5 fakta om neandertalere, der vil ændre din mening om dem

Hvad ved videnskaben om neandertalere? Faktisk har videnskabsmænd gennem mange år med at studere deres skeletter og værktøjer lært en masse interessante ting om gamle mennesker. For eksempel er det i dag kendt, at denne type mennesker forsvandt for omkring 40 tusind år siden. Efter fundene at dømme brugte de meget tid inde i hulerne, og de vidste også, hvordan de skulle lave redskaber til at gøre livet lettere. De vidste, hvordan de skulle jage, og meget store dyr som mammutter. Kunstnere skildrer typisk neandertalere som korte, pukkelryggede mennesker med store pandekamme, og mange mennesker tror, ​​at de var meget dummere end moderne mænd og kvinder. Hvad hvis vi sagde, at halvdelen af ​​det, der blev skrevet ovenfor, ikke er sandt? Mange mennesker har det forkerte billede af neandertalere efter at have set gamle dokumentarfilm. Men videnskaben står ikke stille, og resultaterne af ny videnskabelig forskning tegner et helt andet billede af de mest berømte oldtidsmennesker.

Måske var hele din idé om neandertalere forkert. Billedkilde: Fotokredit: Regulus Tremerus

Forfatterne af den videnskabelige publikation IFL Science skrev for nylig, at meget information om neandertalere er fuldstændig nonsens. Ifølge dem har det populære billede af en streng og dum oldtidsmand udviklet sig på grund af gamle dokumentarer og tv-shows. Nyere videnskabelig forskning tyder på, at neandertalere var helt anderledes, end hvad de fleste mennesker forestiller sig.

Indhold

 • 1 neandertalergener i moderne mennesker< /li>
 • 2 Sådan så neandertalere ud
 • 3 neandertalersmykker
 • 4 Sådan overlevede neandertalere
 • 5 neandertalernes genopstandelse
 • Neandertaler-gener hos moderne mennesker

  Mange mennesker forestiller sig neandertalere som meget gamle og ikke direkte slægtninge. Faktisk levede neandertalerne for 40.000 år siden, hvilket ikke er så længe siden i evolutionære termer.

  På det tidspunkt, hvor neandertalerne begyndte at forsvinde, levede der allerede moderne mennesker på vores planet. Og forskerne er ikke i tvivl om, at de overlappede hinanden. Over en periode, der strækker sig fra et par tusinde år til titusinder af år, så de to typer mennesker hinanden og havde endda sex.

  Neandertalere og moderne mennesker har sandsynligvis krydset veje, mange gange. Billedkilde: wikipedia.org

  Kopulation mellem moderne mennesker og neandertalere var mulig, fordi vores DNA er 99,7% ens. Derfor har mange europæere og asiater 1 til 4 % neandertalergener. Derfor har moderne mennesker nogle træk, som deres forfædre havde. For eksempel har nogle af os arvet beskyttelse mod visse sygdomme og store næser. Neandertalere overførte også sygdomme til nogle mennesker – en af ​​dem er Dupuytrens kontraktur.

  Læs også: Hvordan neandertalerkvinder levede – det neurale netværk skildrede deres vanskelige hverdag

  < h2> Sådan så neandertalere ud

  Hvis du tror, ​​at neandertalere var pukkelryggede og dumme versioner af moderne mennesker, så tager du alvorligt fejl. I betragtning af, at oldtidens mennesker vidste, hvordan man laver komplekse værktøjer og også kunne jage farlige dyr, var de tydeligvis ikke dumme. Også resterne af neandertalere antyder, at de nemt kunne gå med rank ryg og meget hurtigt.

  neandertaler-kranie. Billedkilde: humanorigins.si.edu

  Men hvor kom billedet af en pukkelrygget og dum oldtidsmand fra? Dens forfatter er geologen Pierre Marcelin Boule, som i 1911 rekonstruerede udseendet af en neandertaler baseret på det første relativt komplette skelet. Han skabte en mand med en skæv kropsholdning og bøjede knæ, hvilket er, hvad vi forestiller os, når vi hører ordet “neandertaler.” Men dette billede er komplekst, fordi det senere viste sig, at det, der blev brugt til genopbygning, tilhørte en ældre mand med alvorlige ledsygdomme.

  Neandertalersmykker

  Tror du, at gamle mennesker kun vidste hvordan man laver køller og økser? Nå, nej, for videnskabsmænd har mange gange fundet udsøgte halskæder lavet af dyretænder, muslingeskaller og elfenben.

  Ifølge videnskabsmænd er dette et sæt neandertalersmykker. Billedkilde: iflscience.com

  Forskere mener, at det blotte faktum, at neandertalere forsøgte at dekorere deres udseende, siger meget om udviklingen af ​​deres tankegang. Mest sandsynligt bar de ikke kun halskæder, men brugte også små og skinnende sten som makeup.

  Du kunne være interesseret:Hvorfor samlede neandertalere “samlinger” fra dyrekranier p>

  p>

  Hvordan neandertalerne overlevede

  Hver neandertalers liv var ledsaget af smerte, fra start til slut. Når videnskabsmænd studerer skeletter fra gamle mennesker, finder de næsten altid tegn på brud og traumer på knoglerne. Ifølge antropolog Erik Trinkaus har han aldrig set resterne af en voksen neandertaler med intakte knogler.

  Hvordan neandertalere overlevede. Neandertalere overlevede under barske forhold takket være omhu. billedkilde: gazeta.ru. Foto.

  Neandertalerne overlevede under barske forhold takket være deres omsorg. billedkilde: gazeta.ru

  På trods af adskillige skader, levede neandertalere til at være 40-50 år gamle, hvilket for tusinder af år siden blev betragtet som alderdom. Forskere har en tendens til at antage, at de formåede at overleve takket være omsorgen fra andre gamle mennesker. For eksempel var det takket være deres omsorgsfulde holdning til hinanden, at de var i stand til at overleve istiden.

  Neandertalernes genopstandelse

  Moderne videnskabsmænd ønsker at genoplive gamle dyr som mammutter. For nylig blev der endda publiceret en artikel på vores hjemmeside om, at vi vil kunne se en levende mammut allerede i 2028.

  Takket være den hurtige teknologiske udvikling vil forskere i fremtiden være i stand til at genoplive selv Neandertalere. I dag sker læsning og skrivning af DNA en million gange hurtigere end for ti år siden, så det er let at tro på.

  Måske vil vi i fremtiden være vidne til genoplivningen af ​​neandertalerne. Billedkilde: novator.io

  I 2000'erne var den svenske biolog Svante Pääbo i stand til at bestemme neandertalernes DNA-sekvens. Nu står forskerne over for opgaven med at skabe genomet af et gammelt menneske og introducere det i menneskelige stamceller. I teorien vil videnskabsmænd derfor være i stand til at skabe en klon af en neandertaler og genoplive den gamle menneskeart.

  Hvis du kunne lide artiklen, så sørg for at tjekke vores Zen-kanal ud. Du vil finde en masse spændende ting der!

  Fra et videnskabeligt synspunkt er neandertalernes genopstandelse mulig. Men videnskabsmænd har alvorlige restriktioner i form af forbud. For eksempel er de af etiske årsager forbudt at klone mennesker. Desuden, hvis det kommer til opstandelse, bliver de nødt til at finde en kvinde, der er villig til at blive surrogatmor for en neandertaler.

  Hvad nu, hvis vi forestiller os, at i stedet for moderne mennesker, regerede neandertalere verden? Så ville vores planet se helt anderledes ud – sådan noget her.


Date:

by