transplantationen, kommer optimala förhållanden att upprätthållas i lådan, vilket kommer att förhindra snabb vävnadsdegeneration.

Donatorer kan vara unga, friska människor som av en eller annan anledning har drabbats av hjärndöd till exempel till följd av trauma, neurodegenerativa sjukdomar m.m. Enligt startupen, när en persons huvud väl får en ny kropp, kommer han inte att förlora sina minnen och kognitiva förmågor. Det vill säga, personen kommer att förbli densamma som han var före operationen, men bara i en ny kropp.

Samtidigt gör författarna till projektet en fet stil. uttalande att en persons huvud kan hålla i flera hundra år, om det regelbundet transplanteras på en ny kropp. Det gör att en huvudtransplantation också kan vara ett sätt att förlänga livet. Det hela låter som science fiction, och mest troligt är det science fiction.

Huvudtransplantationsoperationer

Ämnet huvud- eller separat hjärntransplantation har länge diskuterats i olika science fiction-litteratur och filmer. Naturligtvis lockar det inte bara science fiction-författare, utan även många vetenskapsmän. En av pionjärerna inom detta område var den amerikanske neurokirurgen Robert J. White, som 1970 framgångsrikt transplanterade huvudet på en apa för första gången i historien. Djuret kunde överleva den inledande proceduren, men tekniken vid den tiden tillät ännu inte att alla ryggmärgens otaliga nerver kunde kopplas till varandra. Därför var transplantation av kroppar omöjlig.

Sergio Canavero — kirurg som tillkännagav en mänsklig huvudtransplantation 2017

Sedan 2017 rörde ämnet huvudtransplantationer upp mänskligheten igen när neurokirurgen Sergio Canavero meddelade att han framgångsrikt hade transplanterat ett mänskligt huvud. Det är sant att denna operation hade en nyans – båda patienterna dog innan operationen började, men folkets hjärnor förblev fortfarande aktiva. År 2023 gladde Canavero återigen allmänheten med tillkännagivandet att han skulle utföra en levande huvudtransplantation. Men ännu har inte en enda framgångsrik huvudtransplantation utförts.

Är det möjligt för en person att genomgå en huvudtransplantation

Sergio Canaveros idé bygger på samma princip som BrainBridge-projektet – användningen av polyetylenglykol (PEG), det vill säga ett speciellt ämne för att smälta ihop trasiga nerver. Men enligt vissa experter kan PEG vara effektivt för att behandla skadade perifera nerver, men inte för att återställa hela nervsystemet. Och detta är långt ifrån det enda problemet som forskare kommer att behöva möta.

Om BrainBridge-teamet kan ge den nödvändiga hastigheten och förutsättningarna för en huvudtransplantation för att förhindra vävnadsdöd, kan vi anta att personen kommer att överleva operationen. Men i det här fallet måste forskare också lösa ett antal tekniska problem, som att eliminera immunavstötning och kontrollera smärta efter ett så otroligt traumatiskt kirurgiskt ingrepp.

Kan ett människohuvud transplanteras? Människohuvudtransplantationer är för närvarande inte möjliga: Bildkälla: BrainBridge. Foto.

Glöm inte att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler så att du inte missar mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckter!

I allmänhet är transplantation av mänskligt huvud för närvarande inte en verklig möjlighet. Till exempel, enligt neuroforskare och hedersforskare vid Cardiff Universitys School of Psychology, Dr Dean Burnett, är tal om huvudtransplantationer som “ett dussin osannolika och besynnerliga uttalanden rullade in i ett bekvämt paket.”

Men även om forskare lyckas lösa alla befintliga problem och svårigheter, uppstår frågan om etiken i denna idé. Ändå var Robert J. White övertygad om att en dag en transplantation av mänskligt huvud definitivt skulle äga rum, och hans arbete skulle vara berättigat.


Date:

by